Geplaatst op Geef een reactie

Dit zijn de winnaars van de Jonge Jury

Vandaag vond de Dag van de Jonge Jury in Utrecht! Dar werden naar jaarlijkse gewoonte de winnaars bekendgemaakt van de prijs van de Jonge Jury 2024 en de Jonge Jury debuutprijs.

De dag van de Jonge Jury

Tivoli Vredenburg stond vandaag helemaal in het teken van boeken voor 12 tot 15-jarige lezers. Zo kwamen er heel wat auteurs langs zoals Chinouk Thijssen, Carlie van Tongeren en Cis Meijer. Ook was er een optreden van Babs en stonden er heel wat kraampjes van onder andere Blossom Books, Chapter & chill en de Utrechtse Boekhandel. De jonge lezers konden er ook een boek ruilen, deelnemen aan de bingo en workshops volgen.

Prijs van de Jonge Jury

Vorig jaar ging Cis Meijer met de prijs naar huis. Dit jaar gaat de prijs naar Buddy Tegenbosch voor zijn boek Jimi Fender Johnson. Het boek kreeg de meeste stemmen en deed het daarmee beter dan 24 uur van Marcel van Driel en Catch van Elvin Post. In dit boek belandt Jimi na een mysterieuze ontmoeting met een vrouw in het New York van 2001, op de dag voor de aanslagen op de Twin Towers.

imi leeft voor muziek. Na een repetitie met zijn band heeft hij een mysterieuze ontmoeting met een vrouw die hem waarschuwt: als hij de trap op gaat, reist hij terug naar het verleden. Om terug te keren naar het heden zal hij een persoonlijke en intense opdracht moeten vervullen.

Jimi besluit de sprong te wagen en belandt in het New York van 10 september 2001. Met behulp van muzikale aanwijzingen en een onverwachte bondgenoot in de vorm van de kleurrijke Mateo ontdekt Jimi wat hem te doen staat.

Zijn opdracht brengt hem naar de bovenste verdieping van het WTC, op de ochtend van 9/11. Lukt het hem zijn taak te volbrengen? En weet hij de wolkenkrabber op tijd te verlaten? 

Jonge Jury debuutprijs

De Jonge Jury debuutprijs gaat dit jaar naar Al het kwade komt in tweeën van Chris Hoksbergen: een psychologische fantasy. Dat boek verscheen in mei van vorig jaar bij uitgeverij Godijn Publishing. Chris Hoksbergen volgt Lysander Mazee op die vorig jaar de debuutprijs mee naar huis nam.

Kun je worden wie je wil zijn? Vrij zijn van wie je vroeger was? Of ben je gedoemd slechts een rol in deze wereld te spelen?

In het duistere Klifholm vechten twee onverwachte duo’s voor een plaats in het politieke machtsspel. Een hypnotiseur en een illusionist, een paardenfokker en een jonge edelvrouw. Geld, invloed en magie lonken, maar alles heeft een prijs. Kunnen ze dit levensgevaarlijke spel volgens hun eigen regels spelen, of blijven ze gevangen in de eeuwige cirkel van macht en manipulatie?

Al het kwade komt in tweeën is een verhaal over de waarde van wilskracht, verzet en de zoektocht naar vrijheid. Maar wees gewaarschuwd, in Klifholm is niets wat het lijkt en komt niemand ongeschonden uit de strijd.

Heb jij al één van de winnende boeken van dit jaar gelezen?

Geplaatst op Geef een reactie

Er komt een nieuw boek én film in The Hunger Games-serie

Er kwam leuk nieuws afgelopen week. Suzanne Collins werkt aan een nieuw boek in de The Hunger Games-serie. Na de verschijning van De ballade van slangen en zangvogels in 2020 komt er dus nog een boek dat zich afspeelt in de wereld van The Hunger Games. De bijbehorende film is ook al meteen aangekondigd!

Sunrise on the Reaping

Op 18 maart 2025 is het zo ver: dan verschijnt de nieuwste prequel in de serie. In het boek zullen we lezen hoe de Hongerspelen van Haymitch, de mentor van Katniss in de oorspronkelijke trilogie, verliepen tijdens de 50ste Hongerspelen. Het speelt zich dus af tijdens de tweede quarter quell. In die editie nemen er 48 in plaats van 24 deelnemers deel. Toen het vorige boek in de serie werd aangekondigd, hoopten veel fans dat we zouden lezen over de Hongerspelen van Haymitch. Die wens wordt nu dus ingewilligd.

Verfilming

Op dezelfde dag als de aankondiging van het boek werd ook meteen bekendgemaakt dat er ook opnieuw een verfilming zal volgen. Lionsgate meldt dat de film zal volgen in november 2026.

Geplaatst op Geef een reactie

Teken de petitie: 21% btw, een waardeloos idee

Wat is er aan de hand?

De nieuwe Nederlandse regering wilt de btw op boeken verhogen van 9% naar 21%. Dat vinden de boekensector én heel wat boekenliefhebbers een slecht idee: het zou er namelijk voor zorgen dat Nederlandstalige boeken nog een stuk duurder worden waardoor ze minder toegankelijk worden. En dat terwijl geletterdheid net zo belangrijk is: voor de samenleving, het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Vandaar werd er een petitie opgestart om de geplande verhoging niet te laten doorgaan.

Verhoging btw op boeken

Teken de petitie

Ben jij ook tegen het voornemen om de btw te verhogen? Teken dan mee de petitie via onderstaande link, net als zo’n 200.000 anderen. Wil je graag meer lezen of het hoe en waarom van deze actie? Dan kan je terecht op de website van Hebban die het initiatief lanceerde.

Geplaatst op Geef een reactie

Moordgids voor lieve meisjes-serie komt naar Netflix

We spraken eerder al over de verwachte serie van de YA-thriller Moordgids voor lieve meisjes (en over de acteurs die een rol zullen vertolken) van Holly Jackson. Nu de serie er bijna aankomt is er bijkomend goed nieuws: de serie komt namelijk naar Netflix. Hopelijk is de serie dus ook in de lage landen te bekijken via het streamingplatform.

Over Moordgids voor lieve meisjes

In Moordgids voor lieve meisjes, het eerste deel van een driedelige serie, volgen we Pippa Fitz-Amobi. Zij gaat voor haar eindwerk de moord op Andie Bell onderzoeken. Die moord is vijf jaar geleden en de politie duidde Sal Singh, het vriendje van Andie Bell, aan als de moordenaar. Maar is hij wel echt de dader?

Het boek veroverde de harten van heel wat lezers, zo werd het een New York Times bestseller en won het de Children’s Book of the Year British Book Award 2020. Het boek werd vertaald in maar liefst zeventien talen.

Netflix

De serie werd geproduceerd door een studio van BBC en zal in het Verenigd Koninkrijk en Ierland worden uitgezonden op BBC 3 en BBC iPlayer vanaf juli 2024. Nadat de serie is uitgezonden op BBC zal de serie te bekijken zijn via de Amerikaanse Netflix. Wanneer dat precies zal zijn en of de serie ook naar de Belgische en Nederlandse Netflix komt, is nog niet duidelijk. De serie bevat zes afleveringen en elke aflevering duurt 45 minuten.

Teaser

Benieuwd geworden? Je kan alvast deze korte teaser bekijken in deze Instagram-reel van BBC.

Geplaatst op Geef een reactie

Verfilming Turtles all the way down binnenkort te zien

Na verfilmingen van onder andere The fault in our stars en Let it snow is er binnenkort een nieuwe verfilming te zien van een boek van John Green: Turtles all the way down. Die verfilming was al aangekondigd in 2017, het jaar waarin het boek ook verscheen, maar nu is het eindelijk zo ver.

Over het boek

Het boek verscheen in 2017 en groeide uit tot een bestseller. Zo debuteerde het op nummer één in de New York Times bestseller lijst en stond het boek maar liefst 15 weken op die positie en in totaal 62 weken in de lijst.

In het boek, dat in het Nederlands verscheen als Schildpadden tot in het oneindige, volgen we de zeventienjarige Aza Holmes. Zij worstelt met een dwangstoornis. Samen met haar beste vriendin Daisy gaat ze op onderzoek uit wanneer een miljardair spoorloos raakt. Tijdens die zoektocht leert ze Davis, de zoon van de miljardair, beter kennen.

De verfilming

De hoofdrol zal vertolkt worden door Isabela Merced, die eerder ook al meespeelde in de verfilming van Let it snow. De rol van Davis wordt gespeeld door Felix Mallard, die onder andere meespeelde in Ginny & Georgia. De verfilming zal vanaf 2 mei te zien zijn op HBO Max.

Bekijk de trailer

Benieuwd geworden naar de verfilming van dit boek van John Green? Bekijk alvast de trailer!

Geplaatst op Geef een reactie

Dutch Venture Publishing organiseert YA fantasy event

Ook de komende tijd vinden er weer heel wat boekevenementen plaats. We lichten er vandaag graag één uit! Op 11 mei organiseert Dutch Venture Publishing een YA fantasy event.

Wat is er te doen?

Op dit evenementen zullen heel wat auteurs van Dutch Venture Publishing aanwezig zijn. Zij hebben alvast bevestigd: Lysander Mazee, Ruby Coene, B.B. Salem, Suzanne Martin en Britt Zwijnenberg. Zij worden geïnterviewd en zullen signeren, er zullen workshops plaatsvinden en je kan er ook bookish merch scoren. DVP voorziet ook de nodige snacks en drankjes die volledig binnen het thema zullen passen. Dit wil je niet missen! Hou de sociale media kanalen van de uitgeverij in de gaten om op de hoogte te blijven van alle aankondigingen.

Praktisch

Het evenement vindt plaats in de oude bibliotheek van Kanaleneiland in Utrecht, ook wel beter bekend als ‘Huis van Vrede’. Het evenement start om 14u30 en het einde is voorzien rond 17u. Een ticket kan je bestellen via de website van Dutch Venture Publishing voor 10 euro.

Geplaatst op Geef een reactie

Nieuws over de We Were Liars-reeks

Er is een Amazon Prime-reeks in de maak van de bestseller We Were Liars (in het Nederlands verschenen als Wij leugenaars bij De Fontein en Rainbow). Afgelopen week kwam er nieuws over de casting.

Wij leugenaars

De Engelse editie van het boek verscheen voor het eerst in 2014 en kaapte dat jaar de Goodreads Choice Award binnen. Daarnaast werd het ook een New York Times bestseller en een hit op TikTok. Wereldwijd werden er meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. In 2022 verscheen er de prequel Family of liars (in het Nederlands verschenen als Een zee van leugens) waarin je leest over een andere zomer die een vroegere generatie beleefde.

In Wij leugenaars volgen we Cadence die samen met haar familie, de Sinclairs, niets tekort komen. De zomer brengen ze door op een privé-eiland voor de kust van Massachusetts. Maar sommige van hen blijken leugenaars te zijn.

Over de serie

Afgelopen week raakte bekend dat Mamie Gummer (bekend van o.a. True Detective), Caitlin FitzGerald (bekend van o.a. Succession) en Candice King (bekend van o.a. The Vampire Diaries) de hoofdrollen, namelijk de drie Sinclairs zussen, vertolken. De auteur van het boek is betrokken bij het project als één van de executive producers. Wanneer we de serie kunnen verwachten op Amazon Prime is op dit moment nog niet bekend.

Geplaatst op Geef een reactie

Wij zoeken nieuwe boekrecensenten!

Wij zijn op zoek naar recensenten voor het lezen van de leukste en nieuwste young adult- en new adultboeken. Wij breiden uit met ons team van gemotiveerde en betrokken vrijwilligers. Kom jij het team versterken? 

Wie we zoeken

We zijn op zoek naar recensenten die de nieuwste Nederlandstalige young en new boeken willen recenseren. Het is een vrijwillige functie, maar in ruil voor een recensie kan je recensie-exemplaren aanvragen via Young Adults.

  • Je houdt van het lezen van voornamelijk Nederlandstalige young adult- en new adult-boeken.
  • Je bent kritisch en kan je mening onderbouwen.
  • Je kan een boek drie weken na ontvangst van een recensie voorzien.
  • Je kan minimaal één, maar liefst twee recensies per maand schrijven.
  • Je ziet het zitten om te (leren) werken met WordPress en Trello.
  • Je communiceert met de andere teamleden via Whatsapp.
  • Pluspunten als je ook filmpjes op TikTok wilt maken over de boeken die je leest voor Young Adults (bv. uitpakfilmpjes, korte recensiefilmpjes).

Wat we bieden

Young-adults.nl is de leukste jongerencommunity van Nederland die specifiek gericht is op liefhebbers van boeken en films binnen het young adultgenre. We focussen op boeken die in het Nederlands verschenen zijn. Als redacteur en recensent bij young-adults.nl krijg je begeleiding bij het schrijven (en publiceren) van een recensie en krijg je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen.

Laat je horen

Is je interesse gewekt? Stuur voor 2 maart 2024 een proefrecensie van jouw favoriete young adultboek naar info@young-adults.nl o.v.v. ‘Proefrecensie boekrecensent’. Vermeld hierin kort wie je bent, waarom je voor ons wilt schrijven en of je ook filmpjes zou willen maken voor het TikTok-kanaal van Young Adults.

Geplaatst op Geef een reactie

Kluitman lanceert nieuwe Kluitman-lijn ‘Jij doet ertoe’

We kennen Kluitman van heel wat Young Adult boeken en novelles. In de zomer komen ze met een nieuwe lijn van boeken: Jij doet ertoe. Ze maakten ook bekend wie het eerste boek in de serie zal schrijven.

Jij doet ertoe

De nieuwe lijn zal zich focussen op boeken met maatschappelijke en sociale thema’s. Het zal zowel gaan om fictie- als om non-fictieboeken. De bedoeling is dat jongeren zich in de boeken herkennen, zich ermee kunnen inleven in anderen en daardoor meer begrip ontwikkelen voor elkaar. De boeken krijgen een eigen logo en zullen steeds een lesbrief bevatten zodat het boek ook in de klas besproken kan worden.

De helft van mij

Het eerste boek dat in de serie zal verschijnen is De helft van mij van Nadine Swagerman. In dit boek volgen we Sara, die samenwoont met haar vader en hun hond Spot in een klein dorpje. Wanneer ze voor school een opdracht moet doen die haar confronteert met het verlies van haar moeder, krijgt ze het moeilijk. Ze komt terecht in een draaikolk van vragen, gemis, verdriet en woede en voelt zich eenzaam. De enige waardoor ze zich gezien voelt is Jen. De helft van mij is een verhaal over ontdekken wie je bent en waar je vandaan komt. Een verhaal over vriendschap, liefde en verlies.

Nadine Swagerman is geen onbekende auteur voor Kluitman. Eerder verschenen van haar ook al Een waarheid, Maar ik ben jou niet, Aan de andere kant van geluk en Wat we niet zeggen bij de uitgeverij. In 2019 won ze met haar debuut ook de Jonge Jury debuutprijs.

Geplaatst op Geef een reactie

Pelckmans zoekt jong schrijftalent

Pelckmans en Totaal, de jongerenwerking van Creatief Schrijven, zoekt jong schrijftalent! Wil jij in de voetsporen treden van Hanne Eerdekens, Doreen Hendrikx, Roxanne Wellens en Evangeline Agape? Dan is dit je kans!

Wat?

Pelckmans en Totaal organiseren een open call. Gedurende een vierdelig traject zullen de deelnemers tips en trucks krijgen bij de uitwerking van hun manuscript en pitch, tips van een schrijfcoach en informatie krijgen over het uitgeven van een boek via een uitgeverij. Ook kan je samen met anderen tegelijkertijd aan je verhaal werken en elkaar aanmoedigen. Deze verschillende sessies zullen plaatsvinden in juli, augustus, november en december 2024.

De voorwaarden

Deelnemers moeten tussen 15 en 26 jaar oud zijn en mogen nog geen gepubliceerd boek hebben bij een uitgeverij. Het verhaal dat je schrijft moet een Young Adult verhaal zijn en in het Nederlands geschreven worden. Je kandidaat stellen voor dit traject kan tot 15 mei 2024 door het doorsturen van een biografie, synopsis en een of meerdere hoofdstuk(ken). Indien je geselecteerd wordt bedraagt het inschrijvingsgeld €140. Maak je het waar om een uitgeefcontract te krijgen na afloop van het traject? Dan krijg je dit bedrag (en meer) terug in een royaltyvoorschot.

Meer info? Die vind je op de website van Azertyfactor.