Geplaatst op Geef een reactie

Onze favoriete boekenwinkels – Catherine over Luddites Books & Wine in Antwerpen, België

Boekenliefhebbers heb je in verschillende soorten en maten, zoals bijna elk uniek individu. Plekken die boekenliefhebbers alom samenbrengt zijn boekenwinkels. In dit artikel zal ik je als boekenliefhebber wat meer vertellen over welke boekenwinkel mijn hart het beste weet te bekoren. Namelijk, Luddites Books & Wine (Hopland 34, 2000 Antwerpen).

Locatie: Antwerpen

Je houdt van Antwerpen, of je houdt niet van Antwerpen. Dat klinkt als een gegeven dat zich tot eender welke stad betrekt, echter, een ware Antwerpenaar zal weten dat deze stad geen binaire oppositie kent maar eerder een ouder is die deze twee gemoedstoestanden als duivel en engel op hun schouders draagt wanneer ze door de straten van het Antwerpse trekken. Ik ben niet anders, Antwerpen, mijn Antwerpen – rot-stad die ik met geen voet zou betreden op sommige dagen, en hemel op aarde waar ik niet weg te sleuren ben op andere. Antwerpen sure does know how to play the field.

Antwerpen is een stad, ondanks hoe je je de dag zelve tegenover deze wereldstad plaatst, die zijn plakjes heeft waar tijd een vervreemd concept is en je de kans hebt om gewoon te zijn. Waar gemoedstoestanden niet uitmaken en de wereld ver weg lijkt. Eender welke stad die ik al heb bezocht zijn gebonden aan gemoedstoestanden, hebben één soort locatie gemeen waar zorgen in het niets vallen en de wereld stil lijkt te staan: boekwinkels.

Antwerpen heeft een mooi assortiment aan boekenwinkels, waarvan ik het merendeel al heb bezocht en naar hartenlust mijn portemonnee al naar boven heb gehaald en mijn welverdiende centjes heb ingeruild voor boeken (RIP spaargeld, if you know you know). Echter is er een boekenwinkel in deze wonderbaarlijk literaire en kunstige stad die de kers op de proverbiale boekenwinkel-taart is aan gezelligheid, unicum, originaliteit en sfeer. Namelijk, voorgenoemd hemel op aarde: Luddites Books & Wine.

Zoek de boekenwinkel

Luddites Books & Wine is een boekenwinkel te vinden op een korte wandelafstand van het centraal station van Antwerpen (zo’n 10 minuten rechtdoor als je het station uitgaat via de uitgang die uitmondt op de Keyserlei). Als je de Keyserlei afwandelt, over het Opera plein gaat en een stukje Meir bewandelt, ga je aan de linkerkant aan het begin van de Meir (dat is het links als de boerentoren recht voor van ver op je neerkijkt) een zijstraat in tot je uitkomt op een straat die parallel loopt met deze brede en bekende winkelstraat: Hopland. Hier ga je op zoek naar nummer 34, Luddites Books & Wine.

Het gebouw is een oud herenhuis met opgepoetste witte gevel verstopt tussen een aantal andere statige herenhuizen. Het beste dat je kan doen is op zoek gaan naar de gevel met de groene raamkozijnen, gedroogde bloemen die het beneden verdiep decoreren, en een bordje dat boven de deur beweegt in een kalme bries met gouden letters die Luddites uitspellen. Onder dit bordje vind je de voordeur in het mooie Luddites-groen, waarop de ramen een gedicht is geschilderd door Niet Nu Laura en het gedicht zelf geschreven is door Proza K Poetry (het gedicht is er eentje over Luddites zelf). Neem maar aan van het uiterlijk van deze boekenwinkel dat de binnenkant nog tal keer mooier is, en dat is een understatement. Dus, waan je door de groene deuren en wordt binnengezogen in een literaire oase die tijdloos, en door het statige interieur, Victoriaans aanvoelt in de ene hoek, en Roaring Twenties in de andere.

Concept: boekenwinkel én wijnbaar

De naam van de boekenwinkel verraadt dat dit niet alleen een boekenwinkel is. Neen, het is ook een wijnbar. Het gelijkvloers van het gebouw huist de fictie en non-fictie boeken in beide Engels en Nederlands (met overheersend veel Engels want het is dan ook een predominant Engelstalige boekenwinkel (de grootste Engelstalige collectie van ‘t Stad, maar de lezer met een voorkeur voor Nederlandstalige boeken kan zeker ook zijn slag slaan). De trap af naar de kelder leidt naar de Young Adult, kinder- en prentenboeken sectie. Mooi vormgegeven met blauwe pastelkleuren, lekkere zitplekjes en een houten boog waaronder je naar de prentenboeken kan wandelen.

Als je vanaf het gelijkvloers naar de bovenverdieping gaat passeer je eerst langs de kookboeken (georganiseerd op kleur om een rainbow-shelf te vormen), om dan uit te monden in een bar die recht uit de Roaring Twenties lijkt te komen. Met een wijn-selectie om u tegen te zeggen die regelmatig wordt aangepast maar ook steeds zijn bestsellers blijft behouden, kan je jezelf neervlijen met je boek en een glaasje wijn.

Voor zij die niet van de wijn houden, geen zorg! Er zijn ook wat bieren aanwezig om je smaakpapillen te bekoren. En voor zij die volledig niet van drank houden, ook geen zorg! Er is mega lekkere koffie, thee en een aantal softdrinks aanwezig. Ook zorgt Luddites voor aperitief versnaperingen van de hartige aard en American cookies van niemand minder dan Cookiele om zij met een meer zoet palet ook aan te spreken.

Fun fact: als je beneden in de boekenwinkel een boek koopt, dan krijg je er een bonnetje bij dat je boven in de bar 50% korting op een glaasje wijn aanbiedt. Onthoud, dit is enkel geldig op de wijnen! Als je geen alcohol gezind mens bent, geen erg, er zijn ook non-alcoholische wijnopties aanwezig! Wat een service!

Wie zijn Luddites Books & Wine?

Luddites Books & Wine is opgericht in 2019 door Jorien Caers en Richard Bolte, twee warme uitbaters met een passie voor boeken en wijn. Door de gedachte van Luddites door te zetten van concept tot bestaande boekenwinkel hebben ze mening Antwerpenaar (alsook niet-Antwerpenaren) van een huis-weg-van-huis kunnen voorzien, waar vaste en nieuwe klanten elke dag hun weg naartoe vinden om te kunnen relaxen, te genieten van een boek, met vrienden af te spreken en zoveel meer. Luddites is een droom die werkelijkheid is geworden en waar ik me voel alsof de wereld ver weg is en ik in een stukje geschiedenis kom te zitten waar tijd niet beweegt maar ronddanst zonder enige logische frequentie. Het is een plek waar je gewoon kan zijn.

Waarom “Luddites”?

Ik heb ooit vrienden van Engeland meegenomen naar Luddites en zij waren de eerste van wie ik van de lippen hoorde vallen “Luddites? That’s such a clever name for a bookstore!” Ik denk dat de Engelsen net iets meer op de hoogte zijn van de historsiche connotatie die de naam “Luddites” oproept bij het horen ervan. Namelijk, Luddites is een naam gebaseerd op de beweging van niemand minder dan Ned Ludd uit de periode van de Industrialisatie in Engeland. Deze beweging ging in tegen de industrialisatie van de maatschappij en protesteerden tegen het gebruik van machines en tegen technologische ontwikkelingen die de maatschappij zo ferm aantastten.

Klinkt herkenbaar? Dat is het zeker. Daarom dat Luddites Books & Wine pleit voor een omgeving waarin bezoekers hun boek kunnen lezen zonder de oppressie van technologie, zo is er geen internetverbinding aanwezig voor de klanten. Dit zodat ze zich echt zouden kunnen focussen op hun boek en gewoon iets kunnen drinken zonder aldoor de nood te voelen om op hun telefoon te zitten, en wederom om gewoon te kunnen zijn.

Collectie

Ik kaartte al eerder in vogelvlucht Luddites collectie aan, maar ik zal er hier even in meer diepgang op in gaan. Als je binnenkomt verwelkomen op de zijkanten van de trap naar het gelijkvloers wat staff picks alsook boeken die net zijn uitgekomen. Als je de trap opgaat en afslaat naar links kom je terecht in de boekenwinkel. Eerst zal je een van de werknemers achter de balie tegenkomen die je altijd met een glimlach begroeten en wier je kan aanspreken met vragen over boeken. Dan, als je je een slag draait, wordt je begroet door vloer-tot-plafond boekenkasten uit donker hout die recht uit een period drama bibliotheek lijken te komen. In de eerste ruimte vind je non-ficitie, Engels langs rechts en Nederlands langs links. De collectie is opgedeeld in verschillende non-fictie categorieën, van kunst tot geschiedenis tot maatschappij en veel meer!

In de volgende ruimte vind je de fictie afdeling, de volledige achterwand is opgemaakt uit Engelse fictie van literaire romans tot Japanse literatuur tot romance novels. Aan de linker-muur vind je de speciale edities en fantasy boeken en ook goed gevulde kasten met Nederlandse literatuur.

Als je daarna de trap naar de kelder vind en het alfabet op de muur naar beneden volgt kom je aan in de kelder waar de young adult, kinder-, jeugd- en prentenboeken zich bevinden. Als je helemaal naar boven gaat, het verdiep boven de boekenwinkel, vind je de kookboeken.

Laatste woorden

Luddites Books & Wine is de boekenwinkel waarvan ik dacht dat ik het soort alleen kon vinden in het Verenigd Koninkrijk. Dat is ook de reden waarom ik zo graag afreis naar het VK en ook de States. Echter heeft Luddites ervoor gezorgd dat ik eindelijk een vaste boekenwinkel in mijn omgeving heb waar ik eindeloos boeken koop en bestel en me gewoon op mijn gemak voel door de omgeving en de vriendelijkheid van iedereen die er werkt en hun boeken komt kopen. Als je nog op zoek bent naar een boekenwinkel waar je uren kan spenderen, dan is Luddites Books & Wine zeker een aanrader.

Luddites’ huidige openingsuren kan je altijd vinden op hun website. Om het gemakkelijk te maken zal ik hier even invullen dat ze altijd open zijn: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11 uur tot 20 uur. Hun sluitingsdagen zijn maandag en dinsdag. Soms zullen feestdagen wel zorgen voor een extra sluitingsdag, maar daarvoor kan je hen best vinden en volgen op Instagram voor de laatste updates. Je kan Luddites vinden op Instagram onder de gebruikersnaam @ludditesantwerp.

Geplaatst op Geef een reactie

Tips voor de Koningsdagmarkt

Het is bijna weer Koningsdag en dat betekent dat er veel festivals zullen zijn maar ook veel vrijmarkten! Dit is het ideale moment om op zoek te gaan naar boeken. Waar moet je op letten bij het kopen van boeken? Ik geef je een paar tips!

Tips

  • Als eerst moet je bedenken hoe mooi je wil dat de boeken zijn. Wil je dat ze prachtig zullen staan in je boekenkast of maakt dat je niet zo uit en wil je dat je het gewoon kan lezen maar maakt het je niet uit hoe het boek erbij hangt? Als je dit van te voren bedenkt kan je op die manier gaan speuren naar boeken.
  • Spreek een bepaald budget met jezelf af en zorg ervoor dat je genoeg kleingeld bij je hebt. Pinnen is er meestal niet bij op de vrijmarkt, dus spaar van te voren wat kleingeld op. Wanneer je jouw gekozen bedrag bij je hebt kan je daar niet van afwijken want meer heb je gewoon niet bij je!
  • Neem een goede stevige tas mee (of meerdere). Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tas halverwege uit elkaar valt of je helemaal geen tas bij je hebt.
  • Ga op tijd. Dan zullen de beste boeken er nog zijn. Zorg ervoor dat je de eerste bent. Toen ik op de markt zat weet ik nog dat er al mensen met een zaklamp waren, voordat de zon opgekomen was. Zo vroeg hoef je waarschijnlijk ook niet te zijn, maar kom niet nog een keer aan als de markt al bijna af is.
  • Als laatste, wees niet te kieskeurig als je echt wat boeken wil kopen. In een boekenwinkel kan je er vanuit gaan dat er veel keus is, maar op de markt is er een grote kans dat die er niet is. Als je wel op zoek wil gaan naar specifieke boeken is dat ook prima, maar houd er dan rekening mee dat je met lege handen thuis kunt komen.

Hopelijk vind je wat pareltjes op de markt en in ieder geval een hele fijne Koningsdag!

Geplaatst op Geef een reactie

6x podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren

Luister je al eens graag naar een podcast? Misschien is één van onderstaande podcasts dan wel iets voor jou. Dit artikel zorgt alvast voor uren luisterplezier (en minstens evenveel leesplezier)!

Boekcast

Dagmar en Lucas delen hun liefde voor Young Adult-boeken via hun podcast Boekcast. Zo bespraken ze onder andere Exit van Mel Wallis de Vries, You’ve reached Sam van Dustin Thao en Otis’ redding van Mirjam Mous. Op hun website vind je alles terug over hun podcast.

E&E boekenpodcast

Een tijdje geleden begonnen boekenliefhebbers Esmee en Evy hun eigen podcast waarin ze praten over boeken en hun eindeloze TBR-list, alsook boeken in verschillende genres reviewen. Hun meest recente aflevering van begin januari gaat over boekenclubs! Je kan hun podcasts beluisteren via Spotify.

In de spotlights

Schrijfster Manon Visser (van In de spotlights & Wens voor de wereld) begon onlangs haar eigen podcast waarin ze in gesprek gaat met andere schrijvers en lezers. Vorige week verscheen de eerste aflevering op Spotify en Youtube! In die eerste aflevering is Rani de Vadder te gast, die al heel wat boeken op haar naam heeft staan. Ze debuteerde met Toxine en in 2022 verscheen haar nieuwste boek De beenderband.

Hold my book podcast

Vorig jaar moesten we afscheid nemen van boekblogger Joost (@nerdygeekyfanboy). Samen met zijn vriendin Rosanna (@thequeenofgeek) maakte hij de geweldige podcast Hold my Book waarin ze regelmatig de nieuwste Young Adult boeken bespraken. Hun podcasts zijn te beluisteren via Spotify.

I write better than I talk

Young Adult-schrijfsters Chinouk Thijssen, Astrid Boonstoppel, Pamela Sharon en Laura Diana begonnen in 2019 met hun podcast. Daarin praten ze over schrijven en alles wat daarbij komt kijken. Ondertussen verschenen er al drie seizoenen. Van deze podcast word je instant vrolijk!

Over boeken gesproken

Vertaler Maria Postema en boekenverkoper Kirsten König praten graag over boeken en dat hoor je bij het beluisteren van hun afleveringen! Je kan hun afleveringen live (of achteraf) beluisteren via hun Instagramkanaal. Een aflevering die mij altijd is bijgebleven is die waarin ze Ciara Smyth live interviewen!

Geplaatst op Geef een reactie

5 schrijfhacks om een writer’s block te omzeilen

Er zijn dagen waarop je urenlang doet over één alinea. De dagen waarop schrijven voelt als vaststaan in de file; er zit geen enkele beweging in en je weet niet hoe lang deze radeloosheid nog gaat duren. Kom je ooit nog wel verder?

Goed nieuws. Geen enkele vijand is onoverwinnelijk, zo ook de beruchte vijand van de schrijver: de writer’s block. Je hebt wel degelijk kans om hem te verslaan.

Hier zijn vijf schrijfmethodes die we vaak op de schrijfopleiding gebruiken om het witte vel papier voor onze neus wat minder wit te maken.

Freewriting / ‘vrijschrijven’

Freewriting, of ‘vrijschrijven’ zoals we het op de opleiding noemen, is een tactiek waarbij je in een bepaalde tijd vrijuit over alles schrijft wat er op dat moment in je opkomt zonder aandacht te besteden aan fouten, spelling of grammatica. Het is dus een soort brainstormen, maar dan in de vorm van één doorlopende zin.

Deze tactiek kan werken wanneer je een nieuw hoofdstuk eruit probeert te knallen, of simpelweg op zoek bent naar nieuwe ideeën voor het plot, een personage, de setting, bedenk het maar … Er is slechts één regel: zodra je je pen op papier zet, mag je hem er niet meer vanaf halen. Je blijft doorschrijven, zelfs als je het (even) niet meer weet. Pas als de timer is afgegaan, mag je woorden en/of zinsdelen wegstrepen die overbodig of irrelevant zijn. Of je simpelweg niet bevallen.

Het voordeel van deze tactiek is dat het je ideeënstroom vergroot. Veel schrijvers zijn namelijk nog té kritisch tijdens het schrijven. Hoe vaak druk jij wel niet op de Backspace-toets? Hoe snel streep je een net opgeschreven zin weg in je notitieboek? Die nauwkeurigheid is natuurlijk belangrijk, maar komt pas later in het schrijfproces aan de orde.

Tijdelijk overgaan op een ander lettertype

Deze methode is vooral handig wanneer je een tekst gaat redigeren en herschrijven. Je bent al bekend met de personages en het plot. Hoe zorg je er dan voor dat je de tekst toch met een nieuwe blik kunt bekijken?

Een oplossing: verander het lettertype van de tekst. Een tekst in Comic Sans straalt een andere sfeer uit dan een tekst in Times New Roman of Courier New. Zet je tekst in een ander lettertype en je zult zien dat je de tekst op een andere manier ervaart.

‘Plagiaat’ plegen

Ik hoor je denken: dit ga ik dus mooi niet doen want het is strafbaar, lui en bovendien valsspelen. Toch? Niet als het aan Kathy Acker lag, een Amerikaanse cultschrijver uit de vorige eeuw die al haar werk bij elkaar plagieerde volgens een methode, die men later pseudo-plagiarism is gaan noemen. Acker eigende zich teksten van verschillende bronnen toe en deconstrueerde deze vervolgens op speelse wijze. Ze liet teksten met elkaar overlappen, herschikte ze, herschreef ze, trok ze uiteen in fragmenten. Net zolang totdat er een nieuwe tekst ontstond, eentje die op zichzelf uniek was.

“I have been very clear that I use other people’s material… I’ve always talked about it as a literary theory and as a literary,” zei ze. “I do not write out of nothing, or from nothing, for I must write with the help of other texts.”

Ackers methode werpt vragen op over de complexe relatie tussen creativiteit, invloed, auteurschap en eigendom. Wanneer is er sprake van inspiratie, wanneer van beïnvloeding? Kun je nog wel origineel zijn als je door het werk van je voorgangers en tijdgenoten en voorgangers (al dan niet onbewust) wordt beïnvloed?

Pseudo-plagiarism is een ongewone maar handige methode om nieuwe stappen te zetten met je eigen tekst wanneer je even niet meer weet wat je met je plot of personages aan moet. Bestudeer boeken die qua genre sterk uiteenlopen. Haal daar fragmenten uit, vervlecht deze met elkaar en/of met je eigen verhaal, en schrijf een nieuwe tekst op basis van deze ‘plagiaatversie’.

Lijstjes maken

Ja, je leest het goed. Lijstjes maken. Oftewel: inventariseren. Je kunt ook zeggen: de methode van Georges Perec volgen: een experimentele Franse schrijver die geobsedeerd was met lijstjes. Door het opstellen van lijstjes lukte het Perec vat te krijgen op de thematiek waarvoor hij zich interesseerde: het alledaagse. Zo heette een van zijn lijstjes Poging tot een inventarisatie van het vloeibare en vaste voedsel dat ik in de loop van het jaar negentienhonderdvierenzeventig door het keelgat heb gejaagd.

Niets lijkt eenvoudiger dan een lijst maken, maar in feite is het veel ingewikkelder dan het lijkt. Het is een intuïtieve manier van schrijven. Je laat altijd iets weg. Je komt in de verleiding om over sommige dingen langer uit te weiden. Je maakt onbewust bewuste keuzes.

Al datgene waarmee jij je omringt, is zo vanzelfsprekend dat het je niet langer opvalt. Het opstellen van een lijstje helpt je om beter om je heen te kijken. Om iets te onthullen over je voorkeuren en interesses, over jezelf, de schrijver.

Prompts met juxtapositie

In noodlottige tijden waarin je geen inspiratie hebt, zijn writing prompts het ideale vertrekpunt. In het bijzonder prompts die een juxtapositie bevatten: twee of meer tegenstrijdige statements die toch een soort logische eenheid vormen door het feit dat ze nou eenmaal vlak naast elkaar zijn geplaatst, en verbonden worden met een komma.

Een test, de geur van regen.

Een verlaten scheepswerf, een kok.

Misverstand, dakdekkers, een grasveld.

Dit zijn enkele voorbeelden van prompts die een juxtapositie bevatten. Het contrast tussen de verschillende zaken dwingt je om zelf de verbanden te leggen. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Waarom niet gewoon een prompt nemen dat veel concreter is? Tja, niemand heeft gezegd dat schrijven makkelijk hoort te zijn. En bovendien, jezelf een beperking opleggen tijdens het schrijven stimuleert je creativiteit.

Geplaatst op Geef een reactie

Podcastaanraders

Stel, je reist in je eentje met de trein. Door een storing verdubbelt je reistijd zich. Nu moet je niet één uur maar twee uur te zien overbruggen in coupé 3957, die inmiddels zwart ziet van de mensen omdat niemand zin heeft om de zware schuifdeur open te trekken en door te lopen naar de volgende coupé. Wat nu? Muziek luisteren? Je kan je Spotifylijst inmiddels dromen. Een praatje aanknopen? In het gangpad waar jij zit, heeft iedereen of een koptelefoon over zijn hoofd geschoven. Dagdromen dan? Nee, daarvoor roept de intercom net iets te vaak dat er tot 19:30 uur geen treinen rijden tussen Ede-Wageningen en Arnhem door een dier op het spoor. De oplossing: een podcast luisteren.

Er zijn natuurlijk talloze podcastcategorieën, maar in dit artikel leggen we de focus op de podcasts met een verhalend element – zowel fictie als non-fictie. Zet je koptelefoon maar op. Die twee reisuren die nog in het vooruitzicht liggen, vliegen door deze podcasts zo voorbij.  

Wraak – NPO Radio 1 en AVROTROS

Fictie

Wraak | NPO Radio 1

Wraak is een achtdelige fictionele serie over ambitie, macht en #metoo. In de race om korpschef van de Amsterdamse politie te worden, schakelt de ambitieuze Barbara Schaaf haar mannelijke concurrent uit met een #metoo. Daarmee ontketent ze een wraakactie die haar uiteindelijk voor een onmogelijke keuze stelt. Het toffe aan Wraak is dat deze podcast-dramaserie geheel 360˚ (of 8D) is vormgegeven, waardoor het lijkt alsof je midden in het verhaal zit en een van de personages bent.

Heavyweight – Gimlet Media

Relaties

Heavyweight | Gimlet

Personalityshow, documentaire, comedy en (zelf)hulpradio: Heavyweight is het allemaal. Elke aflevering helpt de Canadees Jonathan Goldstein iemand met een probleem waar hij of zij vaak al jaren mee rondloopt. Bijvoorbeeld een onbeantwoorde liefde, de verdwijning van een babysitter, een ooit uitgeleende cd of een pestkop uit de jeugd. Met hulp van vrienden en familie probeert Goldstein de geïnterviewde te verlossen van de last die op zijn of haar schouders rust.

Parel Radio – NPO Radio 1 en VPRO

Maatschappij

Parel Radio | NPO Radio 1

In Parelradio hoor je de mooiste radioverhalen uit het archief van de NPO: fictieve radiodrama, hoorspelen en documentaires. Host Stef Visjager laat je kennismaken met onbekende werelden. Van schoonmakers tot wapenhandelaars tot de Costaricaanse Fluitvlieg tot een jongen die bijna de Sterkste Man van Nederland wordt. Er is voor ieder wat wils.

Een soort god – De Volkskrant

Waargebeurde misdaad

Podcast 'Een soort God': In een sekte voor je het weet | IJmuidercourant

Wat als diegene die jij het meest vertrouwt, al jouw gedrag wil controleren? In Een soort god onderzoeken Volkskrantjournalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat mensen in een sekte belanden. De voormalige leden van de Limburgse kungfusekte vertellen hoe ze langzaam maar zeker ze in de ban raakten van hun charismatische leraar René, die belooft een ‘echte krijger’ van ze te maken.

Daders – NPO Radio 1 en AVROTROS

Maatschappij

Daders | NPO Radio 1

In Daders gaat journalist Cas de Jong in gesprek met veroordeelde moordenaars, ex-TBS’ers, terroristen en andere zware criminelen. Hij praat met hen over wat hen dreef tot hun afgrijselijke daden, hun berouw en het verloop van hun herintroductie in de samenleving. Waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

Echt gebeurd – Dag en Nacht Media

Echt Gebeurd

Verhalen

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt. Af en toe leest er ook iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

Blood Ties – Wondery

Fictie

Blood Ties (Podcast Series 2019– ) - IMDb

Wanneer Eleonore en Michael Richland hun ouders verliezen door een vliegtuigongeluk, moeten ze kiezen: de erfenis van hun vader, een wereldberoemde cardioloog en gezondheidszorgmagnaat, accepteren of alles riskeren om de waarheid te vertellen. Blood Ties is een miniserie van Wondery, het Amerikaanse podcastnetwerk dat bekend staat om filmisch geproduceerde, documentaire-achtige shows. Het verhaal is zo geloofwaardig dat je soms twijfelt of je naar fictie zit te luisteren.

Dirty John – Wondery en Los Angeles Times

Maatschappij

Dirty John - Wikipedia

Debra Newell is een succesvolle interieurontwerper. Ze ontmoet John Meehan, een knappe en attente vrijgezel die net is teruggekeerd van een jaar in Irak bij Artsen zonder Grenzen. Debra raakt echter steeds verder verstrikt in een complex web van liefde, bedrog, vergeving en ontkenning. Komt ze hier wel levend uit? Dirty John is een true-crime podcast gebaseerd op het leven van John Michael Meehan en wordt gepresenteerd door journalist Christopher Goffard van de L.A. Times.

Dit is natuurlijk een greep uit een enorme selectie. Er bestaan nog zoveel andere podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren. Welke podcast luister jij graag?

Geplaatst op Geef een reactie

Maak je eigen boekenkerstboom

Bij deze tijd van het jaar hoort natuurlijk een kerstboom, maar wist je dat je die ook helemaal in het teken kan zetten van boeken? Wij zetten zowel de makkelijkste manieren van het maken van een boekenkerstboom als de manieren voor experts op een rijtje!

De makkelijkste manieren

De makkelijkste optie is door simpelweg een stapeltje te maken van groene boeken waarbij je de boeken rangschikt van groot naar klein. Voeg daar een leuke ster aan toe en je hebt in een mum van tijd een eigen kerstboom gevormd. Een andere optie waar je wel wat meer boeken voor nodig hebt is door het maken van meerdere boekenstapeltjes tegen de muur en vervolgens lichtjes toe te voegen. Wat je ook kan doen is geopende boeken op elkaar leggen om zo een kerstboom te vormen. Je gebruikt daar best wel niet je mooiste boeken voor.

Knutselen

Mag het toch net iets moeilijker zijn? Ga dan creatief aan de slag! Zo kan je meerdere boeken op elkaar leggen en deze aan elkaar vastmaken, je kan met de pagina’s van boeken of tijdschriften aan de slag gaan of je kan een boek vouwen tot een kerstboom.

Voor de experts

Wil je indruk maken op het bezoek dat je deze Kerst ontvangt? Maak dan een grote, ronde kerstboom van boeken. In dit filmpje ontdek je hoe je dat precies aanpakt. Je hebt er in ieder geval heel wat boeken voor nodig én een salontafel.

Welke boekenkerstboom ga jij maken? Of ga je toch liever voor een klassiek exemplaar?

Geplaatst op Geef een reactie

Zo richt je je boekenkast mooi in

De collectie boeken die je hebt en de manier waarop je je boekenkast inricht kunnen veel over je zeggen. Daarom is het leuk om je boekenkast precies zo in te richten zoals jij wil. Er zijn zo veel manieren, je kunt alle kanten op. Maar, misschien heb je wat inspiratie nodig of vind je het gewoon leuk om te kijken naar andere manieren om je kast in te richten. Hieronder volgt een lijstje met verschillende manieren om jouw boekencollectie er prachtig uit te laten zien.

Op kleur

Je boekenkast op kleur sorteren trekt veel aandacht. Het is een echte blikvanger. Je kunt de boeken op volgorde van de regenboog zetten, zelf kijken welke kleuren je mooi vindt naast elkaar of je kan op elke plank een andere kleur zetten. Je zult waarschijnlijk wel merken dat sommige kleuren oververtegenwoordigd zijn en van andere kleuren je misschien veel minder boeken hebt. Dan zit er maar één ding op natuurlijk. Meer boeken kopen! Dat is totaal geen straf toch?

Op alfabetische volgorde

Een andere manier om je boekenkast in te richten is op alfabetische volgorde. Dit kan misschien handig zijn als je collectie meer op een bibliotheekcollectie begint te lijken. Misschien weet je sowieso al je boeken terug te vinden en heb je het alfabet daar niet voor nodig, maar het kan ervoor zorgen dat je boeken totaal anders staan dan je ze normaal zou zetten en dit is misschien een leuke verandering. Het houdt de boel ook georganiseerd natuurlijk.

Favorieten bij elkaar

Een andere optie is om al je favoriete boeken bij elkaar te zetten. Dit kan je bijvoorbeeld op ooghoogte doen, zodat je er altijd goed naar kan kijken en ze gelijk kunt pakken wanneer je zin hebt om terug te gaan naar je favoriete boekenwereld. De boeken die je iets minder lagen kan je dan op de onderste plank zetten zodat je er niet te vaak naar hoeft te kijken. Dit is mijn favoriete manier om mijn boekenkast in te richten. Ik voel me slecht als ik mijn favoriete boeken op de onderste plank zou moeten zetten, maar het is ook zonde om die plank helemaal niet te gebruiken.

Alles door elkaar

Je kunt natuurlijk ook alles door elkaar zetten, een beetje op gevoel. Het kan dan ook leuk zijn om er verschillende dingen tussen te zetten. Zoals poppetjes van je favoriete karakters, sleutelhangers, fan art, miniatuurgebouwtjes van plekken uit boeken en andere dingen. Dit zorgt voor een leuk speels effect.

Hardcovers bij elkaar

Het is ook een mogelijkheid om je hardcovers bij elkaar te zetten en je paperpacks ook bij elkaar te zetten. Zo hebben de boeken op de planken mogelijk dezelfde hoogte en dit zorgt voor een wat georganiseerder en rustiger uiterlijk.

Zet de boeken die je nog niet gelezen hebt bij elkaar

Dit kan je naast één van de vorige opties toepassen. Zet de boeken neer zoals je wil en reserveer daarnaast een plank voor de boeken die je nog niet gelezen hebt. Die kan je daar dan, op welke volgorde je ook wilt, neerzetten.

Hoe heb jij je boekenkast ingericht? Ben je van plan het binnenkort te veranderen of laat je het lekker staan zoals het nu is? Laat het ons vooral weten in de reacties!

Geplaatst op Geef een reactie

De mooiste boekenwinkels in Nederland

In Nederland zijn er heel wat boekenwinkels en bibliotheken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Tijdens deze tijden is het nog belangrijker om lokaal boeken te kopen en het is toch een pluspuntje als de boekenwinkel er ook nog eens prachtig uitziet. Dit zijn volgens ons de vijf mooiste boekenwinkels.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Een boekhandel in de kerk, kan het nog specialer? De Britse krant The Guardian riep deze boekhandel zelfs uit tot de mooiste boekhandel in de wereld. Daarnaast hebben ze ook een mooie Young Adult-afdeling. Als echte boekenliefhebber, moet je hier minstens één keer geweest zijn in je leven.

Waanders in de Broeren, Zwolle

Nog een boekhandel in een voormalige kerk, is Waanders in de Broeren in Zwolle. Je vindt er maar liefst 1000 vierkante meter vol met boeken. Daarnaast vind je er ook een leeshemel café en een brasserie waarin je kan verdwalen in een boek.

De Drvkkery, Middelberg

Een andere boekhandel die niet in dit lijstje mag ontbreken, is de Drvkkery in Middelberg. Iedereen wilt toch door deze ronde boekenkasten snuisteren, niet? De boekhandel werd uitgeroepen tot beste boekhandel van Nederland en Vlaanderen.

De Vries Van Stockum, Haarlem

In het centrum van Haarlem vind je boekhandel H. De Vries. De boekhandel is gelegen in een oud pand en heeft meer dan 100 jaar ervaring in het verkopen van boeken. Je vindt er heel wat verschillende genres in een antieke setting.

Bookselling, Library, Public library, Building, Shelving, Bookcase, Retail, Shelf, Book, Publication,

American Book Center, Amsterdam

American Book Center biedt een grote waaier aan Engelse boeken aan. Daarnaast is het een erg moderne boekhandel met meerdere verdiepingen waar menig boekliefhebber zijn gading zal vinden.

The American Book Center ABC | LinkedIn

Wat zijn volgens jou de mooiste boekenwinkels van Nederland?

Geplaatst op Geef een reactie

Goedkope boeken: hoe vind je ze?

Bibliotheek

Boeken lezen is een fijne hobby, maar het kan soms ook een dure hobby zijn. Eerder maakten we al een artikel met boeken die minder dan 10 euro kosten. Vandaag lees je hoe je veel kan lezen zonder veel te betalen.

Bibliotheek

Bij je lokale bibliotheek betaal je vaak slechts een beperkt bedrag voor een jaarabonnement. Daarnaast is het vaak zelfs gratis als je jonger bent dan achttien jaar. Je hebt de boeken dan wel niet zelf in je bezit, maar je kan er vaak terecht voor een ruime selectie. Verder is het bij veel bibliotheken ook mogelijk om zelf aankoopsuggesties te doen. Als je de boeken toch liever zelf in bezit hebt, kan je er wellicht terecht voor het kopen van afgeschreven boeken.

Bibliotheek

Boekenabonnement

Verder bestaan er ook heel wat andere abonnement. Dat gaat dan voornamelijk over ebooks of luisterboeken. Zo heb je tegenwoordig abonnementen van Kobo Plus, Stortytel, Bookmate of Bookchoice. Engelse ebooks vind je dan weer op Scribd. Indien je lid bent van de bibliotheek kan je daarnaast gebruik maken van de online Bibliotheek (Nederland) of van CloudLibrary (België).

Minibieb

Op vele plaatsen in België en Nederland vind je tegenwoordig minibiebs. Hierbij is het de bedoeling dat je een boek meeneemt en er een andere voor in de plaats zet. Als je op zoek bent naar een minibieb bij jou in de buurt kan je terecht op de site van minibieb.nl.

Minibieb

Tweedehandsboeken

Van andere boekenliefhebbers boeken overkopen is natuurlijk ook een optie! Bovendien kan je ook zelf boeken verkopen waar je vervolgens nieuwe boeken mee kan kopen. Je kan onder andere boeken kopen en verkopen op sites als Vinted, 2dehands, Marktplaats of Facebook. Let wel altijd op met wie je onderhandelt. Overigens kan je ook naar rommelmarkten of naar boekenmarkten zoals de Deventer Boekenmarkt gaan. Daarnaast hebben sommige boekhandels ook een tweedehandsafdeling.

Lichtbeschadigde boeken

Als boekenliefhebber kan je ook je hart ophalen op sites als De Boekentas, Boekenkraam, Voordeelboekenonline of Boekenfestijn. Daarnaast bieden ze vaak nog extra kortingen tijdens Black Friday.

Heb jij nog tips om aan goedkope boeken te komen?

Geplaatst op Geef een reactie

5 young adult playlists voor op vakantie

Met de zomervakantie voor de deur is ook de zoektocht naar de ultieme vakantieplaylist weer gestart. Welke liedjes gaan we draaien tijdens onze autoritten naar het buitenland om de lange zit minder ondraaglijk te maken? Nou ja, lange zit … Door tante Cor komen we tegenwoordig niet erg ver. Maar goed, of je nu ontspanning in het buitenland zoekt of toch in je achtertuin, het is en blijft  altijd handig om een goede playlist achter de hand te hebben. En je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het selecteren en samenstellen van nummers. Wij helpen jullie alvast een eindje op weg door een aantal playlists van young adult boeken uit te lichten. De playlists kun je vinden op Spotify, Apple Music of in de iTunes Store. Download de nummers om even lekker fijn weg te dromen. Of om die heerlijke boekennostalgie op te halen.

1. We All Looked Up: The Album

Naast schrijven kan Tommy Wallach ook een aardig potje zingen. Dat blijkt wel uit de nummers die hij speciaal voor zijn debuut We keken allemaal op heeft geschreven. Alleen al door hun titel roepen de nummers hevige nostalgie naar het boek op. In We keken allemaal op vormt een snel naderende komeet een gevaar voor het voortbestaan van het leven op aarde. De Amerikaanse tieners Eliza, Peter, Anita en Andy moeten beslissen wat ze nu gaan doen met hun leven. Wat doe je in hemelsnaam als je weet dat de aarde over twee maanden kan vergaan?

2. Dear Evan Hansen (Original Broadway Cast Recording)

Val Emmich kreeg het voor zijn kiezen toen Steven Levenson, Benj Pasek en Justin Paul hem vroegen om hun Tony-winnende musical Dear Evan Hansen om te zetten naar een heus boek. Gelukkig gaf het trio Emmich alles om het tot een succes te brengen: het volledige script, verwijderde scenes en teksten en natuurlijk die geweldige soundtrack ter inspiratie. Dear Evan Hansen gaat over een jongen met een sociale stoornis, die zo erg snakt naar aansluiting bij zijn leeftijdsgenoten dat hij een vriendschap verzint met een overleden leerling om dichter bij diens familie te komen. Een verhaal dat op zichzelf al heel sterk is maar door de muzikale vertolking nog eens een extra laag krijgt.

3. ELEANOR & PARK: The Soundtrack

Kleine kans dat je dit weet, maar Rainbow Rowells Eleanor & Park heeft ook een eigen playlist op Spotify. De playlist is zorgvuldig samengesteld door de auteur en bevat nummers die de sfeer en het thema van het boek vangen. Eleanor & Park volgt de levens van  – je raadt het al – Eleanor en Park. De twee buitenbeentjes zijn slim genoeg om te weten dat een eerste liefde bijna nooit standhoudt, maar ook dapper en wanhopig genoeg om het te proberen. Het verhaal speelt zich af in 1986, dus maak je borst maar nat voor hits uit die goeie ouwe tijd.

4. Shadow and Bone (Music from the Netflix Series)

Het eerste boek van de geliefde Grisha-trilogie heeft sinds kort een eigen serie op Netflix. Shadow and Bone vertoont enkele grote verschillen met zijn gelijknamige boekentegenhanger Schim en Schaduw, maar dat mag de pret niet drukken. De serie volgt grotendeels gewoon de route van het eerste boek en is net zo populair. Dat succes is deels te danken aan de magische soundtrack. De instrumentale muziek ondersteunt de avonturen van Alina Starkov die haar weg probeert te vinden bij de Grisha, het magische elitekorps van het door oorlog verscheurde koninkrijk Ravka. Eén keer luisteren en je bent onmiddellijk in de Grishaverse.

5. The Fault in Our Stars: Music From The Motion Picture

Al luisterend naar de nummers van de filmsoundtrack van Een weeffout in onze sterren beland je opnieuw in het aangrijpende en tragische verhaal over de ongeneeslijk zieke Hazel en Gus. Tegen alle verwachtingen in ontmoeten ze elkaar bij een praatgroep voor kankerpatiënten. Een bijzondere liefde ontstaat. The Fault in Our Stars: Music From The Motion Picture bevat liedjes die speciaal zijn geschreven voor de filmversie van John Greens klassieker en brengt ons terug naar de zomer van 2014, toen de film voor het eerst in première ging. Pak je tissues er maar weer bij.

Ben je nou geïnspireerd geraakt door dit artikel en heb je een young adult playlist gemaakt, tag ons dan op Instagram of stuur even een DM zodat wij er ook van kunnen genieten!