Geplaatst op Geef een reactie

Onze favoriete boekenwinkels – Catherine over Luddites Books & Wine in Antwerpen, België

Boekenliefhebbers heb je in verschillende soorten en maten, zoals bijna elk uniek individu. Plekken die boekenliefhebbers alom samenbrengt zijn boekenwinkels. In dit artikel zal ik je als boekenliefhebber wat meer vertellen over welke boekenwinkel mijn hart het beste weet te bekoren. Namelijk, Luddites Books & Wine (Hopland 34, 2000 Antwerpen).

Locatie: Antwerpen

Je houdt van Antwerpen, of je houdt niet van Antwerpen. Dat klinkt als een gegeven dat zich tot eender welke stad betrekt, echter, een ware Antwerpenaar zal weten dat deze stad geen binaire oppositie kent maar eerder een ouder is die deze twee gemoedstoestanden als duivel en engel op hun schouders draagt wanneer ze door de straten van het Antwerpse trekken. Ik ben niet anders, Antwerpen, mijn Antwerpen – rot-stad die ik met geen voet zou betreden op sommige dagen, en hemel op aarde waar ik niet weg te sleuren ben op andere. Antwerpen sure does know how to play the field.

Antwerpen is een stad, ondanks hoe je je de dag zelve tegenover deze wereldstad plaatst, die zijn plakjes heeft waar tijd een vervreemd concept is en je de kans hebt om gewoon te zijn. Waar gemoedstoestanden niet uitmaken en de wereld ver weg lijkt. Eender welke stad die ik al heb bezocht zijn gebonden aan gemoedstoestanden, hebben één soort locatie gemeen waar zorgen in het niets vallen en de wereld stil lijkt te staan: boekwinkels.

Antwerpen heeft een mooi assortiment aan boekenwinkels, waarvan ik het merendeel al heb bezocht en naar hartenlust mijn portemonnee al naar boven heb gehaald en mijn welverdiende centjes heb ingeruild voor boeken (RIP spaargeld, if you know you know). Echter is er een boekenwinkel in deze wonderbaarlijk literaire en kunstige stad die de kers op de proverbiale boekenwinkel-taart is aan gezelligheid, unicum, originaliteit en sfeer. Namelijk, voorgenoemd hemel op aarde: Luddites Books & Wine.

Zoek de boekenwinkel

Luddites Books & Wine is een boekenwinkel te vinden op een korte wandelafstand van het centraal station van Antwerpen (zo’n 10 minuten rechtdoor als je het station uitgaat via de uitgang die uitmondt op de Keyserlei). Als je de Keyserlei afwandelt, over het Opera plein gaat en een stukje Meir bewandelt, ga je aan de linkerkant aan het begin van de Meir (dat is het links als de boerentoren recht voor van ver op je neerkijkt) een zijstraat in tot je uitkomt op een straat die parallel loopt met deze brede en bekende winkelstraat: Hopland. Hier ga je op zoek naar nummer 34, Luddites Books & Wine.

Het gebouw is een oud herenhuis met opgepoetste witte gevel verstopt tussen een aantal andere statige herenhuizen. Het beste dat je kan doen is op zoek gaan naar de gevel met de groene raamkozijnen, gedroogde bloemen die het beneden verdiep decoreren, en een bordje dat boven de deur beweegt in een kalme bries met gouden letters die Luddites uitspellen. Onder dit bordje vind je de voordeur in het mooie Luddites-groen, waarop de ramen een gedicht is geschilderd door Niet Nu Laura en het gedicht zelf geschreven is door Proza K Poetry (het gedicht is er eentje over Luddites zelf). Neem maar aan van het uiterlijk van deze boekenwinkel dat de binnenkant nog tal keer mooier is, en dat is een understatement. Dus, waan je door de groene deuren en wordt binnengezogen in een literaire oase die tijdloos, en door het statige interieur, Victoriaans aanvoelt in de ene hoek, en Roaring Twenties in de andere.

Concept: boekenwinkel én wijnbaar

De naam van de boekenwinkel verraadt dat dit niet alleen een boekenwinkel is. Neen, het is ook een wijnbar. Het gelijkvloers van het gebouw huist de fictie en non-fictie boeken in beide Engels en Nederlands (met overheersend veel Engels want het is dan ook een predominant Engelstalige boekenwinkel (de grootste Engelstalige collectie van ‘t Stad, maar de lezer met een voorkeur voor Nederlandstalige boeken kan zeker ook zijn slag slaan). De trap af naar de kelder leidt naar de Young Adult, kinder- en prentenboeken sectie. Mooi vormgegeven met blauwe pastelkleuren, lekkere zitplekjes en een houten boog waaronder je naar de prentenboeken kan wandelen.

Als je vanaf het gelijkvloers naar de bovenverdieping gaat passeer je eerst langs de kookboeken (georganiseerd op kleur om een rainbow-shelf te vormen), om dan uit te monden in een bar die recht uit de Roaring Twenties lijkt te komen. Met een wijn-selectie om u tegen te zeggen die regelmatig wordt aangepast maar ook steeds zijn bestsellers blijft behouden, kan je jezelf neervlijen met je boek en een glaasje wijn.

Voor zij die niet van de wijn houden, geen zorg! Er zijn ook wat bieren aanwezig om je smaakpapillen te bekoren. En voor zij die volledig niet van drank houden, ook geen zorg! Er is mega lekkere koffie, thee en een aantal softdrinks aanwezig. Ook zorgt Luddites voor aperitief versnaperingen van de hartige aard en American cookies van niemand minder dan Cookiele om zij met een meer zoet palet ook aan te spreken.

Fun fact: als je beneden in de boekenwinkel een boek koopt, dan krijg je er een bonnetje bij dat je boven in de bar 50% korting op een glaasje wijn aanbiedt. Onthoud, dit is enkel geldig op de wijnen! Als je geen alcohol gezind mens bent, geen erg, er zijn ook non-alcoholische wijnopties aanwezig! Wat een service!

Wie zijn Luddites Books & Wine?

Luddites Books & Wine is opgericht in 2019 door Jorien Caers en Richard Bolte, twee warme uitbaters met een passie voor boeken en wijn. Door de gedachte van Luddites door te zetten van concept tot bestaande boekenwinkel hebben ze mening Antwerpenaar (alsook niet-Antwerpenaren) van een huis-weg-van-huis kunnen voorzien, waar vaste en nieuwe klanten elke dag hun weg naartoe vinden om te kunnen relaxen, te genieten van een boek, met vrienden af te spreken en zoveel meer. Luddites is een droom die werkelijkheid is geworden en waar ik me voel alsof de wereld ver weg is en ik in een stukje geschiedenis kom te zitten waar tijd niet beweegt maar ronddanst zonder enige logische frequentie. Het is een plek waar je gewoon kan zijn.

Waarom “Luddites”?

Ik heb ooit vrienden van Engeland meegenomen naar Luddites en zij waren de eerste van wie ik van de lippen hoorde vallen “Luddites? That’s such a clever name for a bookstore!” Ik denk dat de Engelsen net iets meer op de hoogte zijn van de historsiche connotatie die de naam “Luddites” oproept bij het horen ervan. Namelijk, Luddites is een naam gebaseerd op de beweging van niemand minder dan Ned Ludd uit de periode van de Industrialisatie in Engeland. Deze beweging ging in tegen de industrialisatie van de maatschappij en protesteerden tegen het gebruik van machines en tegen technologische ontwikkelingen die de maatschappij zo ferm aantastten.

Klinkt herkenbaar? Dat is het zeker. Daarom dat Luddites Books & Wine pleit voor een omgeving waarin bezoekers hun boek kunnen lezen zonder de oppressie van technologie, zo is er geen internetverbinding aanwezig voor de klanten. Dit zodat ze zich echt zouden kunnen focussen op hun boek en gewoon iets kunnen drinken zonder aldoor de nood te voelen om op hun telefoon te zitten, en wederom om gewoon te kunnen zijn.

Collectie

Ik kaartte al eerder in vogelvlucht Luddites collectie aan, maar ik zal er hier even in meer diepgang op in gaan. Als je binnenkomt verwelkomen op de zijkanten van de trap naar het gelijkvloers wat staff picks alsook boeken die net zijn uitgekomen. Als je de trap opgaat en afslaat naar links kom je terecht in de boekenwinkel. Eerst zal je een van de werknemers achter de balie tegenkomen die je altijd met een glimlach begroeten en wier je kan aanspreken met vragen over boeken. Dan, als je je een slag draait, wordt je begroet door vloer-tot-plafond boekenkasten uit donker hout die recht uit een period drama bibliotheek lijken te komen. In de eerste ruimte vind je non-ficitie, Engels langs rechts en Nederlands langs links. De collectie is opgedeeld in verschillende non-fictie categorieën, van kunst tot geschiedenis tot maatschappij en veel meer!

In de volgende ruimte vind je de fictie afdeling, de volledige achterwand is opgemaakt uit Engelse fictie van literaire romans tot Japanse literatuur tot romance novels. Aan de linker-muur vind je de speciale edities en fantasy boeken en ook goed gevulde kasten met Nederlandse literatuur.

Als je daarna de trap naar de kelder vind en het alfabet op de muur naar beneden volgt kom je aan in de kelder waar de young adult, kinder-, jeugd- en prentenboeken zich bevinden. Als je helemaal naar boven gaat, het verdiep boven de boekenwinkel, vind je de kookboeken.

Laatste woorden

Luddites Books & Wine is de boekenwinkel waarvan ik dacht dat ik het soort alleen kon vinden in het Verenigd Koninkrijk. Dat is ook de reden waarom ik zo graag afreis naar het VK en ook de States. Echter heeft Luddites ervoor gezorgd dat ik eindelijk een vaste boekenwinkel in mijn omgeving heb waar ik eindeloos boeken koop en bestel en me gewoon op mijn gemak voel door de omgeving en de vriendelijkheid van iedereen die er werkt en hun boeken komt kopen. Als je nog op zoek bent naar een boekenwinkel waar je uren kan spenderen, dan is Luddites Books & Wine zeker een aanrader.

Luddites’ huidige openingsuren kan je altijd vinden op hun website. Om het gemakkelijk te maken zal ik hier even invullen dat ze altijd open zijn: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11 uur tot 20 uur. Hun sluitingsdagen zijn maandag en dinsdag. Soms zullen feestdagen wel zorgen voor een extra sluitingsdag, maar daarvoor kan je hen best vinden en volgen op Instagram voor de laatste updates. Je kan Luddites vinden op Instagram onder de gebruikersnaam @ludditesantwerp.

Geplaatst op Geef een reactie

Onze favoriete YA-boeken van 2021

Nog een paar daagjes en dan is het jaar weer voorbij. Dat betekent dat je overal wel “het beste van 2021” voorbij ziet komen. Nu, 2021 was een bijzonder jaar met de Coronacrisis… Maar boeken kunnen we altijd lezen en dat hebben wij ook dit jaar massaal gedaan. Hieronder de favoriete Young Adult boeken van onze redactie! Wat is jouw favoriete Young Adult boek van 2021? Laat het ons zeker weten! Moest je het niet weten, hopelijk kan ons lijstje jou wat inspiratie geven. 🙂

Redacteur Liana

Redacteur en recensent Liana kiest voor het boek Zeis van Neil Shusterman!

Mijn favoriete boek van 2021 is Zeis van Neal Shusterman. In de zomer van 2019 werd ik ook al aangenaam verrast door zijn boek Dor, dat hij samenschreef met zijn zoon. En nu doet hij het weer! Zeis is een verhaal dat echt super sterk in elkaar zit. De ene na de andere plottwist volgt elkaar op. Het gaat over een wereld waarin niemand nog kan overlijden aan een natuurlijke oorzaak, maar zogenaamde ‘Zeisen’ bepalen wie er blijft leven en wie niet om zo de populatiegroei binnen de perken te houden. Laat dat vervolg maar komen!

Recensent Catherine

Catherine heeft een favoriete New Adult boek, maar ook eentje voor Young Adults.

2021 was wederom een geslaagd leesjaar met veel boeken die op de TBR extra beland zijn maar ook zeker veel boeken die eindelijk gelezen zijn kunnen worden. Mijn favoriete boek van dit jaar was The Invisible Life of Addie LaRue wanneer het op NA aankomt, en als het op YA aankomt heb ik dit jaar Holly Black’s The Cruel Prince serie helemaal verslonden. Ik hoop van harte dat 2022 terug zo een geslaagd leesjaar zal worden!

Recensent Patricia

Patricia kiest als favoriete Young Adult boek van 2021 Geheimen van het tuinhuis van Rihana Jamaludin.

Een stukje geschiedenis in een betoverend YA-jasje. Je waant jezelf in Suriname, zoveel jaar geleden, en leert over het reilen en zeilen in die tijd. Het is een rustig boek waarin de tijd wordt genomen om te vertellen. Maar, het intrigeert meteen!

Redacteur Mei-Yun

De Godden broers van Meg Rosoff is Mei-Yuns favoriete boek geweest!

Een verfrissende zomerroman die ook prima geschikt is voor het najaar. Ik werd verrast door Rosoffs stijl: ze is een ster in het neerzetten van alledaagse en humoristische situaties. Heel herkenbaar.  In ‘De Godden broers’ kabbelt het leven in het familiestrandhuis aan zee voort, maar wel op zo’n manier dat het tot op het laatste moment spannend blijft. 

Redacteur Jasmijn

Jasmijn haar favoriete boek is Hof van Zilveren Vlammen van Sarah J. Maas.

Mijn favoriete boek van 2021 was Hof van Zilveren Vlammen van Sarah J. Maas! Een aantal jaar geleden werd ik al verliefd op de Hof van doorns en rozen-serie, dus dat er een nieuw boek aan deze reeks toegevoegd werd vond ik al geweldig. Daarbij vond ik het heel interessant hoe het verhaal van een ander personage dan het oorspronkelijke hoofdpersonage werd uitgelegd. Ook was het plot weer goed uitgedacht en vond ik de ontwikkeling van de personages echt mooi uitgewerkt.

Recensent Manon

Als favoriete boek kiest Manon American Royals, majesteit.

Mijn favoriete boek van 2021 was American Royals, majesteit. Leest lekker weg en alle personages zijn interessant. De schrijfstijl is vlot en herkenbaar!

Redacteur Livia

Tot slot kies ik zelf Ivelle van Laura Diane.

Ik heb dit jaar zoveel goede boeken gelezen, maar als ik eentje moet kiezen dan kies ik toch Ivelle. Ivelle was een enorm tof verhaal. Wat als je iedereen zijn emoties kon zien door de kleur van je ogen? Het verhaal was verrassend en las supervlot!

Wat was jouw favoriete boek van 2021? Laat het ons zeker weten!

Geplaatst op Geef een reactie

Boeken waar wij naar uitkijken in 2022

Nog een paar weken en dan is het alweer 2022! Maar welke boeken kijken wij nou écht naar uit? Je leest het in dit artikel!

1. Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Dit boek is al maanden de favoriet op TikTok. Op het einde gaan ze allebei dood, beter bekend als They both die at the end, gaat over Mateo en Rufus. Wanneer Mateo een belletje krijgt van Death-Cast, een organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur sterven, heeft hij nog één dag om alles eruit te halen. Hij sluit een vriendschap met Rufus, die ook gebeld is en samen beleven ze hun End Day. Ze beleven een avontuur die ze allebei verandert. Maar aan het einde gaan ze allebei dood.

Verwacht: 31-01-2022

2. Crescent City 2: Huis van lucht & adem – Sarah J. Maas

Ook het tweede deel van de Crescent City-serie verschijnt in januari! Deze heerlijke urban fantasy beschrijft Crescent City, een moderne stad waar alles samen leeft: mensen, engelen, demonen, en nog meer magische wezens. Het verhaal speelt zich af na de verhaallijn van het eerste deel. Bryce Quinlan en Hunt Athalar hebben veel beleefd, en dit boek belooft dan ook weer veel actie en avonturen. Met 992 pagina’s belooft dit weer een dikke pil te worden.

Verwacht: 25-01-2022

3. De Zeven Zonderlingen: Duisternis – Eva Linden

Een Young Adult van Nederlandse bodem, geïnspireerd door Dungeons & Dragons! Dit fantasyboek neemt je mee naar Astonia. Dit keizerrijk staat onder druk door de Duisternis. Op bepaalde plaatsen sterven bomen en komen rivieren droog te staan. Soorten worden verdreven en uitgemoord. Ook hangt er een zware dreiging boven het hoofd: de Cultisten, aanhangers van het occulte die zwarte magie bedrijven. Door een eeuwenoude voorspelling worden zeven onbekenden bij elkaar gebracht in een herberg. Zij moeten op zoek naar zeven delen van een magisch kristal dat de Duisternis kan verdrijven.

Verwacht: 10-03-2022

4. Gallant – V.E. Schwab

Dit boek is geschreven door de auteur van Het onzichtbare leven van Addie LaRue. De zestien jaar oude Olivia Prior mist drie dingen in haar leven: een moeder, een vader en een stem. Wanneer ze bijna afgestudeerd is aan Merilance School for Girls ontvangt ze brieven van een oom die ze nog nooit heeft ontmoet. Haar vaders oudere broer nodigt haar uit op zijn landgoed genaamd Gallant. Maar wanneer ze arriveert ontdekt ze dat de brieven jaren oud zijn en haar oom overleden is. Behalve de bedienden is er niemand meer aanwezig. Hoewel ze op Gallant mag verblijven, moet ze zich houden aan twee regels: ga niet naar buiten na zonsondergang, en blijf aan de rechterkant van de muur die langs de westelijk rand van het landgoed loopt. Hierachter is een magisch rijk, dat Olivia roept…

Verwacht: 01-03-2022

5. Als de nacht valt – Marieke Nijkamp

Last but not least op dit lijstje: een spannende YA-thriller. In een jeugdinrichting, ironisch genoeg genaamd Hope, zit een groep jongeren opgesloten. Op een dag verdwijnen alle bewakers. Als de jongeren ontsnappen, komen ze er al snel achter dat ze geen kant op kunnen. Er heerst een gevaarlijk virus waardoor iedereen in huis opgesloten is. Ook in Hope duikt het virus op. Met alleen elkaar moeten ze overleven. Maar kunnen ze elkaar vertrouwen?

Verwacht: 25-01-2022

Op welke boeken uit 2022 kan jij niet wachten? Laat het ons weten!