Logo-youngadults-site

Podcastaanraders

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Stel, je reist in je eentje met de trein. Door een storing verdubbelt je reistijd zich. Nu moet je niet één uur maar twee uur te zien overbruggen in coupé 3957, die inmiddels zwart ziet van de mensen omdat niemand zin heeft om de zware schuifdeur open te trekken en door te lopen naar de volgende coupé. Wat nu? Muziek luisteren? Je kan je Spotifylijst inmiddels dromen. Een praatje aanknopen? In het gangpad waar jij zit, heeft iedereen of een koptelefoon over zijn hoofd geschoven. Dagdromen dan? Nee, daarvoor roept de intercom net iets te vaak dat er tot 19:30 uur geen treinen rijden tussen Ede-Wageningen en Arnhem door een dier op het spoor. De oplossing: een podcast luisteren.

Er zijn natuurlijk talloze podcastcategorieën, maar in dit artikel leggen we de focus op de podcasts met een verhalend element – zowel fictie als non-fictie. Zet je koptelefoon maar op. Die twee reisuren die nog in het vooruitzicht liggen, vliegen door deze podcasts zo voorbij.  

Wraak – NPO Radio 1 en AVROTROS

Fictie

Wraak | NPO Radio 1

Wraak is een achtdelige fictionele serie over ambitie, macht en #metoo. In de race om korpschef van de Amsterdamse politie te worden, schakelt de ambitieuze Barbara Schaaf haar mannelijke concurrent uit met een #metoo. Daarmee ontketent ze een wraakactie die haar uiteindelijk voor een onmogelijke keuze stelt. Het toffe aan Wraak is dat deze podcast-dramaserie geheel 360˚ (of 8D) is vormgegeven, waardoor het lijkt alsof je midden in het verhaal zit en een van de personages bent.

Heavyweight – Gimlet Media

Relaties

Heavyweight | Gimlet

Personalityshow, documentaire, comedy en (zelf)hulpradio: Heavyweight is het allemaal. Elke aflevering helpt de Canadees Jonathan Goldstein iemand met een probleem waar hij of zij vaak al jaren mee rondloopt. Bijvoorbeeld een onbeantwoorde liefde, de verdwijning van een babysitter, een ooit uitgeleende cd of een pestkop uit de jeugd. Met hulp van vrienden en familie probeert Goldstein de geïnterviewde te verlossen van de last die op zijn of haar schouders rust.

Parel Radio – NPO Radio 1 en VPRO

Maatschappij

Parel Radio | NPO Radio 1

In Parelradio hoor je de mooiste radioverhalen uit het archief van de NPO: fictieve radiodrama, hoorspelen en documentaires. Host Stef Visjager laat je kennismaken met onbekende werelden. Van schoonmakers tot wapenhandelaars tot de Costaricaanse Fluitvlieg tot een jongen die bijna de Sterkste Man van Nederland wordt. Er is voor ieder wat wils.

Een soort god – De Volkskrant

Waargebeurde misdaad

Podcast 'Een soort God': In een sekte voor je het weet | IJmuidercourant

Wat als diegene die jij het meest vertrouwt, al jouw gedrag wil controleren? In Een soort god onderzoeken Volkskrantjournalisten Simone Eleveld en Anneke Stoffelen hoe het kan dat mensen in een sekte belanden. De voormalige leden van de Limburgse kungfusekte vertellen hoe ze langzaam maar zeker ze in de ban raakten van hun charismatische leraar René, die belooft een ‘echte krijger’ van ze te maken.

Daders – NPO Radio 1 en AVROTROS

Maatschappij

Daders | NPO Radio 1

In Daders gaat journalist Cas de Jong in gesprek met veroordeelde moordenaars, ex-TBS’ers, terroristen en andere zware criminelen. Hij praat met hen over wat hen dreef tot hun afgrijselijke daden, hun berouw en het verloop van hun herintroductie in de samenleving. Waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

Echt gebeurd – Dag en Nacht Media

Echt Gebeurd

Verhalen

Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt. Af en toe leest er ook iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

Blood Ties – Wondery

Fictie

Blood Ties (Podcast Series 2019– ) - IMDb

Wanneer Eleonore en Michael Richland hun ouders verliezen door een vliegtuigongeluk, moeten ze kiezen: de erfenis van hun vader, een wereldberoemde cardioloog en gezondheidszorgmagnaat, accepteren of alles riskeren om de waarheid te vertellen. Blood Ties is een miniserie van Wondery, het Amerikaanse podcastnetwerk dat bekend staat om filmisch geproduceerde, documentaire-achtige shows. Het verhaal is zo geloofwaardig dat je soms twijfelt of je naar fictie zit te luisteren.

Dirty John – Wondery en Los Angeles Times

Maatschappij

Dirty John - Wikipedia

Debra Newell is een succesvolle interieurontwerper. Ze ontmoet John Meehan, een knappe en attente vrijgezel die net is teruggekeerd van een jaar in Irak bij Artsen zonder Grenzen. Debra raakt echter steeds verder verstrikt in een complex web van liefde, bedrog, vergeving en ontkenning. Komt ze hier wel levend uit? Dirty John is een true-crime podcast gebaseerd op het leven van John Michael Meehan en wordt gepresenteerd door journalist Christopher Goffard van de L.A. Times.

Dit is natuurlijk een greep uit een enorme selectie. Er bestaan nog zoveel andere podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren. Welke podcast luister jij graag?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel (17) leest alles wat ze maar te pakken kan krijgen: van etiketten op pindakaaspotten tot tumblr fanfiction tot manga. Sinds kort beoefent ze zelf het schrijversvak aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.