Logo-youngadults-site

Deze young adult boeken verschijnen in mei 2022

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is alweer bijna een nieuwe maand en dat betekent dat er weer heel wat mooie boeken zijn om naar uit te kijken. In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje. Het belooft alvast een erg drukke maand te worden in boekenland.

Verguld

Verguld, Marissa Meyer | 9789463493260 | Boek - bookspot.be

Uitstel is geen afstel. Hoewel Verguld normaal gezien al in april verscheen, zal deze limited edition komende maand verschijnen: inclusief gouden schutbladen, goudfolie en goud op snee.

Een wervelend nieuw avontuur van ‘The Lunar Chronicles’-auteur Marissa Meyer!

Van de koningin van de sprookjesbewerkingen komt een fantastische nieuwe duologie, ditmaal gebaseerd op het sprookje over Repelsteeltje. Fans van ‘The Lunar Chronicles’ zullen ‘Verguld’ niet kunnen laten liggen. Duistere fantasy, Germaanse mythologie en friends to lovers zorgen voor een onvergetelijk avontuur. De lezer komt aan het eind van het verhaal nog voor een verrassing te staan, waardoor deel twee niet snel genoeg kan komen.

Twin Crowns

Een andere vertaling die komende maand verschijnt is Twin Crowns van Catherine Doyle en Katherine Webber. Deze vertaling verschijnt gelijktijdig met het origineel bij Harpercollins.

Wren is van jongs af aan getraind om de moord op haar ouders te wreken. Het plan is dat ze stiekem de plaats van haar tweelingzus zal innemen nadat die is ontvoerd door haar handlanger. Ze zal er alles aan doen om aan de macht te komen en zo de kleine groep heksen bij wie ze is opgegroeid te beschermen.

Rose heeft altijd geleerd dat een prinses nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden heeft, en dat betekent ook dat ze moet trouwen met de kroonprins van een wreed naburig koninkrijk. Ze is bang voor het leven buiten de paleismuren, maar dat ze haar beschermde leventje al zó snel zou moeten achterlaten,  had ze niet verwacht.

Twee zussen, bij de geboorte gescheiden, leren elkaar eindelijk kennen, maar de kennismaking verloopt niet helemáál naar wens… Voor wie is de kroon?

De belofte

Bij uitgeverij Best of YA verschijnt een nieuwe novelle in de Best of YA XS serie. Eerder verschenen in die serie onder andere al Voor Yasmin, De laatste uren van Josephine Donkers en Mijn nacht met Vedder. Het boek telt zo’n 100 pagina’s.

De belofte

De vijftienjarige Douwe was altijd tevreden met de stoere verhalen die zijn  moeder over zijn overleden vader vertelde. Als zij hertrouwt, komt Douwe terecht in een gezin met twee pubermeiden en een stiefvader bij wie hij niet veel goed kan doen. Steeds vaker vraagt Douwe zich af hoe zijn eigen vader zou zijn geweest. Oom Sjoerd, zijn vaders broer, zou hem het meest kunnen vertellen. ‘Een aso en ruziemaker,’ volgens zijn moeder. Zij wil absoluut geen contact met hem. Als Douwe stiekem bij zijn oom op bezoek gaat, hoort hij een verhaal dat zijn leven op zijn kop zet. Maar spreekt zijn oom wel de waarheid?
De belofte is een indrukwekkend verhaal over een tiener die op zoek gaat naar wie hij is. Een tijdloos thema in een eigentijds verhaal.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Met Het weeshuis in de azuurblauwe zee vertaalt uitgeverij Volt het geprezen The House in the Curulean Sea dat in 2020 verscheen. Van de Engelse editie werden zo’n 450.000 exemplaren verkocht, waardoor het op de New York Times bestsellerlijst belandde.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).

Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

Onheilsdochter

Een ander bekroond auteur is Jean-Claude van Rijckeghem. Met zijn boek IJzerkop won hij de Thea Beckmanprijs in 2021. Dit nieuwste boek speelt zich af in het jaar 870 in Denemarken.

Onheilsdochter

Denemarken, anno Domini 870. Yrsa is de heidense dochter van een Friese slavin en een Deense stuurman. Als de mannen van haar dorp op een dag van zee terugkomen met een hooggeplaatste gijzelaarster aan boord, krijgt Yrsa de opdracht op haar te passen. Hoewel de levensopvattingen van Yrsa en de rijke Zuster Job bijna niet met elkaar te rijmen zijn, ontstaat er toch een vriendschap tussen de twee. Maar als Zuster Job een Deense woesteling doodt, staat Yrsa voor een onmogelijke keuze. Moet ze het nonnetje uitleveren aan haar wraakzuchtige clan, of moet ze samen met haar vluchten, over de onvoorspelbare zee? Valt er wel te ontkomen aan de wraak van de Denen en hun goden?

Lotgenoten

Nog van eigen bodem komt Arne Van Der Linden met een nieuw boek. Lotgenoten is het vervolg op Het project dat vorig jaar verscheen.

Lotgenoten

“Alans puike prestatie tijdens de dropping krijgt een bittere nasmaak wanneer hij zijn eerste missie ontvangt. Thomas en Lauren, twee vroegere klasgenoten, zijn ontvoerd. Samen met Eli en Sam begeeft hij zich opnieuw in het rijk der levenden en in een race tegen de klok knoopt het team de strijd aan met een mysterieuze kidnapper. Parijs vormt het decor van een spannend kat-en-muisspel met meerdere mensenlevens als inzet.

Amarant

Nog bij Hamley Books is het uitkijken naar het nieuwste boek van Emmelie Arents. In het voorjaar van 2020 debuteerde ze met Het hart van de adelaar en ze schreef ook de duologie met De Woestijndief en De Meesterdief.

Amarant

Ceda is een Creatie, geboren om te sterven. Wanneer de dag aanbreekt dat ze haar lichaam moet afstaan, beseft ze hoe graag ze wil blijven leven. Haar Maker helpt haar uit de instelling ontsnappen, maar buiten de vertrouwde muren wacht een verschrikkelijke waarheid. Arelle behoort tot de laagste klasse van de samenleving. Ze leeft elke dag in angst, wetende dat zij of haar geliefden voor orgaandonatie kunnen worden geselecteerd. Geleid door haar haat voor leider Derix Silas, besluit ze om mee te werken aan het plan van STORM, een organisatie die het systeem wil vernietigen.

Wereld zonder water

Wat als water een schaars goed is? Dat staat centraal in het duologische tweeluik van Inge Sleegers waarvan het eerste deel komende maand verschijnt.

Wereld Zonder Water

In de wereld van de achttienjarige Nimue is water een schaars goed. Haar thuisstad Atlantis is een van de laatste menselijke nederzettingen met drinkbaar water. Na de Grote Wateroorlog voerde het nieuwe regime strikte regels in. Een van die regels is het verplichte examen voor meisjes, dat hun toekomstige plaats in de samenleving bepaalt. Wat er met de meisjes gebeurt die niet slagen, is een publiek geheim. Het enige wat Nimue weet, is dat ze nooit terugkeren bij hun families. Zal zij slagen voor het examen? Kan zij overleven in deze nieuwe realiteit?

Het krachtige kleitablet

Een ander boek dat zich in de toekomst afspeelt is Het krachtige kleitablet van Nanda Van Eck. Uitgeverij Godijn brengt het boek in mei op de markt. In het boek moeten vijf tieners met elkaar zien samen te werken om rampen te voorkomen.

Het krachtige kleitablet

Vijf bijzondere tieners met uiteenlopende karakters moeten elkaar vinden om als BIG5 bizarre uitdagingen aan te gaan.
Het is 2041. Na de Grote Vloedgolf is de wereld veranderd. De vijftienjarige Lena krijgt een geheimzinnig oud kleitablet onder ogen. Daarop staat een voorspelling over de BIG5: vijf jonge talenten met dierlijke eigenschappen bundelen hun krachten.
Lena ontdekt dat zij een van de vijf is en gaat op zoek naar de andere vier. De opdracht op het kleitablet is dringend: werk samen en voorkom vier rampen.
Deze missie blijkt uitdagender dan gedacht. Wat wordt er bedoeld met “vijf is te veel”? En waarom worden ze tegengewerkt door Spits, de steenrijke leider van de Zwarte TOR-beweging?
De BIG5: een verhaal vol geheimen, leugens, liefde en mysterie. Het krachtige kleitablet is het eerste deel van de BIG5-trilogie.
Vijf talenten, vier rampen, één missie.

Het ibis hof

Bij uitgeverij Godijn verschijnt op 14 mei tijdens het Boek10-event ook een nieuw boek van Ellis van Zijll: Het ibis hof.

Het ibis hof

Wat als goden daadwerkelijk bestaan?
Yanara leidt een rustig leven als dochter van de tempelpriester. Samen met haar tweelingzus, Asenath, assisteert ze bij de dagelijkse rituelen. Helaas komen er steeds minder mensen opdagen bij deze diensten. Het geloof in de goden verwatert en dit lijkt onomkeerbaar. Dan verschijnt er een boodschapper van de Oppergod Ra. Hij nodigt de mensen uit afgevaardigden te sturen naar het Hof der Goden. Hen wordt een kans geboden bij de goden in de leer te gaan.
Maar let wel, slechts enkelen zullen het Hof der Goden vinden, dat zich in de Raeb-woestijn bevindt. Zij die een ware toewijding aan de goden in hun hart dragen komen het tegen. Echter kunnen alleen zij die waardig bevonden worden, binnentreden,’ luiden zijn woorden.
Yanara en Asenath worden geacht zich aan de levensgevaarlijke reis te wagen en gaan op zoek naar het Hof der Goden. Zullen ze het vinden en wat zullen ze daar aantreffen?
Het ibis hof is een Young Adult verhaal waarin de genres Fantasy en Romance hand in hand gaan. In een wereld geïnspireerd op Oud-Egyptische mythologie spelen thema’s als onzekerheid, zelfvertrouwen en jezelf leren accepteren een grote rol.

De Ziener van Wilgenhoven

Voor fans van fantasy-verhalen is er ook het nieuwste boek van Daniel Warmoeskerken dat eveneens op 14 mei wordt voorgesteld.

De Ziener van Wilgenhoven

In Wilgenhoven leven wezens en mensen vredig samen, onder bescherming van de ziener en het magische Avalons Gilde.

Merel wordt ooit de volgende ziener, maar leidt tot die tijd een normaal leven. Op school valt ze direct voor Col, een nieuwe leerling die met iedereen contact legt, behalve met haar. Waarom tonen Merels zienersogen zijn ware aard niet en met welk doel is hij naar Wilgenhoven verhuisd?

Avalons Gilde zorgt ervoor dat de bijzondere bewoners er als mensen uitzien. Pecu wordt door zijn vader, de leider van het gilde, opgeleid om tot Avalon toe te treden. Wanneer iemand een krachtig, magisch voorwerp uit hun ondergrondse bibliotheek steelt, probeert hij met Merel de waarheid te achterhalen. Steeds meer twijfelt Pecu over zijn rol in het dorp en over zijn toekomst. Tijd om na te denken, krijgt hij nauwelijks. Er dreigt gevaar. Hij kan zijn vader, het gilde en zijn vrienden onmogelijk in de steek laten.

Een liefde

Querido Glow, de LGBTQ+ imprint van uitgeverij Querido, komt ook met een nieuw boek: Een liefde van Arnaud Cathrine. Het is de vertaling van het in 2021 verschenen Les nouvelles vagues. In het boek staat Vince centraal die op zoek is echte liefde.

Een liefde

Als Vince op het lyceum uitgescholden wordt voor mietje of flikker, dan ramt hij erop. Meteen. Maar als het om de liefde gaat is hij minder direct. Hij is geen type voor dating-sites. Hij wil liefde, échte liefde. En dat blijkt in Parijs een schaars goed. Vince heeft een geheim schrift waarin hij leuke jongens beschrijft die hij in de metro observeert, en thuis kijkt hij porno op internet. Hij verzint zelfs een echte romance met een Amerikaanse pornoster.

Zijn houvast is en blijft zijn trouwe vriend Octave: ze zijn vanaf hun vierde onafscheidelijk. Octave houdt hem in evenwicht omdat hij eigenlijk in alles zijn tegenpool is. In álles?

Zo moet het zijn

Voor de fans van Becky Albertalli en Adam Silvera is er goed nieuws: het vervolg van Wat als dit het is ligt vanaf komende maand in de rekken. Het boek speelt zich twee jaar na Wat als dit het is af.

In ‘Zo moet het zijn’ lopen Arthur en Ben elkaar weer tegen het lijf. Ze zijn allebei hard op weg om hun toekomstdromen na te jagen, maar in de twee jaar dat ze elkaar niet hebben gezien zijn ze niet gestopt met aan elkaar denken. Wil het universum ons vertellen dat er dit keer wel een happy ending is?

Boy Queen

Bij uitgeverij Moon verschijnt de vertaling van Boy Queen van George Lester. In dit boek denkt Robin na over waar hij naartoe wilt in zijn leven. Wanneer hij samen met enkele vrienden een dragshow bezoekt, is hij helemaal verliefd op de kunstvorm van drag. Misschien is daar zijn toekomst wel weggelegd?

Boy Queen

Robin Cooper ziet zijn zorgvuldig uitgestippelde toekomst voor zijn ogen afbrokkelen… Terwijl al zijn vrienden op het punt staan om naar de universiteit te gaan, krijgt hij de ene na de andere afwijzingsbrief van toneelscholen. Onzeker over wat hem nu te doen staat en of hij genoeg talent heeft om zijn dromen alsnog waar te maken, besluiten Robin en zijn beste vrienden een avond uit te gaan om alles te vergeten. Ze bezoeken een lokale dragshow en die avond wordt Robin wordt compleet verliefd op de kunstvorm van drag. Is er dan misschien een ander, schitterend pad voor hem weggelegd…? Met een moeder die niet kan stoppen met praten, een vriendje dat niet voor hun relatie uit durft te komen en een beste vriendin die hem het allerliefst omtovert tot drag queen, rest Robin slechts één ding: het podium op.

Vlinder

Tot slot vermelden we ook graag het boek Vlinder van Martine Kamphuis. Dat boek verschijnt eind mei bij uitgeverij Ploegsma.

Vlinder

Farida heeft het moeilijk nu haar vriendje en beste vriendin meer tijd met elkaar doorbrengen dan met haar. Maar dan ontmoet ze Tess, een meisje dat er net zo eenzaam uitziet als Farida zich voelt. Tess is pas echt ongelukkig: ze is zelfs opgenomen in een psychiatrische kliniek. De meisjes vinden steun bij elkaar en algauw ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee. Farida is blij dat zij en Tess elkaar zo goed kunnen helpen. Maar waarom wordt ze aan alle kanten voor Tess gewaarschuwd? En wat is er precies gebeurd met Vlinder, de overleden vriendin van Tess?

Naar welke young adult boeken die in mei 2022 verschijnen kijk jij het meeste uit?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.