Logo-youngadults-site

Get to know: Arne van der Linden

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Arne van der Linden

Deze week een interview met Arne van der Linden!

Met welk boek debuteerde je?

Met het enige boek dat voorlopig van mijn hand is verschenen: Het Project. Toch beschouw ik het vervolg (Lotgenoten) in zekere zin ook als een deel van mijn debuut. Het manuscript bevatte immers beide verhalen onder de werktitel Project [Lotgenoot], maar wegens de omvang heb ik samen met de uitgevers besloten om het te splitsen en er een tweeluik van de maken. Afgezien van het schrap- en redactiewerk waren Het Project en Lotgenoten dus op hetzelfde moment af.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ja, ik ben bezig aan een nieuw boek ? De voorlopige titel ervan is Retour en arrière (Frans voor flashback) en het verhaal is gebaseerd op ervaringen en notities die ik heb overgehouden aan vijf  werkzomers op Franse campings. Idealiter wordt het een combinatie van terug- en vooruitblikken uit de levens van een diverse groep jongeren. Het was en is hoofdzakelijk een uitlaatklep voor mijn frustraties ten gevolge van ontmoetingen met gasten en collega’s, maar er is ook een lijk…

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ik moet toegeven bijna geen young-adultboeken te lezen en dat eigenlijk altijd weinig gedaan te hebben. In mijn tienerjaren hield ik me vooral bezig jeugdverhalen (Harry Potter, Alex Rider, De Grijze Jager, Young Bond, …) of literatuur en lectuur die je in de winkel of de bib op de volwassenenafdeling terugvindt. Zonder te diep te moeten graven, denk ik wel aan The Hunger Games van Suzanne Collins, Om de wereld te redden van Sam Mills en Heer der vliegen (Lord of the Flies) van William Golding.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Da’s een moeilijke. Ik zou voor de zoveelste keer naar J.K. Rowling kunnen verwijzen, maar dan doe ik eigenlijk afbreuk aan alle andere auteurs wiens boeken ik tijdens mijn jeugd enorm graag heb gelezen. Onder meer Anthony Horowitz, Charlie Higson, John Flanagan, Gabrielle Lord, Angus Donald, Lee Child, Ian Fleming, Arthur Conan Doyle en Jonas Boets hebben me erg veel plezier bezorgd. Vermoedelijk hebben zij dus onrechtstreeks het idee geplant om me zelf aan een verhaal te wagen. Meer recent sporen Filip Joos, Tom Naegels en Joël De Ceulaer me met hun columns en brieven dan weer aan om af en toe iets anders te schrijven.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ja, ik ben leraar Frans-Nederlands in het vierde, vijfde en zesde jaar van het middelbaar.

Hield je vroeger van lezen?

Absoluut! Als kind las ik héél veel. Het is eigenlijk nog niet zo lang geleden, maar toen ik een jonge tiener was, genoten smartphones, laptops, Netflix en AirPods bijlange na niet de alomtegenwoordigheid van vandaag. Nu lijkt een uur zonder scherm haast onvoorstelbaar. Daarnaast had ik het geluk om op te groeien met een aantal fantastische boekenreeksen. Zo zal de huidige jeugd nooit weten wat het is om reikhalzend uit te kijken naar de laatste Harry Potter of de nieuwe Alex Rider. Ik wel! ?

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Als ik me over vijf jaar in ongeveer dezelfde situatie bevind als nu, zal ik heel tevreden zijn. Dat betekent vooral: een job in de school waar ik vandaag aan de slag ben en voldoende vrije tijd om me te amuseren, te lezen en te schrijven. In een ideaal scenario woon ik dan eveneens al een tijdje alleen, heb ik een paar leuke reizen gemaakt en liggen er een aantal nieuwe boeken van mij in de winkel. Hopelijk heeft de uitgever me in 2026 nog niet afgedankt ?

DILEMMA

Schrijven volgens een planning of schrijven zonder planning?

Ik schrijf niet op vaste momenten, als je dat bedoelt met ‘planning’. Wel probeer ik de verhaalopbouw, karakterschetsen en dergelijke te hebben, alvorens de tekst te beginnen typen.

FUN FACTS

Geboortedatum: 27 augustus, 1996
Lievelingseten: Pizza
Lievelingsdier: Kat
Ochtend- of avondmens: Een ochtendmens. Doorgaans heb ik er weinig moeite mee om vroeg op te staan en te beginnen werken, terwijl ’s avonds de vermoeidheid nogal snel toeslaat.
Teenage crush: Emma Watson of Jennifer Lawrence is misschien een té gemakkelijk antwoord… Dan ga ik voor Karla Souza uit How To Get Away With Murder.
Favoriete serie: Breaking Bad, zonder enige twijfel. Een serie met een simpel, aandoenlijk, maar evenzeer realistisch probleem als beginsituatie gekoppeld aan een even geniale “oplossing”, humor, spanning, topacteurs, … Het zit er allemaal in.
Favoriete film: Ik kijk weinig films, veel minder dan vroeger alleszins. Misschien ben ik bevooroordeeld door de bescheiden Bond-sfeer die er deze weken heerst, maar Casino Royale blijft naar mijn mening de nummer één uit de reeks rond de Engelse spion, mét Daniel Craig als beste vertolker ervan. Zijn periode als 007 wordt overigens knap afgesloten met No Time to Die.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.