Logo-youngadults-site

Try not to…-Juultje van den Nieuwenhof

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Try not to, Juultje van den Nieuwenhof

Try not to… is het nieuwe boek van Juultje van den Nieuwenhof. Ze is bekend om haar scholierenthrillers en elke keer heb ik weer genoten van haar boeken. Uiteraard was ik meteen nieuwsgierig naar dit nieuwe verhaal en wilde ik het graag lezen!

Try not to…

Try not to… is het verhaal van vijf leerlingen die op een middag moeten nablijven. Helaas is het deze keer niet zomaar even je tijd uitzitten en wachten tot de straftijd om is.

Juuls en Amal zijn vriendinnen en hebben een grapje uitgehaald met een docent waarvoor ze straf hebben gekregen. Ook hebben Ries en Biko straf, maar ook de teruggetrokken Luuk moet nablijven. De strafklas wordt begeleidt door Willem Jansen, een nieuwe docent. Ries is niet op zijn gemak omdat hij met Younes een plan heeft uitgewerkt en hoopt dat dat goed gaat komen. Juuls probeert onder hun straf uit te komen door een weerwoord te geven, maar Jansen is er niet van gediend.

De leraar stelt voor om een spel te spelen. Hij sluit de deur en algauw beseffen de leerlingen dat dit niet zomaar een spelletje zal zijn. Wanneer Jansen YouTube start en ze in beeld Try not to… zien staan denken de tieners eerst nog dat dit weleens een leuk strafuur kan worden, maar al snel slaat de sfeer om. Wat gebeurt hier allemaal, en waarom? Gaan ze hier ongedeerd uitkomen? Gaan ze dit overleven?

Spanning

Het verhaal heeft even tijd nodig om op gang te komen. We maken kennis met de personages en de sfeer wordt gezet. Zodra de leerkracht oppert een spel te spelen, voel je als lezer dat het niet zomaar een spel zal worden. Het verhaal wordt spannender met de bladzijde en richting het einde kun je alleen maar blijven lezen totdat je weet hoe het in elkaar steekt. Met ingehouden adem lees je de laatste hoofdstukken.

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Juultje van den Nieuwenhof is in Try not to… zeer laagdrempelig. Het intro van het boek is geschreven in dossiervorm. We krijgen een kijkje in het dossier van de betreffende leerlingen zodat je meteen weet met wat voor kinderen we te maken hebben. De hoofdstukken worden geschreven vanuit de verschillende personages en dan vanuit de ik-vorm. Dat zorgt ervoor dat je weet hoe alle leerlingen tegen de situatie aankijken en wat ze denken. Dat geeft een compleet beeld van het verhaal. In Try not to… gebruikt Juultje van den Nieuwenhof woorden die passen bij de doelgroep. De dialogen zijn kort en real. De sfeer is goed neergezet en de beschrijving van de omgeving past bij een middelbare school. Je hebt echt het gevoel alsof je een van hen bent, de emoties en spanning van deze leerlingen is goed voelbaar.

Personages

Omdat je alle hoofdstukken in Try not to… vanuit alle personages leest, leer je ze allemaal wat beter kennen. Amal worstelt met haar geloof en de cultuur die ze vanuit thuis meekrijgt. Haar vriendje houdt ze geheim voor haar ouders. Juuls is wat meer uitdagend en werkt in haar vrije tijd bij Dunkin Donuts. Ries is een echte druktemaker en houdt wel van gezelligheid. Hij heeft zichzelf in de nesten gewerkt, maar hoopt dat snel op te lossen. Biko is muzikaal en speelt graag op zijn gitaar. Ook moet Luuk nablijven maar hij is niet echt bevriend met de anderen. Luuk heeft een vervelende thuissituatie. Zijn vader heeft een trauma opgelopen en zijn moeder heeft het gezin verlaten. Luuk is teruggetrokken, maar heeft in Willem Jansen een goede vertrouwenspersoon gevonden.

Willem Jansen is nieuw op het Pyramis College, maar is wel populair onder de leerlingen. Hij is relaxter dan ze gedacht hadden.

De verschillende personages brengen allemaal hun eigen verhaal mee naar de strafklas en dat geeft het verhaal nog meer body. Knap hoe Juultje van den Nieuwenhof op deze manier hun levens samen laat komen.

Conclusie

Dit boek geef ik 4 sterren, omdat ik het boek zeer realistisch geschreven vond. De opbouw was zeer sterk en aan het einde spat de spanning van de pagina’s. Het onderwerp is erg  herkenbaar en actueel. Het samenbrengen van vijf tieners is knap neergezet en met Try not to… is Juultje van den Nieuwenhof er wederom in geslaagd een spannende jeugdthriller neer te zetten.


Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Manon Megens

Manon Megens

Als kind hield Manon Megens al enorm van het lezen van boeken. Elke zaterdag was ze wel in de bibliotheek te vinden. Nog steeds kan ze zichzelf verliezen in de mooie verhalen, genietend met een kop thee op de bank. Ze leest graag verschillende genres, maar een thriller blijft toch haar favoriet. Manon heeft twee kinderen en is juf op een basisschool. Ze vindt het geweldig om het leesvirus over te brengen aan de kinderen. Naast lezen gaat ze ook erg graag wandelen en houdt ze van lekker eten. Maar wanneer ze tijd over heeft, vind je haar toch echt met een boek op schoot!

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.