Logo-youngadults-site

Een regenboog van LGBTQ+ boeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week is het Pride Week en daarom maakten we een regenboog van LGBTQ+ boeken die de moeite waard zijn om te lezen. Voor welk boek ga jij?

Rood

Bij de rode boeken vinden we onder andere Love, Simon van Becky Albertalli dat succesvol verfilmd werd. Daarnaast is er ook Zelfs als we zwijgen: het nieuwste boek van New York Times bestseller auteur Marieke Nijkamp over vijf vrienden, waaronder een non-binair personage, die samenkomen in een verlaten hut in de bergen. Tot slot is er ook Boyfriend Material, een new adult over Luc, de zoon van een wereldberoemde popster die een neprelatie begint met advocaat Oliver.

Oranje

Felix Ever After, dat wellicht verfilmd zal worden, vertelt het aangrijpende verhaal van Felix Love die nog nooit verliefd is geweest. Ondanks dat hij trots is op zijn identiteit, denkt hij dat hij nooit de liefde zal vinden omdat hij zwart en transgender is. Wanneer Felix transfobe berichten krijgt, neemt hij revange en belandt hij onverwacht in een love triangle. Daarnaast is er ook De falling in love montage dat onlangs verscheen bij Querido Glow: een romantisch verhaal met belangrijke thema’s. Ook nog in de oranje categorie: The priory of the orange tree. Een dikke pil van zo’n 825 pagina’s vol draken, piraten en alles wat je nog meer verlangt in een fantasyboek.

Geel

In de gele categorie vonden we weinig boeken die naar het Nederlands vertaald zijn. We vonden wel Late to the party: een verhaal over vriendschap en zelf-acceptatie over de zeventienjarige Codi nog nooit naar een feestje is geweest. Wanneer haar vriendinnen haar meenemen naar een feestje is ze dan ook erg sceptisch: ze gaat er vanuit dat die feestjes niet voor haar zijn, maar enkel voor jongeren die niet-queer zijn. Dan is er ook nog Mostly dead things: over Jessa-Lynn en haar familie die zelfmoord van hun vader een plaats proberen te geven. Als laatste hebben we ook nog Spiegel van model, actrice en zangeres Cara Delevingne over de lesbische Red die in een band zit. Wanneer één van de bandleden bewusteloos wordt teruggevonden, start Red met een zoektocht naar de waarheid.

Groen

Tanner belandt in Mijn versie van jou in een werkgroep en heeft vier maanden de tijd om een boek te schrijven. Een makkie, tot hij verliefd wordt op Sebastian die de groep mee begeleidt. Sebastian nam vorig jaar deel aan de werkgroep, is de zoon van de bisschop en is erg geliefd in het conservatieve Provo. Ben je toch meer fan van poëzie? Dan is de bundel van Mirjam Bruijstens misschien meer jouw ding. Er staan onder meer 30 gedichten in over verliefdheid, ondersteund met prachtige illustraties van Iris Boter. De groene covers sluiten we af met het eerste deel van Heartstopper dat binnenkort verschijnt bij Best of YA. Eerder werd ook al bekendgemaakt dat de graphic novels verfilmd zullen worden.

Blauw

Een klassieker in YA LGBTQ+ boeken is natuurlijk Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum. In het najaar verschijnt trouwens het langverwachte vervolg. Een andere aanrader is Wat de zee vertelt over Violet die naar het dorpje Lyric vertrekt. Daar gaat ze op zoek naar een deel van hun familiegeschiedenis. Afsluiten doen we met nog een boek van Kacen Callender: Dit is best wel een episch liefdesverhaal. Het gaat over Nate en Oliver die jarenlang beste vrienden waren, tot er iets gebeurde waar ze beiden niet meer over willen praten.

Paars

Na het succes van Rood, wit en koningsblauw verscheen er een nieuw boek van Casey McQuiston: De laatste halte. Jane gelooft niet in de liefde, tot ze August tegenkomt in de trein. Er is echter één probleempje: Jane zit al jaren lang vast in de trein. August wilt haar helpen om eruit te geraken, maar dan moet Jane wel leren geloven in het onmogelijke. Tot slot nog twee boeken van eigen bodem met biseksuele representatie: Zomerburen en Zout. Zomerburen gaat over Olivia die de zomer doorbrengt bij haar opa en oma. Daar komt ze haar vroeger buurmeisje Ilse terug tegen. Zout gaat dan weer over Maud die wordt uitgedaagd door haar beste vriend om haar liefde voor eten te delen op Instagram. Het is een belangrijk verhaal over eetstornissen en de gevolgen van social media.

Welke van deze LGBTQ+ boeken heb jij al gelezen en welke wil je nog lezen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.