Recensie: Wat de zee vertelt – Julia Drake

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Wat de zee vertelt van Julia Drake

Nadat haar broer Sam een zelfmoordpoging gedaan heeft, sturen hun ouders de zestienjarige Violet naar haar oom Toby in Maine. In het slaperige stadje Lyric probeert Violet een andere versie van zichzelf te zijn. Gelukkig maakt ze snel vrienden, die haar helpen bij zowel haar zoektocht naar haarzelf als die naar haar verleden.

Mooi van binnen en van buiten

Wat de zee vertelt is zowel qua binnenkant als qua buitenkant bloedmooi. Het is uitgegeven in hardcover, waardoor het hart van de echte boekennerd meteen al sneller gaat kloppen. Voor mij was het dan ook liefde op het eerste gezicht. Toch was ik ook wel een beetje terughouden, want wat als het verhaal helemaal niet goed was? Dat waren zorgen om niks, zo bleek later.

Hoewel Lyric overkomt als een plek waar niet veel gebeurt, zijn de personages allesbehalve saai. Het zijn geen standaard dertien-in-een-dozijn-figuren, maar sterke individuen met een eigen verhaal. Door dingen als de broer van Liv en het oog van Felix voelt het alsof je een wereld binnenstapt die er al die tijd al was. Alleen Orion vond ik misschien een beetje te perfect. Ik zou letterlijk geen enkel minpunt aan hem kunnen bedenken.

Er is veel aandacht besteed aan de setting. De zee is heel erg aanwezig in het taalgebruik, wat bijdraagt aan het levendig schetsen van de locatie. Er kwamen verschillende woorden in voor – en dan heb ik het over benamingen van vissen en andere dingen die met de zee te maken hebben – die ik nog niet kende, maar het stoorde me niet.

Origineel

Dankzij de flaptekst had ik al vanaf het begin het idee dat dit boek niet zo heteronormatief zou zijn als de meeste andere boeken. Toen op een gegeven moment het woord genderblind erin voorkwam, kreeg ik dan ook zeer veel hoop. Deze schrijfster is niet bang om van de gebaande paden af te wijken.

Wat ook heel interessant was om te lezen, was dat enkele stukken in de tweede persoon waren geschreven. Dit zie je niet vaak in boeken en het is ook lastig om dat op een goede manier te doen. Het past echter goed bij de ontwikkeling die Violet doormaakt. Af en toe bekijkt ze zichzelf van een afstandje om nieuwe inzichten te krijgen.

‘Wat de zee vertelt’ is dus een heerlijk origineel boek om bij weg te dromen. Wanneer verschijnt het volgende boek van deze schrijfster?

Aantal sterren: 5

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Femke

Femke

Femke (1991) leest niet alleen graag, maar schrijft zelf ook. Verder houdt ze van muziek, eten en het corrigeren van taalfouten.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een antwoord

Join us

Get your account today