Logo-youngadults-site

Q & A Ilse Karman van De Crime Compagnie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vijf jaar geleden richtte Ilse Karman Verbum Crime op. Eind juni onderging haar uitgeverij een naamswijziging: De Crime Compagnie. De Crime Compagnie staat voor leesplezier van thrillers. Ook Young Adult thrillers. Deze week staat de recensie van Zwemmen van Martine Kamphuis, uitgegeven door Verbum Crime, en een gastcolumn van Martine Kamphuis op de site. Tijd om ook kennis te maken met de uitgeefster, Ilse Karman.

Zwemmen van Martine Kamphuis is een Young Adult thriller uit jullie stal. Gaat De Crime Compagnie zich nog meer richten op het uitgeven van Young Adult thrillers?
Wij focussen ons heel sterk op een genre, namelijk het thrillergenre. En daar vallen gelukkig ook Young Adult thrillers onder.

Heeft Martine Kamphuis, of een andere schrijver van De Crime Compagnieambities om (nog) een Young Adult te schrijven?
Van Martine Kamphuis komt in december een tweede YA-thriller uit: Mist. Het is een spannend verhaal over een groep eerstejaarsstudenten die samen in een studentenhuis wonen. Een van de bewoners gaat dood en het lijkt erop dat er opzet in het spel is. Ik heb het boek in een adem uitgelezen vanwege de spannende broeierige sfeer. Die moet je zeker op je lijstje zetten voor Sinterklaas of Kerst!

Waar moet volgens jou een goede Young Adult thriller aan voldoen en wat zijn de verschillen met een gewone thriller?
Allereerst moet een goede Young Adult thriller aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Dat betekent dat de hoofdpersonen van dezelfde leeftijd of ietsje ouder moeten zijn dan de lezer. Verder gaan YA-thrillers altijd over levensvragen van jongeren zoals: Wie ben ik? Wat wil ik met mijn leven doen? Hoe definieer ik goed en kwaad en red ik het wel in de grote wereld?  En natuurlijk moet er veel spanning en een mooi plot in zitten… wat dat betreft verschilt een YA-thriller niet van een gewone thriller.

Young-Adults.nl geeft wekelijks schrijftips aan haar bezoekers met aspiraties om zelf een Young Adult te schrijven. Veel aspirant schrijvers zijn nieuwsgierig hoe het uitgeefproces werkt. Kun je in het kort iets vertellen wat een schrijver kan verwachten als zijn of haar boek uitgegeven gaat worden.
Als we een manuscript binnenkrijgen waar we iets in zien, gaan we eerst aan de slag met het redactieproces. We geven op grote lijnen aan wat er veranderd kan worden aan de plot, karakters en opbouw. Daarna sturen we het herschreven manuscript naar proeflezers die ook weer feedback geven waar we het manuscript mee kunnen verbeteren. Dan volgen nog enkele redactie- en correctierondes, wordt het manuscript gezet en kan het naar de drukker. In de tussentijd bepalen we met de auteur de omslag en de promotieplannen. En dan kan het boek naar de winkel of de ebookstore. Overigens zijn we altijd op zoek naar goede proeflezers, ook voor de YA-thrillers. Daarvoor kan je je aanmelden via info@crimecompagnie.nl

Heb je zelf veel contact heb de met ‘jouw’ schrijvers tijdens hun schrijfproces?
Dat verschilt per schrijver. De ene auteur wil voordat hij met een nieuw boek begint al brainstormen over het verhaal, de ander schrijft in een keer alles op. En dan zijn er ook nog auteurs die het liefst iedere keer een nieuw hoofdstuk sturen en daar commentaar op willen hebben. Kortom, mijn auteurs zijn allemaal heel verschillend, maar hoe dan ook hebben we veel contact en spreek ik ze allemaal regelmatig.

Welke boeken las jij toen jij nog een Young Adult was? Welk boek heeft de meeste indruk gemaakt?
Als Young Adult las ik zowel jeugdboeken als boeken voor volwassenen. Toen vond bijvoorbeeld de trilogie van Thea Beckman: Geef me de ruimte!, Triomf van de verschroeide aarde en Het Rad van Fortuin heel mooi, maar was ik ook enorm onder de indruk van Woeste hoogten van Emily Brontë. Maar ik lees nog steeds met veel plezier YA-boeken. In mijn boekenkast staan alle boeken van Harry Potter, de trilogie van Stephenie Meyer en mijn favoriet van dit moment: De Hongerspelen van Suzanne Collins.

Wat doet de Crime Compagnie om zich te onderscheiden van andere uitgeverijen?
We specialiseren ons echt op een genre; het thrillergenre. Daarnaast maken we heel veel gebruik van social media om lezers bij onze boeken te betrekken. Wij vinden het heel belangrijk om te horen wat zij van onze boeken vinden en vragen ze graag om hun mening. Maar ook onze auteurs denken en bepalen heel veel mee in het uitgeefproces. En natuurlijk zijn we heel actief op het gebied van de ebooks.

Tot slot, heb jij nog tips voor aspirantschrijvers?
Lees heel veel. Door veel te lezen kun je de kunst een klein beetje afkijken. Verder is het ook slim om je boek hardop aan jezelf voor te lezen. Zo hoor je meteen welke zinnen niet lopen of welke dialogen een beetje gekunsteld over komen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.