Logo-youngadults-site

The Spiderwick Chronicles Disney+ Reboot

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Holly Black

Holly Black is een auteur die globaal boekenkasten en harten van lezers heeft weten te veroveren. Ze was al bekend door haar samenwerking met Cassandra Clare voor de Magisterium serie (Scholastic, 2014-2018), alsook kennen veel lezers haar van boeken zoals The Darkest Part of the Forest (Little Brown, 2015) (als je deze nog niet gelezen hebt, hij past perfect in de Elfhame-serie atmosfeer en heeft zelfs enkele personages van deze serie die voorkomen), The Modern Faerie Tales (Simon & Schuster, 2002-2007) (insgelijks voor deze serie dat er personages van de Elfhame-serie in voorkomen), en The Coldest Girl in Cold Town (Little Brown, 2013), haar Elfhame-serie, en nog veel meer – Black schrijft alsof ze zelf bewitched is door faerie, het is dan ook niet vreemd dat Holly Black the Queen of Faerie zelf wordt genoemd.

De Vergeten Serie

Een serie van Black die in de vroege jaren 2000 heel bekend was en ook een Nickelodeon adaptatie mocht kennen in 2008, is The Spiderwick Chronicles. Een serie die gaat over de Grace-familie wanneer ze naar een oud landhuis verhuizen en hier de wereld van de fae ontdekken, alsook de problemen die zich bij deze kennis betrekken.

De serie kende een vertaling van de eerste twee delen naar het Nederlands bij Uitgeverij Prometheus : De Spiderwick Kronieken, Deel 1: Het Geheime Boek (2003) en De Spiderwick Kronieken, Deel 2: De Toversteen (2004). Naast de film-adaptatie was er ook een videogame adaptatie voor verschillende platformen, onder andere: Playstation 2, Windows, WII, Nintendo, en Xbox 360. Ik heb zelf de versies voor de Playstation 2 en Nintendo gespeeld. De Playstation 2 versie is meer getrouw aan de film, en de Nintendo versie is er een die meer getrouw is aan de boeken, waarvoor ik heel dankbaar ben. Ik heb onlangs de serie opnieuw gelezen en de film herbekeken, alsook de videogames opnieuw gespeeld en het valt me op hoeveel er uit de boeken is weggelaten. Hierdoor voelt de Nickelodeon adaptatie veel minder fantasierijkaan dan in de boeken. In de boeken is faerie aanwezig in de manier waarop we faerie kennen, speels, onvoorspelbaar, en overal. De Nickelodeon film isoleert de faerie wereld heel erg, alsof het een ingebeeld iets wordt. Wat spijtig is. Maar, er is hoop!

Tony DiTerlizzi

Belangrijk om aan te geven is dat The Spiderwick Chronicles niet alleen door Holly Black gecreëerd is. Neen, zeker niet, deze serie kent twee ouders: Holly Black en illustrator/auteur Tony DiTerlizzi. Tony DiTerlizzi is bekend van onder andere The Spiderwick Chronicles (Simon & Schuster 2003-2004), Arthur Spiderwick’s Field Guide fort he Fantastical World Around You (Simon & Schuster 2005), Beyond the Spiderwick Chronicles (Simon & Schuster 2007-2009), de Wondla boeken (2010-2014), Kenny & the Dragon (Simon & Schuster 2008) en nog véél meer. Beide DiTerlizzi en Black hebben respectievelijk heel grote schrijf-oeuvres, hun samenwerking was er een die smaakt naar meer, en The Spiderwick Chronicles is er eentje die dit des te meer aansterkt. 

Disney+ Reboot

Op 12 November 2021 maakte Diterlizzi de aankondiging op zijn Instagram dat niemand minder dan Disney+ een reboot gaat maken van The Spiderwick Chronicles, dit meer dan tien jaar na de Nickelodeon film uit 2008. DiTerlizzie schreef dat “Disney+ heeft een nieuwe live-actie serie aangekondigd, “De Spiderwick Kronieken,” een modern coming-of-age en fantasie avontuur door Paramount Television Studios en 20th Television, één van de Disney Television Studios. De serie, gebaseerd op de geliefde, best-selling boeken [door Black en Diterlizzi] volgt de Grace Familie – tweelingbroers Jared en Simon, hun zus Mallory en moeder Helen – wanneer ze verhuizen naar een vervallen landhuis van een voorouder. Hier ontrafelen ze een duister mysterie over hun over-groot-Oom die ooit de geheime en soms gevaarlijke faerie wereld heeft ontdekt” (vertaling door de redactie).

Op de Disney+ website is er nog niet veel informatie te vinden betreffende de reboot. Op de webpagina staat “coming soon” alsook een korte samenvatting waar de serie over zal gaan. Deze leest: “Gebaseerd op de wild-populaire best-selling boekenserie door Tony DiTerlizzi en Holly Black, “De Spiderwick Kronieken: volgt de Grace-familie wanner ze van New York naar Michigan verhuizen naar een vervallen landhuis van een voorouder, Het Spiderwick Landhuis. Tweelingbroers Jared en Simon, samen met hun zus Mallory en hun moeder Helen, ontdekken dat magische wezens zoals faires, ogers, trollen, boggarts en meer zich verstoppen in de wereld rondom ons” (vertaling door de redactie). De cast bestaat uit Lyon Daniels als Jared Grace, Noah Cottrell als Simon Grace, Mychala Lee als Mallory Grace, Joy Bryant als Helen Grace, Jack Dylan Grazer als Thimbletack, en Christian Slater als Mulgarath.

Productie

Op de aankondiging van 12 November 2021 werd er ook al wat van het doek gelicht naar de productie van de serie. Aron Eli Coleite zou de schrijver en showrunner van de serie zijn, Kato Coiro werkt mee als executive producer en is regisseur voor de eerste twee afleveringen. Het echte werk aan de serie begon in februari van 2022, terwijl het filmen begon in september van hetzelfde jaar, in Vancouver, Canada. Het filmen zou ingepland zijn tot januari 2023. Dus nu is het afwachten voor verder nieuws betreffende de adaptatie door Disney+. Een ding is alvast zeker, ik ben meer dan enthousiast voor verder nieuws hieromtrent!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Catherine Cuypers

Catherine Cuypers

Catherine leest en ademt woorden, met een Master in taal- en letterkunde, het volgen van een tweede Master in Creative Writing én een studentenjob in een boekenwinkel, is ze maar al te graag een verpersoonlijking van literatuur zelve. Naast het proberen overwinnen van haar oneindige tbr-stapel, beoefent Catherine schermen als sport, waarbij ze op zowel degen als floret schermt – ze zou elke dag op de piste staan als het mogelijk was. Wanneer Catherine geen geld uitgeeft aan boeken en toebehoren voor de oneindige verhalen die in haar hoofd opkomen neer te pennen, is het wel aan een goede kop matcha; ze heeft zichzelf dan ook benoemt tot “matcha- connaisseur”.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.