Logo-youngadults-site

12x boeken die in juni 2022 verschijnen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In juni verschijnen er weer enkele nieuwe boeken in de boekhandel. Je ontdekt ze in dit artikel. Naar welk boek kijk jij het meeste uit?

Zwerm

Het eerste boek dat we in dit lijstje vermelden is Zwerm, het vervolg op Woeker dat in februari 2021 verscheen. Het verhaal speelt zich af in een dystopische wereld waar giftige pollen mensen en dieren opslokken. Vier tieners zijn echter immuun voor de pollen, maar ze weten niet waarom.

Let op voor spoilers bij het lezen van de beschrijving!

De invasie 2: Zwerm

Eerst bracht de regen dodelijke planten naar de aarde. Maar wat er met de volgende bui neerkomt, is nóg gevaarlijker.
Dankzij Seth, Petra en Anaya is er een tegengif waarmee het leger de planten te lijf kan gaan. Maar dan brengt de nieuwe regen insecten met zich mee: van gigantische muggen met een dodelijke beet tot aardwormen die hele gebouwen verwoesten.

Maar onze helden kunnen niet meevechten tegen deze monsters. Ze zitten namelijk opgesloten in een geheim onderzoekscentrum. Voor het eerst ontmoeten ze andere tieners die ook immuun zijn voor de aanvallen van de planten en insecten. Met lichamen die óók een mysterieuze verandering doormaken…

Seth, Petra en Anaya komen voor een groot dilemma te staan: wie is eigenlijk de vijand? Zijn ze zelf meer mens of alien? En aan welke kant wíllen ze eigenlijk staan?

Zes seconden: De laatste afrekening

De fans hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk verschijnt het vervolg op het in 2014 verschenen Zes seconden van Daniëlle Bakhuis bij Best of YA!

Zes seconden: De laatste Afrekening

Het is een jaar nadat de illegale feesten in Westerveen werden gehouden. Tess, Nina, Lars en Jordy kennen alleen de wilde verhalen over de Afrekening, omdat ze nog te jong waren voor een uitnodiging. Wanneer ze horen dat er aan de rand van het dorp een voormalige gevangenis op de lijst voor de sloop staat, besluiten ze eenmalig het Feest nieuw leven in te blazen. Maar dan komt de originele organisatie het Feest verstoren.
Een bloedspannend vervolg op Zes seconden, waarin tieners zich moeten afvragen hoever zij willen gaan.

Alma

Na Thuis draag ik bij me komt Blossom Books met een nieuw boek dat vluchtelingen een stem geeft. Dit verhaal speelt zich af aan de Texaanse grens.

Alma

Alma geeft de vluchtelingen aan de Texaanse grens een gezicht.
Vanaf een afstand hebben we ook hier meegekregen hoe het vluchtelingenbeleid in de VS onder Trump steeds verder leek af te glijden naar xenofobie. De mensen die in verband met de drugsoorlog in Midden-Amerika vaak hadden moeten vluchten voor hun leven, werden afgeschilderd als verkrachters en moordenaars.
Sander Meij woonde een tijd in de VS en maakte dit van dichtbij mee. Hij schreef er dit indringende boek over, waarin hij een compleet beeld schetst van de wandaden van drugsbendes in Honduras alsook het krankzinnige vluchtelingenbeleid aan de Texaanse grens.
‘Alma’ is een krachtig verhaal over vriendschap, familie, vertrouwen en doorzettingsvermogen en de allesverwoestende invloed van drugsbendes op het leven van een dapper, vijftienjarig meisje uit San Pedro Sula.

De club der buitenbeentjes

De club der buitenbeentjes is de vertaling van de romantische Young Adult The Alliance of Outcast (verschenen in februari 2021) waarin zelfliefde centraal staat.

De Club der Buitenbeentjes

Een zomerkamp… om je normaal te maken?! Als Maddie alweer een angstaanval op school heeft, besluit haar moeder dat het genoeg is geweest. Ze stuurt haar naar Camp Mind – de ultieme remedie tegen angst. Daar ontmoet ze haar nieuwe beste vriendin Lily en potentieel vriendje Alex. Voor een keer lijkt het leven best goed te gaan… Tot ze het verleden van het kamp ontdekken. Samen gaan ze op een emotioneel avontuur om uit te zoeken hoe ze zichzelf kunnen zijn in een wereld die hen constant probeert te veranderen.

Jageres

Een andere vertaling die deze maand in de boekenhandel te vinden is Jageres van New York Times bestseller auteur Malinda Lo. De vertaling verschijnt bij Dutch Venture Publishing.

Jageres

De natuur is uit balans in de mensenwereld. De zon heeft al jaren niet meer geschenen en de oogsten mislukken. Erger nog: vreemde en vijandige wezens beginnen overal op te duiken.

Om de crisis op te lossen worden de orakelstenen geworpen. Kaede en Taisin, twee zeventienjarige meisjes, worden uitgekozen om op een gevaarlijke reis te gaan naar Tanlili, de stad van de feeën-koningin. Taisin is een wijze, jonge vrouw vol magie. Kaede is juist heel aards, zonder ook maar iets bovennatuurlijks. En toch worden de lotsbestemmingen van de twee meisjes tijdens de missie naar elkaar toegetrokken. Ze beginnen zelfs verliefd op elkaar te worden.

Maar het koninkrijk heeft slechts één jageres nodig om gered te worden, en wat daarvoor gedaan moet worden kan Kaede en Taisin voor altijd uit elkaar scheuren.

Jageres is overladen met weelderige, Chinese invloeden en details geïnspireerd door de I Ching, en zit vol actie en romantiek.

Gamechanger

Fans van Neal Shusterman: opgelet! Er komt een nieuwe vertaling van één van zijn boeken uit bij Pelckmans. Het boek werd vertaald door Maria Postema.

Gamechanger

Ash is het gewend om klappen te incasseren op het veld voor zijn footballteam – tot hij er één incasseert die niet alleen invloed heeft op zijn lichaam, maar op zijn hele realiteit. Het begint met een kleine verandering, maar al snel wordt duidelijk dat Ash na elke wedstrijd naar een ander universum gekatapulteerd wordt. Gaandeweg veroorzaken de veranderingen in de werkelijkheid ook belangrijke veranderingen in Ash’ eigen identiteit.

Terwijl Ash het leven vanuit andere perspectieven ervaart, begint hij steeds meer aan de wereld te twijfelen. Hij krijgt een spoedcursus racisme, seksisme, homofobie en privilege door een reeks wereldschokkende gebeurtenissen die hem harder zullen raken dan zijn eigen tackles op het voetbalveld.

De Allergrootste

Nog bij uitgeverij Pelckmans komt een nieuwe vertaling van één van de boeken van Davide Morosinotto die eerder met zijn vertaalde boeken in de prijzen viel. Zo won Het mysterieuze horloge van Walker en Dawn de Leesjury. De Allergrootste is de vertaling van La piu grande en telt maar liefst 600 pagina’s leesplezier.

De Allergrootste

Kanton, 1770. De zesjarige Yu heeft haar ouders nooit gekend. Ze werkt in het theehuis van de opvliegende Bai Bai, die elke gelegenheid aangrijpt om haar te vernederen of te slaan. Op een dag ontmoet Yu haar leeftijdgenootje Li Wei, een jongen die bedreven is in de krijgskunst. Yu vraagt hem om haar te leren vechten. Dat het meisje talent heeft, is meteen duidelijk.

Als Yu enkele jaren later ontvoerd wordt door de bloeddorstige piraten van Gouden Draak, zijn het haar vechtkunsten die haar leven redden. In plaats van haar te doden, neemt Gouden Draak haar op in de bemanning. Dit is het begin van Yu’s leven als piraat. Op negentienjarige leeftijd wordt ze commandant van een hele vloot, die algauw meer dan honderd schepen telt. Haar naam terroriseert de Chinese Zee, haar macht lijkt eindeloos.

Maar Yu’s roem heeft haar een even krachtige als mysterieuze vijand bezorgd… Een vijand die nergens voor terugdeinst en één doel voor ogen heeft: het vernietigen van de wushu van Lucht en Water, de legendarische vechtkunst waar Yu de allergrootste meester in is.

Een adembenemend avontuur en een buitengewone coming-of-ageroman, geinspireerd op het waargebeurde verhaal van Ching Shih, die het bevel voerde over de grootste piratenvloot aller tijden.

Over straatfiguren en wegpiraten

Best of YA komt met een nieuwe novelle in hun Best of YA XS. Na eerder onder andere Voor Yasmin en De laatste uren van Josephine Donkers schreef Mijke Pelgrim, ook bekend van Dwarsloper, een boek in de serie.

Over straatfiguren en wegpiraten

Brugklasser Dex is helemaal blij als hij op schoolreis naar Canterbury gaat. Samen met zijn vrienden Brian, Wahid, Luuk en Freddy verheugt hij zich op vier dagen snacken, lol trappen en vrij zijn. Maar Engels praten, daar doet Dex niet aan, dus de straatinterviewopdracht die de klas krijgt, is een probleempje. Het Engelse eten is ook niet altijd om over naar huis te schrijven. En wat is er met de buschauffeur aan de hand? Dex en zijn vrienden moeten met hun vooroordelen aan de slag en ervaren dat je, als je een eindje verder kijkt dan je eigen voordeur, de beste verhalen tegenkomt. Vanaf 13 jaar. 

Crash

Uitgeverij Columbus publiceert komende maand Crash van Hans Mijnders: een aangrijpend verhaal over zelfmoord.

Crash

Koen (16) ziet Wende van korfbal helemaal zitten. Samen doen ze een fantastische fotoshoot bij de ruïne in de buurt. Alleen vindt Wende de foto’s niet goed genoeg. Waarom doet ze zo moeilijk?

Koen bedenkt een plan: ze gaan samen een natuurkalender maken. Wende kan supergoed schrijven. Als Koen de teksten aan zijn leraar laat lezen, wordt Wende heel boos. Koen raakt in de war. Verliefd zijn is superingewikkeld! Hij doet alles om het Wende naar de zin te maken. Maar op het moment dat ze bij een museum hebben afgesproken, komt Wende niet opdagen. Als hij haar belt, neemt ze niet op. Wat daarna gebeurt, kan Koen nauwelijks geloven.

Dit boek laat op toegankelijke wijze zien hoe zelfmoord vlak bij jou, zomaar kan gebeuren. Hoe het is als een jongere die met destructieve gedachten rondloopt daar niks over zegt.

Later als ik vliegen kan

Bij Kokboekencentrum is het dan weer uitkijken naar Later als ik vliegen kan, het debuut van Adriaan Volk, over Bram die homo is en een paniekstoornis ontwikkelt, waarna hij naar een praatgroep gaat.

Later als ik vliegen kan

Bram groeit op in een klein, christelijk dorp. Als hij erachter komt dat hij homo is, ontwikkelt hij een paniekstoornis. Langzaam neemt de angst zijn leven over, waardoor hij een dramatische beslissing neemt. Een intensief groepstherapieprogramma op Ameland lijkt zijn laatste redding. Maar wat gebeurt er als je zes compleet verschillende jongeren bij elkaar zet en ze laat praten over hun problemen? Zullen ze zichzelf leren kennen, elkaar begrijpen of elkaar mee de afgrond in trekken?

Ik ken jouw geheim

Uitgeverij De Fontein vertaalt wel vaker jeugd-thrillers naar het lezen. Zo ook Ik ken jouw geheim van Daphne Benedis-Grab, dat in het Engels verscheen in december 2021. Het boek wordt aangeraden voor de fans van Een van ons liegt en Pretty Little Liars.

Ik ken jouw geheim

Doe wat ik zeg, anders verraad ik je geheim.
Dit bericht ontvangen Owen, Gemma, Ally en Todd – brugklassers die elkaar nauwelijks kennen – op zondagavond. Op maandag krijgen ze op school de eerste opdracht van de anonieme afzender. Geen van hen wil de vreemde instructies uitvoeren, maar alles liever dan dat hun geheim onthuld wordt.
Met het uur worden de opdrachten onheilspellender en de tijd tikt. Wie zit hierachter? En kunnen ze samen de blackmailer stoppen voordat de waarheid bekend wordt?

Huisje 13

We sluiten dit lijstje af met een situatie die we onszelf amper nog kunnen inbeelden: een leven zonder wifi. In het nieuwste boek van Elin Meijnen, die eerder debuteerde met de novelle De tweede stem, maakt Ronja het mee.

Huisje 13

De nachtmerrie van elke tiener: een leven zonder wifi
Wanneer Ronja’s tot dan toe heel normale moeder verandert in een ‘wifiwappie’ en per se wil verhuizen naar een stralingsvrije zone, verandert alles voor Ronja.
In het vakantiepark waar ze komt te wonen is geen wifi, wat betekent dat ze niet met haar vriendinnen kan appen, maar ook dat huiswerk maken lastig is en ze berichten van school mist. En daar blijft het niet bij: Ronja’s moeder draaft steeds verder door in haar ideeën. Zo ver zelfs dat Ronja na een uit de hand gelopen feestje – met wifi – niet langer in het huis mag wonen. Ze krijgt haar eigen plekje in een van de leegstaande vakantiehuisjes. Dat klinkt misschien als een droom voor een zelfstandige puber, maar zonder stromend water en een werkende verwarming valt het vies tegen. En wat als ze er op school achter komen dat ze helemaal voor zichzelf moet zorgen?

Naar welk boek dat in juni 2022 verschijnt kijk jij het meeste uit?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.