Logo-youngadults-site

Bi visibility day: boeken met biseksuele personages

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vandaag om 23 september is het bi visibility day. Op deze dag wordt er meer aandacht gevraagd voor biseksualiteit. Ook wij zetten enkele mooie boeken in de spotlight!

Zomerburen

Exact een jaar geleden op bi visibility day verscheen het debuut van Rianne Robben. Dit jaar werd haar debuut ook genomineerd voor de Jonge Jury Debuutprijs.

Zomerburen - bi visiblity day

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit. Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt. Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Zout

Nog een debuut in de lijst is het debuut van Doreen Hendrikx, dat eerder dit jaar verscheen bij uitgeverij Pelckmans. Het boek bevat belangrijke en actuele thema’s zoals de druk van social media, eetstoornissen en zelfhaat.

Zout - bi visiblity day

Waarom is het zo makkelijk om van Claire Hale te houden? Waarom is het zo makkelijk om die perfecte influencer perfect te vinden? Maud is zeventien en die vraag houdt haar elke dag wel eens bezig. Tot ze door haar beste vriend wordt uitgedaagd om haar liefde voor eten op Instagram te delen met de wereld en ze zelf ondervindt waarom het zo makkelijk is om van Claire Hale te houden. Omdat niets zo makkelijk is als het lijkt. Dit ownvoices debuut van Doreen Hendrikx gaat over de invloed die social media heeft op het zelfbeeld van jongeren.

De eigenzinnigheden van Leah Burke

Een boek dat al iets langer te vinden is, is De eigenzinnigheden van Leah Burke van Becky Albertalli. Het boek verscheen in mei 2018 in het Nederlands en is een vervolg op Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld.

De eigenzinnigheden van Leah Burke - bi visiblity day

Leah, drummer in een girlband en kampioen van de droge humor, merkt dat haar vriendengroep in hun laatste jaar op de middelbare school uit elkaar begint te vallen. Ze weet niet zo goed wat ze moet doen om dat tegen te houden, en het feit dat Leah hopeloos verliefd is op Abby, die al een relatie heeft, maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Mijn versie van jou

Autoboyography – vertaald als Mijn versie van jou – gaat over Tanner die in een werkgroep een boek moet schrijven, maar die al vanaf de eerste bijeenkomst verliefd wordt op begeleider Sebastian, de zoon van de bisschop die erg geliefd is in het conservatieve Provo.

Mijn versie van jou - bi visibility day

Tanner Scott is drie jaar geleden met zijn familie verhuisd van Californië naar Provo in Utah vanwege het werk van zijn moeder. De meeste mensen in Provo zijn streng gelovig, dus in overleg met zijn familie komt de biseksuele Tanner niet openlijk voor zijn geaardheid uit. Als hij zijn diploma heeft, wil hij gaan studeren aan een universiteit buiten het religieuze Utah.

In zijn laatste semester komt hij met zijn beste vriendin Autumn in een speciale werkgroep van meneer Fujita waarin alle leerlingen een boek moeten schrijven. Bij de eerste bijeenkomst wordt bekend dat de klas dit jaar ook advies krijgt van Sebastian Brother, die vorig jaar meedeed aan deze werkgroep en wiens boek binnenkort wordt uitgegeven. Sebastian is de zoon van bisschop en erg geliefd in Provo.

Tanner heeft vier maanden om een boek te schrijven. Dat lijkt hem een makkie. Maar nog voor zijn eerste zin op papier staat, is hij stapelverliefd op Sebastian…

Op het einde gaan ze allebei dood

Een boek dat de laatste tijd erg populair is geworden door BookTok is Op het einde gaan ze allebei dood. Het gaat over twee jongens die elk te horen krijgen dat ze binnen 24 uur zullen sterven.

Op het einde gaan ze allebei dood

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Dit is best wel een episch liefdesverhaal

Bij Querido Glow verscheen een tijdje geleden de vertaling van This is kind of an epic love story van Kacen Callender. Het boek werd in 2018 genomineerd voor de Lambda Literary Award voor beste YA LGBTQ+ boek.

Dit is best wel een episch liefdesverhaal

Nate is gek op films en wil het liefst scriptschrijver worden. Niet van films met een happy-end, want daar gelooft hij niet meer in. Zeker niet sinds het met Florence mis gegaan is. Zij is verliefd geworden op een meisje en wil niet meer dan beste vrienden zijn. Maar dan komt er opeens een nieuwe jongen op school: Oliver James Hernández. Oliver was jaren geleden Nates beste vriend, tot er iets gebeurde waar ze allebei niet over willen praten. Heeft Nate gevoelens voor Oliver? Durft hij achter zijn eigen ‘happily ever after’ aan te gaan?

Some Girls Do

Verder nemen we ook graag enkele Engelse Young Adult titels op in de lijst. Some Girls Do verscheen in mei 2021 en is geschreven door Jennifer Dugan, die eerder onder andere Hot dog girl schreef.

“I’m not spending my life pretending I’m something I’m not, or making myself smaller and quieter, just because someone else thinks I should.”

Some Girls Do - bi visibility day

Morgan, an elite track athlete, is forced to transfer high schools late in her senior year after it turns out being queer is against her private Catholic school’s code of conduct. There, she meets Ruby, who has two hobbies: tinkering with her baby blue 1970 Ford Torino and competing in local beauty pageants, the latter to live out the dreams of her overbearing mother. The two are drawn to each other and can’t deny their growing feelings. But while Morgan–out and proud, and determined to have a fresh start–doesn’t want to have to keep their budding relationship a secret, Ruby isn’t ready to come out yet. With each girl on a different path toward living her truth, can they go the distance together?

Hani and Ishu’s Guide to Fake Dating

Hani and Ishu’s Guide to Fake Dating is een enemies-to-lovers contemporary YA dat zowel romantiek bevat als thema’s als racisme en bifobie.

Hani and Ishu's Guide to Fake Dating

Everyone likes Humaira “Hani” Khan—she’s easy going and one of the most popular girls at school. But when she comes out to her friends as bisexual, they invalidate her identity, saying she can’t be bi if she’s only dated guys. Panicked, Hani blurts out that she’s in a relationship…with a girl her friends absolutely hate—Ishita “Ishu” Dey. Ishu is the complete opposite of Hani. She’s an academic overachiever who hopes that becoming head girl will set her on the right track for college. But Ishita agrees to help Hani, if Hani will help her become more popular so that she stands a chance of being elected head girl.

Despite their mutually beneficial pact, they start developing real feelings for each other. But relationships are complicated, and some people will do anything to stop two Bengali girls from achieving happily ever after.

I wish you all the best

Het laatste boek dat we op deze bi visibility day in de kijker willen zetten is I wish you all the best. Onlangs maakte Dutch Venture Publishing namelijk bekend dat ze I wish you all the best gaan vertalen. Wanneer de vertaling verschijnt, is nog niet geweten.

I Wish You All the Best (I Wish You All the Best, #1)

When Ben De Backer comes out to their parents as nonbinary, they’re thrown out of their house and forced to move in with their estranged older sister, Hannah, and her husband, Thomas, whom Ben has never even met. Struggling with an anxiety disorder compounded by their parents’ rejection, they come out only to Hannah, Thomas, and their therapist and try to keep a low profile in a new school.

But Ben’s attempts to survive the last half of senior year unnoticed are thwarted when Nathan Allan, a funny and charismatic student, decides to take Ben under his wing. As Ben and Nathan’s friendship grows, their feelings for each other begin to change, and what started as a disastrous turn of events looks like it might just be a chance to start a happier new life.

Welke boeken met biseksuele personages raad jij aan op deze bi visibility day?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.