Logo-youngadults-site

10 boeken die razend populair zijn op #BookTok

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Make Your Day. Dat is de slogan van het populaire socialmedia-fenomeen TikTok. Maak je dag. Van ’s ochtends vroeg aan de ontbijttafel tot ’s avonds laat in bed. Het maakt niet uit wanneer. TikTok kan overal en altijd. De miljarden filmpjes die op de app ronddwalen zijn 24/7 beschikbaar. Als je maar lang genoeg blijft scrollen kom je die art hacks, Y2K modeadviezen, buikdansers, kokkerellende katten, Shrekmemes, bubbeltheeslurpers en salamirozen vanzelf tegen. TikTok maakt jouw dag. En vaker dan je denkt.

Net zoals zijn oudere broertjes en zusjes FaceBook, Instagram en Twitter dient ‘baby’ TikTok als trendsetter. Het jonge online platform heeft al veel trends voortgebracht: van Dalgona koffie tot de Kiat Jud Dai work-out. Het blijft echter niet bij etenswaren en fitness. Ook boeken worden gehyped. Het kleine groepje TikTokkers dat daar verantwoordelijk voor is, duidt zichzelf aan met #BookTok. BookTok is een hashtag die gebruikt wordt voor boekaanbevelingen, recensies, memes en alle andere zaken die bij het #readerlife horen.

Voor degenen die niet kunnen beslissen wat ze hierna gaan lezen, is #BookTok dé plek om te bezoeken. Van ‘boeken die je nooit meer opnieuw kan lezen omdat ze je emotioneel verwoesten’ tot ‘boeken waaraan je je ziel zou verkopen om ze opnieuw te kunnen lezen’, er is voor elk wat wils. Om jullie een pijnlijke, scrollende wijsvinger te besparen lichten wij hieronder tien boeken uit die op dit moment razend populair zijn op BookTok. Succes met kiezen!

Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Een lied voor Achilles – Madeline Miller

Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap. Als duidelijk wordt dat de schone Helena van Sparta is ontvoerd, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren. Verleid door de belofte van eeuwige roem sluit Achilles zich aan bij het leger, en Patrocles, verscheurd door de liefde voor en angst om zijn vriend, volgt hem. Zij weten niet dat een wreed lot hen tot het uiterste zal testen en een afschuwelijk offer zal vragen.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit. Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Hollywoodfilm-icoon Evelyn Hugo is 79 als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze, maar door schandalen geteisterde leven. Wanneer ze hiervoor de onbekende reporter Monique Grant benadert, is niemand zo verbaasd als Monique zelf. Vastberaden grijpt ze deze kans om naam te maken. In het luxueuze New Yorkse appartement van Evelyn luistert Monique gefascineerd naar haar verhaal. Evelyn openbaart een leven van nietsontziende ambitie, onverwachte vriendschap, grote liefde en de prijs van roem. De band tussen de twee vrouwen wordt steeds sterker, en naarmate het verhaal het einde nadert, wordt duidelijk dat Evelyns leven op tragische en onomkeerbare wijze samenkomt met dat van Monique.

These violent delights – Chloe Gong

Momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Het is 1926 en Shanghai wordt overspoeld door een golf van losbandigheid. Een bloedvete tussen twee bendes kleurt de straten rood en laat de stad hulpeloos en in de greep van chaos achter. Te midden van dit alles bevindt zich de achttienjarige Juliette Cai, een voormalige flapper die is teruggekeerd om haar rol van trotse erfgename van de Scarlet Gang op zich te nemen – een  netwerk van criminelen die ver boven de wet leven. Hun enige rivalen zijn de White Flowers, die al generaties lang tegen de Scarlets vechten. De leider en erfgenaam van die bende is Roma Montagov, Juliettes eerste liefde … en eerste verraad. Maar wanneer gangsters aan beide kanten het loodje leggen, beginnen de mensen te fluisteren. Over een besmetting, een waanzin. Over een monster in de schaduwen. Terwijl de doden zich opstapelen, moeten Juliette en Roma hun wapens en wrok opzij zetten en samenwerken, want als ze deze chaos niet kunnen stoppen, zal er geen stad meer over blijven om over te regeren.

A Touch of Darkness – Scarlett St. Clair

Momenteel alleen beschikbaar in het Engels

Persephone is de godin van de lente. Althans, dat zegt haar titel. De waarheid is dat vanaf haar kindertijd bloemen verschrompelen door haar aanraking. Nadat ze naar New Athens is verhuisd, hoopt ze een bescheiden leven te leiden, vermomd als een sterfelijke journalist. Hades, de god van de dood, heeft een gokimperium opgebouwd in de sterfelijke wereld en het gerucht gaat dat zijn favoriete weddenschappen onmogelijk zijn. Na een toevallige ontmoeting met Hades, belandt Persephone in een contract met de god van de doden en de voorwaarden zijn onmogelijk: Persephone moet leven creëren in de Onderwereld of anders zal ze haar vrijheid voor altijd verliezen. Terwijl ze worstelt om haar vrijheid te behouden, groeit haar liefde voor Hades – en dat is verboden.

De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

‘Vanavond zal er op het bal iemand worden vermoord. Het zal geen moord lijken en de moordenaar zal dus niet worden gepakt. Herstelt u dat onrecht, dan wijs ik u de weg naar buiten.’ Wat begon als een feest, eindigt in een tragedie. Terwijl het vuurwerk de donkere lucht boven het landgoed Blackheath doet opleven, wordt Evelyn Hardcastle, de jonge, mooie dochter van het huis, vermoord. Maar Evelyn zal niet slechts één keer sterven. Totdat Aiden, een van de genodigden op het feest, haar moord zal weten op te lossen, zal de dag zich steeds herhalen, elke avond eindigend met het fatale pistoolschot. De enige manier waarop deze cirkel kan worden doorbroken is door de moordenaar te identificeren. Maar iedere keer als de dag opnieuw begint, wordt Aiden wakker in het lichaam van een andere gast. En iemand is vastbesloten om te voorkomen dat Aiden ooit uit Blackheath zal ontsnappen.

The House in the Cerulean Sea – TJ Klune

Momenteel alleen beschikbaar in het Engels.

Linus Baker leidt een rustig, eenzaam leven. Als Zaakwaarnemer op de Afdeling Verantwoordelijk Voor Magische Jeugd brengt hij zijn dagen door met het toezicht houden op het welzijn van kinderen in door de overheid gesanctioneerde weeshuizen. Wanneer Linus onverwachts wordt opgeroepen door het Extreem Hoger Management, krijgt hij een merkwaardige en uiterst geheime opdracht: reizen naar Marsyas Wezeneiland, waar zes gevaarlijke kinderen verblijven: een kabouter, een sprite, een wyvern, een niet identificeerbare groene klodder, een oud-Pomeriaan en de antichrist. Linus moet zijn angsten opzij zetten en bepalen of zij het einde der tijden zullen veroorzaken. De kinderen zijn echter niet het enige geheim dat het eiland bewaart. Hun verzorger is de charmante en raadselachtige Arthur Parnassus, die er alles aan zal doen om zijn zaken veilig te houden. Terwijl Arthur en Linus naar elkaar toe groeien, komen lang gekoesterde geheimen aan het licht en moet Linus een keuze maken: een huis vernietigen of de wereld zien branden.

De Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Vrees me – Tahereh Mafi

‘Je kunt me niet aanraken,’ fluister ik. Ik lieg, maar dat zeg ik niet. Hij kan me aanraken, maar dat zal ik nooit vertellen. Raak me alsjeblieft aan, is wat ik wil zeggen. Er gebeuren dingen als mensen me aanraken. Vreemde dingen. Slechte dingen. Dode dingen.’ Niemand weet waarom de aanraking van Juliette dodelijk is, maar Het Herstel heeft grootse plannen met haar. Ze willen haar gebruiken als wapen in hun strijd voor een alleenheerschappij. Maar Juliette heeft haar eigen plannen. Ze vindt voor het eerst in haar leven de kracht om terug te vechten, en om aan een toekomst te denken met de jongen van wie ze dacht dat ze hem voor altijd kwijt was.

Sinds kort hebben wij ook account op TikTok! Voeg ons toe (@youngadultsnl) en wie weet zie je ons binnenkort wel verschijnen op BookTok.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel

Mei-yun Boswinkel (17) leest alles wat ze maar te pakken kan krijgen: van etiketten op pindakaaspotten tot tumblr fanfiction tot manga. Sinds kort beoefent ze zelf het schrijversvak aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.