Logo-youngadults-site

12 historische Young Adult boeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Door het lezen van boeken kan je veel bijleren: over de geschiedenis bijvoorbeeld wanneer je historische Young Adult boeken leest. Vandaar sommen we enkele historische boeken die het lezen waard zijn.

Als ik er niet meer ben

Als ik er niet meer ben - historische Young Adult boeken

Duik in het hoofd van een minderjarige soldaat tijdens een afschuwelijke periode in de menselijke geschiedenis. Een beklijvende young adult over rouw, zelfvertrouwen en verslaving.

Douglas McMorrow leidt een ongelukkig leven in de Schotse Hooglanden, samen met zijn aan drank verslaafde vader. Als een jongen uit zijn dorp hem voorstelt om samen in het leger te gaan, ziet Douglas een kans om het verleden achter zich te laten en iets betekenisvols te verrichten. Maar de jongens hebben geen idee in wat voor nachtmerrie ze terecht gaan komen…

Lees hier onze recensie over dit boek.

De grand tour van Henry Montague

De grand tour van Henry Montague - historische Young Adult boeken

Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry ‘Monty’ Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met diens verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks.
Als Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije, hedonistische leven. Maar als de reis door Monty’s roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

De hemel in het ijs

De hemel in het ijs - historische Young Adult boeken

De wereld van de zeventienjarige Viking-dochter Eelyn bestaat uit oorlog voeren. Ze weet niet anders dan dat ze samen met haar clan, de Aska, telkens weer strijdt tegen hun grootste vijand, de Riki. Haar leven is wreed, maar eenvoudig: vechten en overleven. Totdat ze op het slagveld het onmogelijke ziet: haar broer die meevecht met de Riki. De broer die ze vijf jaar geleden zag sterven.

Eelyn wordt gevangengenomen en moet als slaaf overwinteren in de bergen bij de Riki. Maar als ze zichzelf begint te herkennen in de mensen die ze altijd heeft geleerd te haten, brokkelt de wereld die ze zo goed dacht te kennen langzaam af. Wanneer het dorp wordt aangevallen door een meedogenloze derde clan, moet Eelyn Fiske vertrouwen, de vriend van haar broer die haar meerdere keren heeft geprobeerd te vermoorden. Samen moeten ze een einde maken aan de bloedvete tussen de Aska en de Riki, anders zullen ze moeten toekijken hoe hun mensen worden afgeslacht.

Eeuwig

Eeuwig - historische Young Adult boeken

1965. Voor het eerst in twintig jaar keert Joachim terug naar zijn geboortedorp. Wat er daar tijdens de oorlog gebeurde, is hem een raadsel. Er was een weeshuis, er waren Joodse kinderen, en een SS-eenheid. Welke functie dat weeshuis vervulde, en welke rol zijn oom daarbij speelde, wordt Joachim pas gaandeweg duidelijk. Leen, de plaatselijke dierenarts en net als hij een oorlogskind, onthult hem het vreselijke complot waarover niemand in het dorp nog praat.

Grondvuur

Grondvuur - historische Young Adult boeken

Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, begint ze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef de brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan haar overleden zus Corrie. Ze schrijft over de nasleep van het bombardement op Nijmegen, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen.
Julia ontdekt een oud familiegeheim, en gaat vastbesloten op onderzoek uit. Maar haar oma houdt haar mond stijf dicht, en ook bij haar moeder komt ze niet veel verder. Wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?

Het boek van Jongen

Het boek van Jongen

Frankrijk, het heilige jaar 1350. Jongen is ganzenhoeder op een vervallen landgoed tot hij de knecht wordt van de mysterieuze pelgrim Secundus. Die neemt hem mee op een voettocht via Avignon naar Rome, waarbij ze op zoek gaan naar kostbare relieken van Sint-Petrus.
Hun reis blijkt niet zonder gevaar. Onderweg krijgen ze te maken met verraad en bedrog, en er zijn gevaarlijke kapers op de kust die de heilige voorwerpen in bezit willen krijgen. Secundus wordt intussen steeds zwakker. Wat is het geheim dat hij verbergt? Is zijn queeste wel zo onschuldig? En hoe komt het eigenlijk dat Jongen met dieren praten kan?
Een meeslepend avontuur vol vaart en humor, dat bekroond werd met de Newbery Honor.

Het meisje met de vlechtjes

Geldof, Het meisje met de vlechtjes

Het meisje met de vlechtjes is de nieuwe oorlogsroman van Wilma Geldof. Eerder schreef ze het indrukwekkende boek Elke dag een druppel gif, dat bekroond is met de Thea Beckmanprijs. Freddie is vijftien jaar als de oorlog uitbreekt. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1942 wordt Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool, en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet aan bij hen aan?

Het zwarte jaar

Het zwarte jaar

Ierland, 1847. Twee jonge vrouwen, twee verhalen. Nora gaat met haar zusje op zoek naar haar vader die eten ging kopen, Mary gaat met een groep Jonge leren een graantransport overvallen. Allebei zwerven ze door het geteisterde Ierland, waar de mensen omvallen van de honger en misdadigers vrij spel hebben. Nora en Mary ontmoeten elkaar bij het strafschip, dat klaarligt om uit te varen. Zal Nora haar vader ooit weer terugzien?

Noem geen namen

Noem geen namen

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Lees hier onze recensie over dit boek.

Stilte heeft een eigen stem

Stilte heeft een eigen stem

Madrid, 1957. De Spaanse bevolking gaat gebukt onder de fascistische dictatuur van generaal Franco. Maar de rijke 18-jarige Amerikaanse Daniel, die in Madrid is om zijn moeders geboorteland te ontdekken, heeft daar geen weet van. Tot hij door fotografie – en het lot – Ana ontmoet, wier familie zwaar is getroffen door de Spaanse burgeroorlog. Terwijl Daniel en Ana zich in een onmogelijke liefde storten, legt Daniel met zijn fototoestel een van de pijnlijkste drama’s uit de geschiedenis van Spanje bloot…

Twee fonkelende sterren in de blinkend witte sneeuw

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

De tweeling Viktor en Nadja is twaalf jaar wanneer Hitler de oorlog verklaart aan de Sovjet-Unie. Ze hebben elk een paar schriftjes, en die schrijven ze vol voor elkaar. Viktor schrijft met rood. Nadja schrijft met blauw. Ze schrijven over hun verbijsterende rol in de slag om Leningrad, over de winterkou en de honger, maar ook over onverwachte vriendschappen en de kracht van hoop.
Een meeslepend verhaal over kleine helden in een grote oorlog van de schrijver van Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn,dat werd bekroond met een Vlag en Wimpel.

Wij blijven bij elkaar

Wij blijven bij elkaar

In 1939 kwam de Joodse familie Birnbaum in Kamp Westerbork terecht. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over de Joodse kinderen die zonder hun ouders het kamp binnenkwamen. Zo ontstond een weeshuisbarak in het kamp, waar ze probeerden het voor de kinderen draaglijk te maken. Hun eigen zes kinderen moesten helpen. Het was zwaar, maar: zij hadden elkaar nog! Ze werden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Wederom namen de Birnbaums de zorg voor weeskinderen op zich, met als dragend motto: wij blijven bij elkaar! Dit boek werd genomineerd voor de Jonge Jury.

Welke historische Young Adult boeken ontbreken er volgens jou nog in het rijtje?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.