Logo-youngadults-site

Recensie: Als ik er niet meer ben – Beau Charlotte

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

In oktober 2020 kwam As ik er niet meer ben van Beau Charlotte uit bij uitgeverij Clavis. Het boek telt 200 pagina’s. Lees hier wat ik van het boek vond.

Het verhaal

Douglas McMorrow leidt een ongelukkig leven in de Schotse Hooglanden, samen met zijn aan drank verslaafde vader. Als een jongen uit zijn dorp hem voorstelt om samen in het leger te gaan, ziet Douglas een kans om het verleden achter zich te laten en iets betekenisvols te verrichten. Maar de jongens hebben geen idee in wat voor nachtmerrie ze terecht gaan komen…

Het verhaal van Als ik er niet meer ben speelt zich af tijdens Wereldoorlog I van 1914 tot 1918. Het is een meerwaarde dat er boven sommige hoofdstukken staat waar we ons bevinden, bijvoorbeeld ‘het dorp, Schotland, 1918’. Dat zorgt ervoor dat je precies weet waar het hoofdpersonage zich bevindt.

 Schrijfstijl

Het hoofdpersonage vertelt zijn verhaal in de verleden tijd, wat wil zeggen dat hij de oorlog overleefd heeft en erop terugblikt. Op het moment dat hij in het leger gaat, is hij minderjarig maar wanneer het verhaal verteld wordt dus niet meer. Toch krijg je wel te lezen hoe een minderjarige zich voelde en wat hij dacht tijdens de oorlog en het vechten aan het front.

Het begin is zeer beschrijvend en dat blijft het gehele verhaal sterk aanwezig. Het is leuk om als lezer beschrijvingen te krijgen en zo een goed beeld te vormen van waar het verhaal zich afspeelt, echter was dat in dit boek te veel. Het was ook niet consequent. Sommige stukken waren overdreven beschreven, anderen weer te bondig.

Woordenlijst

De verklarende woordenlijst achter in het boek vind ik zeker een meerwaarde voor de lezer. Ik vind het wel jammer dat er niet een sterretje staat achter het woord dat in de lijst staat. Nu moest ik elke keer zelf gaan kijken welke woorden er uitgelegd waren. De woorden werden wel cursief geschreven, maar ik vind een sterretje handiger.

Thema’s

De consequenties die kiezen voor het leger tijdens Wereldoorlog I met zich meedraagt, werd goed beschreven. Je krijgt als lezer ook een goed beeld voor welke keuzes de personages te staan komen en de sfeer wordt ook goed beschreven. Dit is een boek dat gaat over rouw, zelfvertrouwen en verslaving. Deze thema’s worden goed uitgewerkt door Beau Charlotte.

Conclusie

Doordat de schrijfstijl mij minder aansprak en ik het te beschrijvend vond, had ik moeite om het boek uit te lezen. Ik ben blij dat ik dat toch gedaan heb, omdat de thema’s wel goed uitgewerkt zijn. Als ik er niet meer ben geef ik 2,5 sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.