Logo-youngadults-site

Recensie: Noem geen namen – Astrid Sy

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Noem geen namen

Het nieuwste YA-boek van Astrid Sy, die historica, presentatrice en schrijfster is, verscheen onlangs bij LS Amsterdam. Noem geen namen vertelt het dappere verhaal van drie vrouwen die Joden redden uit de handen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Joodse Rosie is kinderverzorgster en werkt in de crèche waar Joodse kinderen verblijven tot ze op transport moeten. Kaat daarentegen studeert rechten en sluit zich aan bij het Utrechts Kindercomité waar ze Josephine tegenkomt. Samen gaan ze op zoek naar zoveel mogelijk gastgezinnen om de Joodse kinderen in onder te brengen.

Aangrijpend, leerrijk en historisch correct

Astrid Sy heeft met Noem geen namen een sterk verhaal neergezet. Niet alleen heeft ze ontzettend veel onderzoek gedaan en leer je bij tijdens het lezen, ze weet ook goed de twijfels en strubbelingen van de personages neer te zetten. Zo vragen de personages zich op het einde van het boek af of ze niet meer Joodse kinderen hadden kunnen redden. Ondanks dat er best wel wat personages aan bod komen, blijft het verhaal overzichtelijk. De afwisseling tussen Rosie en Kaat zorgt ervoor dat je het verhaal in hun beide invalshoeken kan beleven. Verder staat er achteraan in het boek ook een woordenlijst met uitleg over bepaalde termen, wat erg handig is.

Dit verhaal laat je niet los

Noem geen namen is een boek dat nog lang na blijft zitten nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. Door de aangrijpende schrijfstijl van Astrid Sy en de personages die heel écht aanvoelen, maar ook om de harde realiteit die achter dit fictieverhaal schuilt. Dit is dan ook een boek dat ik me nog lang zal herinneren. Ondanks de gruweltijden waarin de personages leven, zijn er ook nog wel kleine momentjes van geluk en romantiek die in het verhaal vervat zitten.

Noem geen namen

Een aanrader voor jong en oud

Als je graag eens een boek over de Tweede Wereldoorlog wilt lezen, laat het dan dit boek zijn. Noem geen namen is een aangrijpend, leerrijk en ontroerend boek dat je nog lang zal bijblijven. Daarnaast is het geschreven vanuit de perspectieven van twee krachtige vrouwen die je steeds beter leert kennen tijdens het verhaal. Het vele onderzoek van de schrijfster maakt het boek ook nog realistischer en hartverscheurender – zo zijn veel personages ook gebaseerd op echte mensen. Dat valt te lezen in het nawoord. Dit boek verdient verder vijf sterren en ik zou het zeker aanraden als je wilt bijleren over de geschiedenis.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 21 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.