Logo-youngadults-site

Get to know: Lisa van Campenhout

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week interviewde ik Lisa van Campenhout. Heb jij al een boek van deze schrijfster gelezen? Laat het ons zeker weten!

Met welk boek debuteerde je?

Ik debuteerde in 2020 met Bijna Echt, dat de Jonge Jury Debuutprijs 2021 heeft gewonnen! Bijna Echt gaat over Brenda, een meisje uit Hilversum dat zich voordoet als een rijke Parisienne om indruk te maken op haar nieuwe influencer-vrienden. Het is een verhaal over echt en nep, vriendschap en jouw plek in de wereld vinden. Het gaat over opnieuw beginnen, een leven leiden dat bij je past, en hoe je identiteitsfraude pleegt in de 21e eeuw (spoiler: dat is HEEL MOEILIJK).

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Sterker nog – ik heb nét de eerste versie ingeleverd! Als het goed is komt hij rond november uit. Ik kan er nog niet zo heel veel over vertellen, maar een klein tipje van de sluier: het gaat over een meisje dat van school gestuurd wordt. Omdat haar ouders denken dat het goed voor haar is om even in een andere omgeving te zijn, gaat ze bij haar rijke familie in Amsterdam wonen. Zelf hoopt ze dat ze nu een betere band kan opbouwen met haar ‘perfecte’ nicht. Maar al snel blijkt dat het in haar nieuwe huis een stuk minder gezellig wordt dan ze had gehoopt…

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ik heb onlangs 3 YA-boeken gelezen die ik helemaal geweldig vond: Wie ik gisteren was van Pamela Sharon, De tweede stem van Elin Meijnen en The falling in love montage van Ciara Smyth. Alle drie boeken die heerlijk lazen en me echt wisten te verrassen.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Ik vind Renate Dorrestein en Lionel Shriver heel inspirerend. Op het eerste gezicht lijken hun boeken misschien niet heel erg op elkaar, maar beiden zijn ontzettend goed in het schrijven van personages. Die zijn vaak heerlijk vilein, pompeus en egoïstisch, en juist daardoor gaan ze zo leven. Dat vind ik heel belangrijk aan boeken: dat de personages goed geschreven zijn. Voor mij valt of staat een boek daarmee.

Wie me ook ontzettend inspireert is de drag queen Alaska Thunderfuck 5000. De manier waarop ze op een podium staat vind ik betoverend. Ze is heel knap en ook heel slim, grappig en soms ook gewoon heel stupid. Zoals zij daar staat, zulke boeken wil ik ook schrijven. Daarbij is haar werkethiek ontzettend inspirerend. Zeker als ik even geen zin meer heb, denk ik: zou Alaska nu stoppen en op de bank gaan liggen? Nee!

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ik ben copywriter bij een onderwijsinstelling. Ik schrijf daar nieuwsbrieven, blogs en dat soort dingen. Dus ik typ aardig wat af.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, heel veel! Ik zat echt altijd met mijn neus in een boek. Of ik nou thuis was of op visite of waar dan ook. We gingen iedere drie weken naar de bieb en dan leende ik altijd 10 boeken – het maximale aantal dat je mocht meenemen. De helft las ik natuurlijk al in de eerste week uit.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Oeh, lastig. Het lijkt me zo fijn om fulltime boeken te kunnen schrijven, maar dat is voor maar weinig mensen weggelegd en het lijkt me wel érg ambitieus om dit binnen 5 jaar al voor elkaar te krijgen. Ik hoop over 5 jaar meer YA-boeken te hebben uitgebracht. Ik zou daarnaast ook graag romans voor volwassenen en griezelboeken voor kinderen willen schrijven, maar nogmaals: om dit binnen 5 jaar te doen is wel veel. Maar hopelijk ben ik tegen die tijd in ieder geval goed op weg!

DILEMMA

Niet je eigen cover mogen kiezen of niet je eigen flaptekst schrijven?

Deze is lastig! Ik dacht eerst dat ik niet zozeer de flaptekst hoefde te schrijven, want dat had mijn redacteur ook gedaan bij Bijna Echt en die was top. Hoewel ik wel wat heb aangepast. Aan de andere kant… zij had ook de meeste knopen doorgehakt over de cover, want ik kon niet kiezen. Ik denk dus eigenlijk dat ik toch misschien liever niet mijn eigen cover kies en wel de flaptekst schrijf. De flaptekst voelt toch iets persoonlijker, en van vormgeving heeft de uitgeverij meer verstand. (Hoewel ze wellicht ook meer verstand hebben van de flaptekst, haha. Maar ik blijf bij mijn keuze).

FUN FACTS

Geboortedatum: 16 januari, 1991
Lievelingseten: Gnocci met tomatensaus en sojagehakt, denk ik. Maak ik hou ook heel veel van chili sin carne. En pasta. En…
Lievelingsdier: Ik kan niet zo goed kiezen tussen de vleermuis en de gier. Vleermuizen zijn vliegende zoogdieren, dat vind ik zo bijzonder. Daarbij zijn ze (ondanks de vampier-associaties, die me – natuurlijk – ook aanspreken) zo schattig. Gieren vind ik prachtig en indrukwekkend. Ze hebben een beetje een slecht imago, maar ik begrijp niet zo goed waarom, want ze ruimen uiteindelijk de natuur op, en in tegenstelling tot andere roofvogels maken ze geen andere dieren dood.
Ochtend- of avondmens: Ik heb niet een héél duidelijk voorkeur. Als ik moest kiezen een ochtendmens, denk ik, dan ben ik toch wat wakkerder.
Teenage crush: Brian Molko van Placebo. Toen ik 17 was had ik een dvd met clips van Placebo en die keek ik echt ie-de-re dag. Die muziek, die teksten, die aesthetics – het opende een hele nieuwe wereld voor me.
Favoriete serie: Dat wisselt weleens, want er worden tegenwoordig zoveel goede series gemaakt. Nu zeg ik Game of Thrones, die zag ik pas vorig jaar voor het eerst en ik was er helemaal ondersteboven van. Maar ik heb ook een speciaal plekje in mijn hart voor Better Call Saul. En Girls blijft ook fantastisch.
Favoriete film: Velvet Goldmine, over een David Bowie-esque superster die ineens verdwijnt. Jaren later gaat een voormalig fan hem opzoeken. Heden, verleden en fantasie lopen hierbij heel erg door elkaar, waardoor het één grote mix wordt van glitter en muziek en Oscar Wilde-verwijzingen – precies de dingen waar ik van hou. Ik kan die film blijven kijken, iedere keer ontdek ik weer wat nieuws.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.