Logo-youngadults-site

De tien leestips van de Jonge Jury 2021

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Gisteren maakte de Jonge Jury op hun Instagram-pagina de tien leestips bekend van de Jonge Jury 2021. Deze titels maken dus kans op de prijs van de Jonge Jury 2021. Daarnaast zal er ook nog een elfde titel toegevoegd worden aan de lijst, hiervoor kunnen klassen de jury ervan overtuigen om hun favoriete boek toe te voegen. Deze titels werden genomineerd.

Genadeloos – Jennefer Mellink

Genadeloos Jonge Jury 2021

Het eerste boek in de lijst is de nieuwste van Jennefer Mellink. Het gaat over Mildred, de moeder van Clemens, die zich ernstige zorgen maakt over haar zoon Clemens. Hij trekt zich meer toe en laat een bom in huis ontploffen. Zijn vader Ernst denkt dat het wel goed komt met hun puberende zoon. Ondertussen stort zijn zus Lenthe zich op het uigaansleven en bemoeit ze zich zo min mogelijk met haar tweelingbroer. Tot er opeens een meisje verdwijnt en alle sporen naar Clemens lijden.

Jacht – Cis Meijer

Jacht Jonge Jury 2021

Jacht is een bloedstollende jeugdthriller over een brand die uitbreekt op school. De politie vermoedt dat het om een kortsluiting gaat, maar Sam twijfelt daarover. Ze gaat op onderzoek uit, vooral ook omdat haar favoriete docente ernstig gewond is en in coma ligt. Twee maanden later staat er een dropping in de Duitse bossen op de planning, georganiseerd door de school. Een spannende uitdaging die Sam om meerdere redenen wil winnen. Al snel verandert de dropping in een onheilspellende nachtmerrie: Sam voelt zich opgejaagd. Heeft iemand reden om haar voorgoed uit de weg te ruimen?

In een interview op de Boekenmarathon van de VRT vertelde ze alles over dit nieuwste boek.

Leugenaar, Leugenaar – Herman van de Wijdeven

Leugenaar leugenaar Jonge Jury 2021

Op de ochtend van haar dertiende verjaardag ontdekt Charlie dat haar vader voorgoed is vertrokken. Ze voelt zich bedrogen en in de steek gelaten. Aan haar moeder heeft ze ook helemaal niets en haar vriendin praat liever over iets anders. In de klas haalt Kat haar dan weer het bloed onder de nagels vandaan. Tot overmaat van ramp moet Charlie naar een ‘praatdokter’, omdat ze zo moeilijk ‘uit haar schulp komt’. Charlie voelt zich steeds verder in het nauw gedreven. Op de dag dat er brand uitbreekt op school, ontstaat er kortsluiting in haar hoofd. Ze maakt een keuze die het leven van iedereen om haar heen overhoop haalt.

Offerkind – Rob Ruggenberg

Offerkind Jonge Jury 2021

Aïn vlucht van haar familie vandaan omdat ze iets ergs heeft gedaan waar ze zeer zwaar voor zal worden gestraft. Een meisje alleen kan echter niet overleven in het Nederland van vierduizend jaar geleden, dus is ze blij dat Kraai met haar mee is gevlucht. Kraai voelde zich een buitenstaander omdat zijn vader van een andere stam is en hij er anders uitziet. Samen met hem moet ze uit handen van de achtervolgers kunnen blijven. Maar kunnen ze wel op tegen de wraak van de moerasgodin?

Fake Trip – Margje Moodrow

Fake trip Jonge Jury 2021

Nog een jeugdthriller in de lijst is deze van Margje Moodrow. Het verhaal speelt zich af tijdens een vierdaagse schooltrip naar Barcelona. Iedereen hoopt er te chillen en van het nachtleven te genieten, maar er staan natuurlijk ook excursies op het programma. Dan gebeurt er opeens een afschuwelijk ongeluk in de Sagrada Familia, waarover gruwelijke details worden verspreid op het internet. In een duizelingwekkend tempo komen geheimen bloot te liggen. Maar wat is echt en wat is fake news? Kunnen Demi en Billy deze ramp stoppen? Of volgen er meer slachtoffers?

Het pungelhuis – Annet Huizing

Het Pungelhuis

Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was?
Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.

Het zusje van – Carlie van Tongeren

Het zusje van

Deze novelle van Carlie van Tongeren gaat over Liv. Ze is een normaal meisje op een normale school, tot haar broer een ongeluk veroorzaakt waardoor een meisje uit de vijfde overlijdt. Opeens weet iedereen wie ze is en wordt ze uitgescholden en beledigd, terwijl ze er helemaal niets mee te maken heeft. En dan heeft ze ook nog haar broer die thuis zit en moet leren omgaan met wat hij veroorzaakt heeft. Welke kant moet ze kiezen en moet ze wel een kant kiezen?

Blauwe Dagen – Caja Cazemier

Blauwe dagen

Janna zit al een tijdje niet lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben lelijk en niet de moeite waard. Op een gegeven moment kan ze nergens meer van genieten, ze sleept zich door de dagen. Toch komt de diagnose ‘depressieve stoornis’ als een schok. De weg uit het dal is lang en zwaar. Maar met de juiste hulp leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is, en zelfs voorzichtig van zichzelf te houden. Voor dit boek sprak Caja Cazemier met een psycholoog die jongeren met een depressie begeleidt.

Dit boek werd eerder al vermeld in een artikel over boeken over mentale gezondheid.

Wij blijven bij elkaar – Martine Letterie

Wij blijven bij elkaar

n 1939 kwam de Joodse familie Birnbaum in Kamp Westerbork terecht. Vader en moeder Birnbaum ontfermden zich over de Joodse kinderen die zonder hun ouders het kamp binnenkwamen. Zo ontstond een weeshuisbarak in het kamp, waar ze probeerden het voor de kinderen draaglijk te maken. Hun eigen zes kinderen moesten helpen. Het was zwaar, maar: zij hadden elkaar nog! Ze werden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Wederom namen de Birnbaums de zorg voor weeskinderen op zich, met als dragend motto: wij blijven bij elkaar!
Martine Letterie reisde naar Jeruzalem om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te kunnen vertellen.

Ik moet dit doen – Maren Stoffels

Ik moet dit doen

Maren Stoffels bracht naast Black Friday dit jaar ook Ik moet dit doen uit. Het gaat over Simon met een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen, een meisje met extreme smetvrees. Wanneer Simon een geintje met haar uithaalt, valt dat helemaal verkeerd. Jasmin loopt weg en Simon is de enige die haar kan vinden. Alleen moet hij daarvoor wel eerst zijn eigen dwang opzij zetten…

Deze titels werden geselecteerd uit de groslijst die bestaat uit NUR-codes NUR-codes 283, 284, 285, 240, 292, 293. Welk boek mag volgens jou de prijs van de Jonge Jury 2021 winnen?

Bron: De Jonge Jury

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “De tien leestips van de Jonge Jury 2021

  1. […] Jury debuutprijs 2021 bekendgemaakt. Dat gebeurde op hun Instagrampagina. Eerder werden ook al de genomineerden voor de prijs van de Jonge Jury bekendgemaakt. Daar werd onlangs een elfde leestip aan toegevoegd, namelijk Je hebt één nieuwe […]

  2. […] Cis Meijer, wiens boek genomineerd is voor de Jonge Jury, was ook van de partij. Ze kwam er vertellen over Jacht, over een brand die uitbreekt. De politie […]

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.