10 boeken over mentale gezondheid

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vandaag, 10 oktober, is het de internationale dag van de mentale gezondheid. Om die reden zetten we enkele Young Adult boeken over mentale gezondheid op een rijtje.

1. Darius de Grote is niet oké

Darius de Grote is niet oké cover

Een eerste boek dat ik graag wil aanhalen, is Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram. Het is een coming-of-age verhaal waarin Darius naar de Iraanse stad Yazd gaat waar zijn zieke opa woont. Hij is bang dat hij er zich niet helemaal thuis zal voelen en voelt zich buitengesloten van de rest van de familie. Door zijn depressie heeft hij het altijd al moeilijk gehad om zich ergens in te passen. Tot hij Sohrab ontmoet en zich steeds meer verbonden voelt met zijn vaderland.

2. Waar het licht is

Waar het licht is cover

Waar het licht is, onlangs verfilmd als All the bright places, gaat over Theodore Finch die gefascineerd is door de dood. Hij is depressief en wilt een einde maken aan zijn leven. Op de klokkentoren komt hij Violet tegen. Het is niet duidelijk wie wie redt, maar vanaf dat moment groeit er vriendschap tussen de twee.

3. Het programma

Het programma cover - mentale gezondheid

Ook een dystopische YA mag niet ontbreken in dit lijstje. In dit boek gaat het over een wereld waarin depressie onder jongeren een epidemie is. De enige behandelingsmethode is het programma. Sloane probeert niet te huilen in het openbaar want ze wilt absoluut niet terechtkomen in het programma. Als je namelijk naar het programma gestuurd wordt, ben je niet alleen je depressie kwijt, maar ook al je herinneringen. Ze verbergt haar gevoelens voor de buitenwereld. De enige waarmee ze haar gevoelens wel kan delen is James.

4. Robbe

Robbe cover

In 2018 kwam er ook een boek van Marc de Bel en Ria Maes uit over mentale gezondheid. Robbe is zestien en heeft het vaak erg moeilijk. Thuis leeft iedereen op zijn eigen eilandje en Robbe wordt gepest op school. Gelukkig zijn er Lore en meneer Van Brandt die wel geloven in zijn acteertalent. Wanneer hij de hoofdrol krijgt in een jeugdreeks op televisie, verandert opeens alles en wordt hij razend populair. Deze medaille lijkt echter ook een keerzijde te hebben.

5. Blauwe dagen

Blauwe dagen cover - mentale gezondheid

Onlangs verscheen bij uitgeverij Ploegsma het boek Blauwe dagen, dat ook over mentale gezondheid gaat. Het boek vertelt het verhaal van de veertienjarige Janne die niet goed in haar vel zit. Wanneer haar vriendje het uitmaakt, komt dat erg hard aan. Ze zakt steeds dieper weg in de leegte. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp, maar daar is haar moeder niet blij mee. De weg uit het dal is lang en zwaar, maar uiteindelijk leert Janne zichzelf te accepteren zoals ze is.

6. Steeds verder weg

Steeds verder weg cover

Biz woont bij haar moeder en heeft een grote vriendengroep. Ze kan in die vriendengroep echter niet helemaal zichzelf zijn, maar ze hoort tenminste ergens bij. Ze twijfelt over haar seksualiteit en niemand mag dan ook weten dat ze haar beste vriendin heeft gekust. Ze praat met haar vader, die er eigenlijk niet zou moeten zijn, want hij is dood. Ze vertelt niemand over hem en ze vertelt ook niets over de duistere gedachten die door haar hoofd spoken. Dan gebeurt er iets waardoor Biz totaal de weg kwijtraakt. Daarnaast is het vader ook opeens verdwenen. Alles wat veilig en zeker is, verdwijnt.

7. Mijn jaar na jou

Mijn jaar na jou cover

Het is oudejaarsavond en er gebeurt een vreselijk ongelijk in San Francisco. Cara overleeft het, maar haar beste vriendin Georgina niet. Als ze zou kunnen sterven aan schuldgevoel, dan zou ze dood zijn. Dat was ook de bedoeling. Negen maanden later stuurt haar moeder Cara naar een kostschool om een nieuwe start te maken. Op haar nieuwe school kent niemand Cara’s verleden, maar het is moeilijk om het te verzwijgen. Zeker voor Hector die begrijpt hoe ze zicht voelt. Het leven omarmen betekent dat ze het verleden moet loslaten, maar verdient Cara die kans wel?

8. Mijn hart en andere zwarte gaten

Mijn hart en andere zwarte gaten cover - mentale gezondheid

Aysel is geobsedeerd door het plannen van zijn eigen dood. Ze ziet genoeg redenen om haar leven te beëindigen. Maar ze heeft een probleem: ze weet niet of ze het wel durft. Als ze een forum ontdekt, denkt ze de oplossing gevonden te hebben. Ze komt er Roman tegen, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, twijfelt Aysel of ze nog wel zelfmoord wilt plegen. Ze zal moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman overtuigen om samen verder te leven.

9. Maar ik ben jou niet

Maar ik ben jou niet

Het kortste boek op deze lijst is deze novelle van Nadine Swagerman. Maar ik ben jou niet gaat over de zestienjarige Jamie die uit huis wordt geplaatst. Ze woont nu bij Karin, Derek en hun dochter Mira. Ze kan het goed vinden met Mira, maar toch voelt ze zich niet helemaal thuis. Ze kan haar verleden maar niet loslaten. Daarnaast hoort ze ook de hele tijd een raar geluid dat niemand anders hoort. Soms ziet ze zelfs een gestalte rond het huis dwalen.

10. Wat je zegt zie je zelf

Wat je zegt zie je zelf cover - mentale gezondheid

Bij Clavis verscheen in juli Wat je zegt zie je zelf, een aangrijpend verhaal over een meisje met een eetstoornis. Marscha voelt zich ellendig als ze aankomt op camping Le Tournesol voor een vakantie van drie weken. Haar eetstoornis reist namelijk met haar mee. Ze wilt dolgraag het gewone leven terug oppakken, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ze wordt voortdurend geconfronteerd met haar angsten en onzekerheden. Op de camping leert ze Ruben kennen, die er ook werkt. Hij lijkt alles te zijn wat zij niet is, maar ook hij heeft problemen.

Ken jij nog andere young adult boeken over mentale gezondheid?

Zit je met vragen over zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Neem dan contact op met 113 (NL) of 1813 (BE).

Bron flapteksten: www.bol.com

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 20 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Momenteel studeert ze Toegepaste Economische Wetenschappen. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “10 boeken over mentale gezondheid

  1. […] Dit boek werd eerder al vermeld in een artikel over boeken over mentale gezondheid. […]

Geef een antwoord

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.