Logo-youngadults-site

De serie van Ransom Riggs die je absoluut moet lezen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De afgelopen weken stond de young-adults.nl leesclub in het teken van de mysterieuze serie van Ransom Riggs. Zelfs de website kreeg een tijdelijke nieuwe uitstraling in de stijl van deze razendpopulaire boeken die net iets anders zijn dan andere. Wil jij weten wat onze leesclublezers van de eerste twee delen vonden? Wij stelden ze na afloop een aantal vragen.

De bijzondere kinderen van mevrouw PeregrineDe-bijzondere-kinderen-van-mevrouw-peregrine
Een mysterieus eiland. Een verlaten weeshuis. Een vreemde verzameling bizarre foto’s. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto’s van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven…

OmhuldestadOmhulde stad
Dit is het vervolg op ‘De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine’.

Het verhaal begint in 1940 en sluit aan op het eerste boek. Jacob en zijn nieuwe vrienden zijn net ontsnapt en moeten het eiland verlaten samen met mevrouw Peregrine. Hun reis gaat naar Londen, in meer dan één opzicht een bijzondere hoofdstad. Onderweg ontmoeten ze nieuwe bondgenoten, bijzondere dieren en verrassingen in allerlei gedaanten.

Eerste indrukken
Alles leesclublezers vinden het werkelijk prachtige boeken. Er was er geen een die niet gecharmeerd was door de mysterieuze boeken die toch best zwaar aanvoelen wanneer je ze in je handen hebt. Zo reageerde Kelsey als volgt: “De cover vind ik enorm mooi en bij het doorbladeren vielen mij al gelijk de foto’s op. Wauw!”. Ook Lotte was zeer te spreken over de “zware boeken! Maar erg mooi en intrigerend, de omslagen zijn nogal onheilspellend. En de verschillende kleuren bladzijden tussendoor maken me erg nieuwsgierig. Ik had meteen zin om te lezen!”

Jacob
Natuurlijk vroegen we de leesclublezers ook naar het unieke hoofdpersonage. Vaker lees je in young adultboeken over een vrouwelijk hoofdpersonage, maar in deze serie gaat het over Jacob. Eens kijken of de vrouwen zich daarmee wel konden identificeren. “ik kon me prima met heb identificeren,” zegt Ellis. “Ik ben geen tienerjongen, maar ik had helemaal geen moeite om me in hem in te leven, hij wordt ontzettend levendig omschreven.” Ook Hilma vindt hem “een sterk personage. Ik kon me goed inleven in zijn karakter en avonturen.” Daphne is ook erg te spreken over het mannelijke hoofdpersonage: “Vrouwelijke hoofdpersonages zijn meestal wat voorzichtiger. En daarom ben ik zo blij dat Jacob een jongen is! Hij is dapper en hij geeft zich helemaal over in een wereld die voor hem onbekend is.”

Geweldige schrijfstijl
Sommige leesclublezers moesten even wennen aan de schrijfstijl. Zo geeft Yara eerlijk toe dat ze best wat moeite had om in het boek te komen. “Ik heb er 120 bladzijdes over gedaan om het gevoel te ontwikkelen dat ik het echt een goed boek vond. Normaal haak ik dan af, maar aangezien iedereen zo enthousiast over deze boeken is bleef ik doorlezen. Gelukkig maar: ik vond het einde van deel 1 fantastisch! In deel 2 ging het gelukkig een stuk beter.” Minca moest in het begin best wennen “aan zijn beschrijvende schrijfstijl.” Haar argument is als volgt: “Hoewel de omgeving en de bijzondere kinderen belangrijk zijn in de boeken, wordt er veel aandacht besteed aan alle details daarvan. Op een gegeven moment begon het me af en toe wat te vervelen en moest ik het boek even wegleggen om er later pas in door te gaan. Ondanks dat wist Riggs de spanning er wel in te houden na elk beschrijvend moment.” Andere lezers waren vanaf het begin helemaal weg van Riggs zijn schrijfstijl. “Ik vond de schrijfstijl van Ransom Riggs goed,” zegt Julie. “De boeken lazen makkelijk, en vooral vlot weg. Ook de humoristische uitspraken vond ik helemaal geweldig.” Hilma is het helemaal met Julie eens en voegt hier aan toe: “Geen moeilijke woorden en korte hoofdstukken maken dat je zo een eind weg leest. Ik had geen probleem met lezen en deel 2 was net zo.”

Welk deel is beter? 
Ja, we konden het niet laten om ook even een moeilijke vraag te stellen. Zoals Julie zegt: “een lastige, vind ik. Dat komt omdat je de twee boeken onmogelijk met elkaar kunt vergelijken. […] Maar welke vind ik nou beter? Ik denk het eerste boek omdat alles dan nog een raadsel voor je is.” Andere leesclublezers sluiten zich hier ook bij aan, zoals Hilma zegt: “dat komt omdat het nog nieuw is. De antieke foto’s gebruiken om het verhaal te vertellen vind ik een geweldig goede vondst. De boeken sluiten goed op elkaar aan, de cliffhanger in deel 1 maakte dat ik nieuwsgierig werd naar het verloop. Nu op naar de film en deel drie.” Yara vind echter deel 2 beter. “Omdat het zo lang duurde om in deel 1 te komen. Ik moest dan ook direct doorlezen nadat ik boek één uit had.” En Teddy sluit zich hier bij aan: “ik was echt benieuwd naar dit deel na het eerste boek en het was nog beter dan gedacht.”

Wisselwerking
Een reden waarom deze serie van Ransom Riggs zo populair is, is omdat het verhaal op een aparte manier wordt verteld. Niet alleen tekst, maar ook foto’s maken de serie tot wat het is. Alle leesclublezers vonden dit erg leuk gevonden. “In sommige boeken komt het wel voor maar toch op kleinere schaal (en misschien met minder relevantie van de foto’s),” zegt Lotte. “In dit boek vond ik het heel goed passen en zo leuk dat het originele foto’s zijn.” En ook Ellis is hierover te spreken: “Het is nieuw voor me, maar ik vond het werkelijk magisch. Het was niet wennen, want de foto’s sluiten naadloos aan bij het boek.” Teddy voegt hier enthousiast aan toe: “Echt supertof  […] en de foto’s zijn soms best eng.”

Eindoordeelbibliotheekderzielen1
Het eindoordeel voor deel 1 en 2 is beiden gemiddeld een 4.6. Alle leesclublezers vinden het een geweldige serie en kijken uit naar deel drie (en naar de film). We vroegen de lezers om nog even een korte uitspraak te doen over de serie. “Ik was totaal verbaasd over de boeken, ze zijn absoluut fenomenaal!,” zegt Kelsey. En ook Minca geeft ons een leuke quote: “Narnia meets The Fantastic Four! Must read voor fans van paranormale en speciale gaven.”

Kortom deze serie is een absolute aanrader, dus als je nog niet begonnen bent met lezen … de serie is nu compleet want ook deel drie ligt in de winkel!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.