Logo-youngadults-site

10 manuscript regels die je moet volgen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
keep calm write

Het is weer woensdag en dat betekent Schrijftips! Ik heb weer het een en ander voor je op een rijtje gezet. Het zijn tien regels die je MOET volgen voor het schrijven van een goed manuscript. Nee, hoor. Je moet natuurlijk niets, maar wellicht kunnen deze regels je wel op weg helpen naar de bestseller die je zo graag wilt schrijven. Ik zou zeggen lees onderstaande regels even door. Van welke maak je al gebruik en welke zijn nieuw voor je? Ik ben benieuwd naar de reacties, en succes met schrijven!

1. Begin je verhaal door je verhaal te vertellen, bijvoorbeeld een achtervolging of een belangrijk moment voor het hoofdpersonage. Een ding wat je niet moet doen is bij het begin beginnen en het achtergrondverhaal vertellen. Gooi de lezer direct in een conflict en laat de lezer je personages leren kennen door zijn of haar handelingen en acties. (Dit is inderdaad een andere manier om het volgende te benadrukken: Show, don’t tell)

2. Begin met conflict en spanning om vragen op te roepen, wek de nieuwsgierigheid van de lezer en creëer de noodzaak voor een oplossing. Zo maak je het meteen spannend en wilt de lezer niets liever dan erachter komen wat er gaat gebeuren.

3. Geef de lezer iets om over na te denken en een richting waar het verhaal heengaat – of iets wat op het spel staat.

4. Vermijd dat je niet te snel te veel uitlegt. Belangrijk is dat je niet voorspelbaar wordt. Vertrouw op je lezers, vertrouw op je personages en vertrouw op je schrijven. Als je vindt dat stukken in je verhaal te lang zijn door veel uitleg, redigeer dit gedeelte en herschrijf dit, totdat het verhaal zichzelf vertelt.

5. Zorg ervoor dat je verhaal zowel een plot heeft als emotionele diepgang. Verwikkel interne conflicten met externe conflicten. Geef je personages morele dilemma’s en dwing hen om met de consequenties van hun keuzes om te gaan.
6. Gebruik bijvoegelijk naamwoorden, bijwoorden en dialoog referenties (Hij zei/Zij zegt) alleen spaarzaam. Vertrouw op je lezers (zie hierboven).

7. Zorg ervoor dat je personages goed uitwerkt en dat elk personage een eigen stem heeft. Zo creëer je diversiteit in je personages en komen je personages echt tot leven.

8. Zorg ervoor dat details er toe doen. Schrap onnodige informatie of doelloze details die geen functies hebben. Niets is zo vervelend als iets lezer wat nergens op slaat.

9. Lees je verhaal hardop voor! Vooral de dialogen zijn erg belangrijk. Zo hoor je of je verhaal logisch klinkt en of de dialogen logisch zijn. Vraag jezelf het volgende af: Wat is het nut van deze dialoog? Wat is het nut van deze zin? Wat is het nut van deze scène?

10. Redigeer, redigeer en redigeer! Uitgevers willen nooit je eerste versie lezen. NOOIT! Je moet zeker een paar versies hebben geschreven (misschien wel tien of meer) voor het goed genoeg is. (Tip: Je boek is niet klaar om naar een uitgever te sturen totdat je het in één zin kunt beschrijven).

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

1 gedachte over “10 manuscript regels die je moet volgen

  1. Woa, hier staat zeker wat bruikbaars in! Fijn dat woensdag tot schrijftipsdag is gebombardeerd. Ik heb het echt gemist, de schrijftips. =)

    Dat van het “show, don’t tell” is vorig jaar al uitgelegd hier op de site, geloof ik. Misschien slim om ernaar te refereren? Ik weet nog wel wat het is, maar beginnende schrijvers weten het misschien niet zo goed. =) Ik ben er trouwens heel bewust op gaan letten of ik niet kon showen wat ik eerst vertelde. Ik gebruik nu het grootste deel “show” in plaats van “tell”, tenzij er echt dingen zijn die ik via “show” niet kan duidelijk maken omdat het anders te vaag blijft. Maar misschien moet ik gewoon meer vertrouwen hebben dan?

    Die van het voorlezen heb ik ook weleens gehoord, inderdaad. Met de dialogen heb ik nogal eens moeite, dus ik denk dat ik dan maar daadwerkelijk die gesprekken hardop moet gaan lezen! 😉

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.