Logo-youngadults-site

Recensie: Het boomhuis in het bos – T J Klune

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Recensie: Het boomhuis in het bos – T J Klune

Toen ik zag dat Het boomhuis in het bos zou uitkomen, wist ik dat ik dit boek moest lezen. Ik heb ook Het weeshuis in de azuurblauwe zee en Het gefluister achter de deur van deze schrijver gelezen. Beiden boeken vond ik zeer leuk om te lezen. Van de vorige boeken had ik telkens al veel voorbij zien komen op TikTok. Bij het nieuwste boek van T. J. Klune was dat niet het geval. Ik startte eigenlijk onwetend het boek …

Het verhaal

Het boomhuis in het bos is een fantasy boek met zeer veel scifi-elementen. Het is gebaseerd op de klassieke kinderverhalen die we allemaal kennen (zoals Pinokkio, De tovenaar van Oz, Wall-E…). In Het boomhuis in het bos volgen we het personage Victor, het enige personage dat een mens is. Hij leeft in het bos, samen met zijn vader Giovanni die een androïde is en al zijn vrienden: Ratched, een verpleegkundige, Rambo, een stofzuiger, en uiteindelijk ook Hap, die allemaal robots zijn.

Het verhaal volgt Victor en zijn robotvrienden. Op een dag gaan ze naar de schroothoop op zoek naar iets bruikbaars. Dan vinden ze een onbekende androïde, die nog niet volledig dood is en dus zeker nog te herstellen valt. Ze nemen hem mee naar huis, herstellen hem. Ze weten alleen niet dat deze goedbedoelde actie veel gevolgen met zich meebrengt. Vanaf dan begint het verhaal pas echt.

Mening

De titel Het boomhuis in het bos vind ik persoonlijk een minder goede vertaling. In het Engels heet het boek In the lives of puppets en er wordt gezegd dat dit boek een hervertelling is van het verhaal van Pinokkio. Als je naar de Engelse titel kijkt, begrijp je die link meteen, met de Nederlandse titel wat minder. Dat neemt niet weg dat de titel wel bij het verhaal past, maar gewoon minder goed dan de oorspronkelijke titel.

Ondanks het feit dat alle personages robots zijn, zit het boek toch vol met menselijkheid en menselijke gevoelens. De pure liefde en vertrouwensband die deze personages voor elkaar hebben is zeer mooi om te zien. Het is een science fiction fantasy boek, maar toch zit er een klein beetje romantiek in het boek.

De sterkte van dit boek ligt in de personages, want ze zijn zeer makkelijk om van te gaan houden. De interactie tussen Ratched en Rambo is vaak ook zeer grappig. Het belangrijkste thema in dit boek is – net zoals bij de vorige boeken van deze auteur – de (gevonden) familie. Het boek leest vlot en je wil gewoon echt verder lezen om te weten welke avonturen deze vrienden (familie) nog gaan beleven.

Conclusie

Het boomhuis in het bos is een heel goed feelgood boek, dat je als lezer een warm gevoel geeft. Ik geef het boek dan ook 4,5 sterren en raad het aan iedereen aan!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.