Logo-youngadults-site

Recensie: het gefluister achter de deur – T J Klune

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het gefluister achter de deur kwam eind september uit bij uitgeverij Volt. Toen ik vorig jaar het eerste vertaalde boek (Het weeshuis in de azuurblauwe zee) van TJ Klune las, was ik meteen lovend. Ik vond dit boek enorm goed en was dan ook zeer nieuwsgierig naar dit boek. Zou dit tweede deel me even hard overtuigen als het vorige?

Het verhaal

Het gefluister achter de deur vertelt het verhaal van het hoofdpersonage Wallace Price. Wallace is een succesvolle advocaat. Hij zou succesvol zijn; hij dacht aan niks anders dan harder en beter werken, al gaat dat ten koste van de mensen rondom hem – inclusief zijn werknemers. Niemand zou ooit zeggen dat hij vriendelijk, medelevend of attent is. Dat kan hem niets schelen.

Voor hij het weet, kijkt hij naar zijn eigen begrafenis. Dan komt een gids hem halen voor zijn reis. Wallace is enorm boos omdat hij dood is. Hij eist dat dingen worden opgelost omdat zijn bedrijf werk te doen heeft.

De gids neemt hem mee om Hugo te ontmoeten. Hugo is een meelevende eigenaar van een eigenaardig klein theehuisje. Hij is ook een veerman, aangesteld om Wallace te helpen zich klaar te maken om over te steken naar zijn eindbestemming. Hugo heeft eerder woede gezien zoals Wallace die ervaart en is dus niet onder de indruk. Hij is vastbesloten om Wallace te helpen de situatie te begrijpen.

Wanneer Wallace zijn dood begint te accepteren, begint hij zijn leven te zien voor wat het was en waar hij de fout in ging. Dankzij Hugo en de andere bewoners van het theehuis leert hij op wonderbaarlijke wijze als geest menselijker te zijn dan tijdens zijn leven.

Mening

De schrijfstijl van TJ Klune is redelijk makkelijk om te lezen. Toch is het eerder voor een wat ouder Young Adult publiek door het woordgebruik. Ook gaat het boek over de dood en hoe daarmee om te gaan, wat een redelijk zwaar thema is. Toch slaagt TJ Klune er in om de thema’s in het boek op een toegankelijke manier te brengen, afwisselend met een portie humor.

De wereld waarin het verhaal zich afspeelt is een wereld die wij niet kennen. Deze wereld is ook zeer goed uitgelegd in het boek en dat maakte dat het verhaal makkelijk te volgen was.

Ondanks alle goede dingen in het boek, deed het boek mij veel denken aan Het weeshuis in de azuurblauwe zee. Ook daar gaat het over een wat oudere, minder positieve man die dan door de dingen die gebeuren opeens heel gelukkig wordt en het leven leert omarmen. Én natuurlijk verliefd wordt op een ander mannelijk personage van het boek. Net zoals in dat boek, kwam die liefde hier ook weer wat voorspellend en toch tegelijkertijd wat onverwacht – eerst konden de twee personages elkaar niet luchten, en plots waren ze verliefd.

Toch heb ik genoten van dit boek, maar het was niet wat ik verwacht had. Het heeft me niet geraakt zoals ik dacht dat het ging doen, maar de boodschap en de personages waren fantastisch. Een boek schrijven over de dood, hoe ermee om te gaan en alles wat er bij komt kijken dat kan niet iedereen op deze manier en dat moet ook gezegd worden.

Conclusie

Met dit boek heeft Klune een boek gescheven dat diepgaand is, zonder dat het zeer zwaar wordt. Als je nog geen boek van deze schrijver hebt gelezen of je wilt een boek lezen dat je doet denken aan Een weeshuis in een azuurblauwe zee dan is Het gefluister achter de deur zeker voor jou.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.