Logo-youngadults-site

De gestolen erfgenaam – Holly Black

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Acht jaar na de Strijd met het Serpent staat het noorden opnieuw op het punt van chaos. Vrouwe Noren van het Hof der Tanden heeft duistere plannen om angstaanjagende houten en sneeuwachtige monsters tot leven te wekken. Hiermee hoopt ze haar sinistere wraak te voltrekken. Ondertussen is haar eigen dochter, prinses Suren, gevlucht naar de mensenwereld. Ze hoopt haar turbulente verleden te kunnen ontvluchten. Echter is zij de enige persoon die nog een beetje invloed op vrouwe Nore kan uitoefenen.

Wanneer Suren denkt haar verleden eindelijk achter zich te hebben gelaten, ontmoet ze onverwachts prins Eik, de erfgenaam van Elfhame. Ooit waren ze voorbestemd om met elkaar te trouwen, maar nu kan ze hem niet meer uitstaan. Eik is inmiddels 17 jaar, maar nog even charmant, mooi en manipulatief als vroeger. Suren voelt zich verstrikt in een web van tegenstrijdige emoties, aangezien ze nu hun handen ineen moeten slaan en samen moeten werken om haar moeder tegen te houden. Ze gaan op een gevaarlijke missie die hen naar het onheilspellende noorden zal leiden, waar de monsters op de loer liggen. Suren en Eik moeten niet alleen hun leven, maar ook hun harten beschermen tegen de opwellende gevoelens en diepgeworteld wantrouwen.

De wrede prins spin-off

De gestolen erfgenaam speelt zich 8 jaar af na de gebeurtenissen uit De gevallen koningin (De wrede prins 3). Hierdoor is het een spin-off serie van deze zeer bekende Booktok serie. Geliefde personages uit De wrede prins serie komen terug en de gebeurtenissen uit de serie worden kort benoemd. De gestolen erfgenaam is goed te lezen zonder De wrede prins serie te hebben gelezen. De setting van de wereld wordt duidelijk beschreven en ook de personages zorgen niet voor verwarring. Maar mocht je De wrede prins serie nog graag willen lezen, kun je die beter eerst lezen voordat je aan De gestolen erfgenaam begint om spoilers te voorkomen. Deze spoilers worden in het begin namelijk benoemd als achtergrond informatie.

Narrative immersion

Ik heb inmiddels vijf boeken van Holly Black gelezen en voor mij is de narrative immersion bij haar altijd een hit of een mis. De wrede prins serie vond ik heel beeldend geschreven en ik zat dan ook meteen in het verhaal. Bij De gestolen erfgenaam had ik dit helaas een stuk minder. Ik vond het moeilijk om hetgeen wat op de pagina’s stond voor me te zien. Het verhaal was desondanks nog wel goed te volgen, maar de beleving tijdens het lezen is heel anders. Je kunt het vergelijken met een film thuis op je telefoon bekijken of in de bioscoop op een groot scherm met een goede geluidsinstallatie.

Personages

Eik was een van mijn favoriete personages uit De wrede prins, dus ik vind het erg leuk dat hij nu zijn eigen spin-off serie krijgt waarin hij zelf ook wat ouder is. Daarnaast zijn Eik en Ren heel erg leuk samen. Ze hebben witty banter; plagen elkaar en dagen elkaar uit. Dan hebben ze weer ruzie en het volgende moment helpen ze de ander. Hun relatie door het boek heen is erg leuk om te volgen. Je krijgt van Eik wat meer achtergrond verhaal wat miste in de voorgaande serie. Verder voelen de personages helaas wat plat aan, veel diepgang hebben ze niet. De character art in de limited edition zorgt er wel voor dat je een duidelijk beeld hebt van hoe de personages eruit zien. Ik vind dit een hele mooie toevoeging aan het boek.

Conclusie

In het begin komt het verhaal wat langzaam op gang. De personages zijn aan hun tocht naar het noorden begonnen en Holly Black vertelt hierover zonder dat er echt iets benoemingswaardigs gebeurt. Het zet wel de toon voor het boek en geeft je een duidelijk beeld van de setting van de magische wereld waarin alles afspeelt. Mocht je zelf het boek lezen en halverwege twijfelen om hem weg te leggen, doe het niet! Halverwege komt er vaart in het verhaal en richting het einde lijkt het wel een Formule 1 race. De chaos is dan helemaal compleet met een fantastische plottwist als einde. Zeker die plottwist (ik zag hem echt niet aankomen en zat met mijn mond open) zorgt ervoor dat ik heel graag het tweede deel uit deze duologie wil lezen. Helaas zullen we nog even moeten wachten aangezien deze pas op de planning staat om in 2024 uit te komen. Hopelijk maakt Boekerij er dan net zo’n prachtige limited edition van, want De gestolen erfgenaam is echt beeldschoon. Ik geef het boek drie sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sandra Fonken

Sandra Fonken

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.