Logo-youngadults-site

Mermaidcore Aesthetic

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Er zijn een hoop verschillende genres binnen Young Adult. Mermaidcore is een aesthetic die je misschien niet gelijk als genre zal aanduiden, maar er zijn zeker boeken die hierin vallen en je kennis kunnen laten maken met deze aesthetic.

Wat houdt deze aesthetic eigenlijk in? Mermaidcore is een aesthetic gebaseerd op zeemeerminnen en de zee. Deze fantasiewezens zijn half mens en half vis. Ze komen veel voor in de mythologie en popcultuur over de hele wereld. Meestal wordt het getoond met een mooie vrouw met een vissenstaart.

Om je onder te kunnen dompelen in deze aesthetic heb ik een lijstje opgesteld met vijf boeken die binnen Mermaidcore vallen.

The Siren – Kierra Cass

Kahlen is een sirene die de oceaan moet dienen door mensen naar hun watergraven te lokken met haar stem, die dodelijk is voor elk mens die het hoort.

Kahlen leeft al jaren volgens de regels die haar opgelegd zijn, geduldig wachtend op het leven dat ze haar eigen leven kan noemen. Maar wanneer Akinli, een mens, haar wereld binnenkomt, kan ze zichzelf er niet meer toe brengen om volgens de regels te leven. Plots lijkt het leven waarop ze heeft gewacht lang niet zo belangrijk als het leven dat ze nu leidt.

Aquamarine – Alice Hoffman

Hailey en Claire brengen hun laatste zomer samen door als ze iets ontdekken op de bodem van het troebele zwembad van de Capri Beach Club. Daar in de diepte is een mysterieus en mooi wezen met een scherpe tong en een gebroken hart: een zeemeermin genaamd Aquamarine die haar zes zussen heeft verlaten om op het land naar liefde te zoeken. Nu dit mythologische maar zeer reële wezen begint te vervagen in de brandende augustuszon, beginnen ze een reddingsactie.

Skin of the Sea – Natasha Bowen

Simi bad een keer tot de goden. Nu dient ze hen als Mami Wata – een zeemeermin – die de zielen verzamelt van degenen die op zee sterven en hun reis naar huis zegent.

Wanneer een levende jongen overboord wordt gegooid, gaat Simi in tegen een oud decreet en doet ze het ondenkbare: ze redt zijn leven. En straf wacht degenen die de goden durven trotseren.

Om de andere Mami Wata te beschermen, moet Simi naar de Allerhoogste Schepper reizen om het weer goed te maken. Maar niet alles is wat het lijkt. Daar is de jongen die ze heeft gered, die meer weet dan hij zou moeten. En iets schaduwt Simi, iets dat haar liever ziet falen.

Bij elke bocht loert gevaar en terwijl Simi dichterbij komt, moet ze wraakzuchtige goden, verraderlijke landen en legendarische wezens trotseren. Want als ze faalt, riskeert ze niet alleen het lot van alle Mami Wata, maar ook de wereld zoals ze die kent.

Deep Blue – Jennifer Donnelly

Diep in de oceaan leven de zeemeerminnen. Op de ochtend van haar verloving ontwaakt Serafina, een zeemeermin van de Middellandse Zee, met vreemde dromen in haar hoofd. Die voorspellen de terugkeer van een eeuwenoud kwaad.

Wanneer de pijl van een moordenaar Sera’s moeder vergiftigt, moet Sera op zoek naar het brein achter de moord om een oorlog te voorkomen. Geleid door haar schimmige dromen, zoekt Sera vijf andere zeemeerminheldinnen van de zes zeeën. Samen vormen zij een onverbrekelijke zusterband en ontdekken ze een samenzwering die het bestaan van hun wereld bedreigt.

The Deep – Rivers Solomon

Yetu bewaart de herinneringen voor haar mensen – in het water levende afstammelingen van zwangere Afrikaanse slavinnen die door slaveneigenaren overboord zijn gegooid – die een idyllisch leven leiden in de diepte. Hun verleden, te traumatisch om regelmatig herinnerd te worden, wordt door iedereen vergeten, behalve door de historicus. Deze veeleisende rol is aan Yetu toebedeeld.

Yetu onthoudt het voor iedereen, maar de herinneringen, pijnlijk en prachtig, traumatisch en verschrikkelijk en wonderbaarlijk, maken haar kapot. En dus vlucht ze naar de oppervlakte, ontsnappend aan de herinneringen, de verwachtingen en de verantwoordelijkheden – en ontdekt ze een wereld die haar mensen lang geleden hebben achtergelaten.

Yetu zal meer leren dan ze ooit had verwacht over haar eigen verleden – en over de toekomst van haar volk. Als ze allemaal willen overleven, zullen ze de herinneringen moeten terugwinnen, hun identiteit moeten terugwinnen – en moeten bezitten wie ze werkelijk zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Louise Rademaker

Louise Rademaker

Louise Rademaker (26) leest en schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze heeft een master in schrijven en houdt van koffie, poëzie, YA, films, series en gamen.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.