Logo-youngadults-site

Dit zijn de winnaars van De Leesjury 2022-2023

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Vandaag werden de winnaars bekendgemaakt van de Vlaamse Leesjury, het vroegere KJV! Bijna 15.000 kinderen en jongeren brachten dit jaar hun stem uit. In groep zes en zeven ging een Young Adult boek met de eer lopen. Wij zetten ze hier daarom graag in de kijker.

Groep 6 – Zeis van Neal Shusterman

In de groep voor 14 tot 16-jarigen ging Zeis van Neal Shusterman met de prijs lopen. Uitgeverij Pelckmans bracht het boek uit in 2021. Ondertussen verscheen ook al het vervolg Cumulus. Plaats twee en drie waren respectievelijk voor Het lied van Ariane van Petra Doom en De Castraat van H.P. Janssens.

Een wereld zonder honger zonder ziekte zonder oorlog zonder lijden … en zonder de dood, want zelfs die heeft de mensheid overwonnen. Alleen Zeisen zijn nog in staat een leven te beëindigen – en daar worden ze toe aangemoedigd om de populatie binnen de perken te houden. De zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen. Het is wel het laatste wat ze willen, maar als ze weigeren anderen te doden, zullen ze zelf sterven. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

Groep 7 – Toen de wereld nog van ons was van Liz Kessler

In de groep voor 16+ werd de prijs uitgereikt aan de historische YA Toen de wereld nog van ons was van Liz Kessler. Plaats twee was voor Sadie van Courtney Summers en Lore van Alexandra Bracken behaalde plaats drie.

Wenen, 1936. Leo, Elsa en Max zijn elkaars beste vrienden en kunnen samen de wereld aan. Ze hebben echter geen idee wat hun te wachten staat. Langzaam maar zeker begint de wereld om hen heen te veranderen, en als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verliezen ze elkaar uit het oog. Max moet met zijn vader, een SS-officier, mee naar München, Leo en zijn moeder vluchten naar Engeland en Elsa komt in een concentratiekamp terecht. Het enige wat hen nog verbindt zijn hun herinneringen en de foto waar ze samen op staan. Zullen de drie vrienden elkaar ooit nog terugzien?

Benieuwd naar de winnaars in de andere categorieën? Check de website van De Leesjury.

Het nieuwe leesjaar

Ook komend schooljaar vindt er opnieuw een editie plaats van De Leesjury. Het leesjaar gaat telkens van start in het begin van het schooljaar, in september 2023, en eindigt in april 2024. De nominaties worden op 15 mei bekendgemaakt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.