Logo-youngadults-site

Recensie: Toen de wereld nog van ons was – Liz Kessler

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Toen de wereld nog van ons was

Ik lees al eens graag een historisch verhaal omdat het vaak erg aangrijpende verhalen zijn en omdat je er heel wat van kan bijleren. Dat is bij Toen de wereld nog van ons was niet anders. In het boek volgen we drie vrienden wiens vriendschap door het uitbreken van de oorlog uit elkaar valt. Max gaat met zijn vader, die SS-officier is, mee naar Munchen terwijl Leo met zijn moeder probeert te vluchten naar Engeland. Elsa probeert dan weer uit de handen van de nazi’s te blijven. Het hele boek lang is er maar één vraag die je bezig houdt: zullen de drie vrienden elkaar ooit nog terugzien?

Sterke personages

Eerst en vooral leren we de verschillende personages erg goed kennen. Het verhaal wordt namelijk afwisselend verteld vanuit de drie perspectieven. Zo ontdek je hun motieven en drijfveren. Het is bijvoorbeeld interessant – en schrijnend – om te zien hoe de jonge Max zo makkelijk beïnvloed raakt door zijn vader om te denken en te handelen zoals een nazi. Dit boek schept dan ook een sterk beeld over wat de gevolgen van de oorlog zijn voor jongeren in verschillende situaties en hoe de oorlog hun vriendschapsband verscheurt. De manier waarop Kessler ervoor zorgt dat die vriendschap de rode draad van het verhaal is, vond ik ook erg sterk gedaan. In het begin duurt het even voor je in het verhaal zit, maar eenmaal je in het verhaal zit, sluit je de personages in je hart.

Aangrijpend verhaal met een sterk geschreven slot

Toen de wereld nog van ons was is een aangrijpend verhaal dat je heel wat inzichten geeft over de Tweede Wereldoorlog. Zo merk je ook dat de schrijfster heel wat onderzoek deed naar deze periode in de geschiedenis. Daardoor komen de gevoelens van de personages nog beter tot hun recht. Door de heldere schrijfstijl van Kessler leest het boek daarnaast ook nog eens erg vlot ondanks de heftige thematiek van het verhaal. De schrijfster weet het verhaal dan ook sterk af te ronden met een slot dat nog lang blijft nazinderen.

Een historisch verhaal dat je gelezen moet hebben

Dit boek van Liz Kessler is een echte aanrader. Het verhaal is sterk neergezet, leest erg vlot en grijpt je bij de keel. Op die manier is het een boek dat zowel jong als oud zal bekoren. Het is namelijk een belangrijk boek over deze gitzwarte periode in de geschiedenis. Het boek verdient dan ook zeker de volle vier sterren. Verder zou ik dit boek zeker aanraden voor de fans van Noem geen namen van Astrid Sy.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.