Logo-youngadults-site

Recensie: Zeis – Neal Shusterman

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Stel je het volgende even voor: een wereld zonder honger, zonder ziekte, zonder oorlog, zonder lijden én zonder dood! Dat alles heeft de mensheid overwonnen in de wereld waarin dit boek zich afspeelt.

Omdat niemand meer sterft door ziekte of ouderdom, is er besloten om de bevolkingsgroei te reguleren met behulp van Zeisen. Een Zeis is een mens die een lange opleiding heeft gevolgd om volgens vastgestelde quota mensen te dorsen.

Wanneer de zestienjarige Citra en Rowan worden uitgekozen om de opleiding tot Zeis te volgen, begint het verhaal pas echt. Het is wel het allerlaatste wat ze willen, maar dat maakt ze net perfect als kandidaat. Bovendien zullen zij zelf sterven als ze weigeren anderen te doden. Hoe hoog is de prijs voor een ideale wereld?

De wereld

De wereld waarin het verhaal zich afspeelt is zeer goed uitgebouwd. Er zijn enorm veel details waaruit blijkt dat de schrijver er echt over heeft nagedacht. Je komt ook niet alles in één keer te weten, maar het bouwt zich op wat als lezer fijn is.

De hoofdpersonages

De twee hoofdpersonages (Citra en Rowan) zijn goed bedacht en ze maken ook echt een evolutie door. Ik vond wel dat het feit dat ze verliefd worden op elkaar wat meer uitgewerkt mocht zijn. Nu was het er opeens gewoon en het is toch een belangrijk feit voor het hele verhaal.

De twee personages vullen elkaar goed aan. Ze staan beiden heel anders in hun opleiding, maar zijn toch ook op vele vlakken hetzelfde.

Opbouw

Het middenstuk was voor mij wat traag. Het einde daarentegen ging heel erg snel. Toch is het echt een goed boek. Ook de afwisselingen met de dagboeken van de Zeisen was een leuke en belangrijke aanvulling.

De wereld in dit boek is zeer goed opgebouwd. Ik kijk enorm uit naar het volgende deel!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.