Logo-youngadults-site

Recensie: Het is hier helemaal (niet) perfect – Carlie van Tongeren

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Het is hier helemaal (niet) perfect is het vierde boek van schrijfster Carlie van Tongeren. Ik las eerder haar shortnovel Het zusje van, dat ik echt heel erg goed vond.

Het verhaal

Het is hier helemaal (niet) perfect gaat over Yara die net met glans geslaagd is van het gymnasium. In plaats van meteen verder te studeren, neemt ze een sabbatjaar en gaat vier maanden naar Indonesië. Daar gaat ze een vrijwilligersproject doen. Yara heeft een populair en snelgroeiend Instagramaccount waar ze iedere dag een foto op post en waar ze ook haar vrijwilligerswerk wil laten zien.

Wanneer het vrijwilligersproject in Indonesië niet kan doorgaan, valt haar hele reis in het water. Ze weet niet meer wat ze moet doen en probeert op haar Instagramaccount andere perfecte foto’s te tonen.

Tijdens een project leert ze Ro kennen: een jongen uit Italië die ook enkele maanden vrijwilligerswerk doet in Indonesië. Ro blijkt meteen anders dan Yara, want hij heeft absoluut geen enkel reisdoel en laat alles maar op zich afkomen. Toch houden ze contact en Yara merkt dat ze hem mist als ze naar een nieuw land of nieuwe stad gaat. Ze spreken af en toe af en leren veel dingen van elkaar.

Yara heeft het ook heel moeilijk met haar huidaandoening: Vitiligo. Ze doet er alles aan om de perfecte foto’s te nemen. Ze draagt énorm veel make-up om te verbergen hoe ze er echt uitziet. Als ze dan ook nog last krijgt van paniekaanvallen, blijkt Ro misschien precies wie ze nodig heeft op deze mislukte droomreis. Kan Yara dit allemaal loslaten en zijn wie ze wil zijn?

De cover

Eerst en vooral wil ik zeker iets kwijt over de cover. Deze is enorm prachtig met de felle kleuren die goed bij het boek passen. De illustratie past zeker ook goed bij het boek. Verder staan er ook enkele hashtags op het boek: #droomdienooituitkomt #ikwilnaarhuis #ikmoetposten. Deze hashtags maken mij éxtra nieuwsgierig naar het hele verhaal.

Een échte YA coming-of-age

Het is hier helemaal (niet) perfect nam me mee op reis naar Azië. Doordat alle plaatsen zo goed beschreven waren, kon ik me de hele reis perfect voorstellen. Je ziet heel duidelijk dat de schrijfster haar eigen reiservaringen gebruikt heeft.

Met dit boek heeft Van Tongeren een prachtige coming-of-age neergezet. In het begin van het boek is Yara niet zichzelf en schaamt ze zich enorm voor haar Vitiligo. Ze is een typisch jong meisje dat onzeker is, net als alle andere achttienjarigen. Toch is ze ook moedig en een doorzetter. Ze is continu bezig met hoe haar foto’s op Instagram eruitzien zodat haar volgers ze wel leuk zouden vinden. Door haar paniekaanvallen moet ze dat leren loslaten.

Stap voor stap zien we Yara evolueren naar een jongvolwassen vrouw. Het wordt enorm duidelijk dat de persoon achter haar perfecte Instagram helemaal niet zo perfect is, maar wel enorm krachtig is.

We worden dicht bij Yara in de buurt gebracht doordat het verhaal vanuit de ik-vorm is geschreven. Zo krijgen we veel mee over de binnenwereld van Yara. Dat krijgen we dan ook nog eens te zien in de gesprekken die het hoofdpersonage met haar tante voert. Het is mooi om te lezen hoe iets wat normaal als kwetsbaar gezien wordt (paniek) voor Yara iets is wat haar uiteindelijk ook sterker maakt.

Conclusie

Het is hier helemaal (niet) perfect is een sterk coming-of-age verhaal dat alles bevat wat een goede YA moet bevatten: vlotte schrijfstijl, een herkenbare verhaallijn, avontuur en liefde. Zeker een aanrader voor iedereen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.