Logo-youngadults-site

Get to know: Esther Walraven

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week interviewde ik Esther Walraven voor onze wekelijkse rubriek. Je kan ze kennen van haar laatste boek Voor Yasmin. De recensie van dat boek kan je hier lezen.

Met welk boek debuteerde je?

Ik debuteerde als YA-schrijfster met het boek Daan & Nadia (Van Goor, 2016). Daarvoor had ik wel al een aantal kinderboeken op mijn naam staan (Het magische wereldfeestenboek, samen met Li Lefébure, Clavis, 2014 en Waarom achtbanen te gek zijn, Van Goor, 2015) en een aantal studieboeken.  

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Er staan altijd zo’n 4 a 5 ideeën te wachten in mijn computer tot ik tijd heb om ze verder uit te werken. Op dit moment werk ik aan een boek voor een jongere doelgroep (8-12 jaar), maar ik ben ook al een tijdje bezig met een YA-verhaal gebaseerd op het televisieprogramma Ik vertrek, waarin gezinnen een nieuw leven beginnen in het buitenland. Vooral voor jongeren lijkt het me een verschrikking om alles achter te moeten laten en ‘verplicht’ met je ouders mee te moeten naar het buitenland. Een mooi gegeven voor een boek. Maar behalve dit idee, heb ik er nog een aantal; het kan dus best zijn dat mijn volgende verhaal heel ergens anders over gaat.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Mislukt van Iris Boter (Van Goor, 2016) vond ik een mooi en heel verrassend boek.

Op dit moment lees ik Zonder titel van Erna Sassen (Leopold, 2021), een aangrijpende YA-roman met prachtige illustraties van Martijn van der Linden.

En ik ben heel benieuwd naar Mijn nacht met Vedder van Buddy Tegenbosch (Best of YA | XS, Van Goor, 2021)

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Het zijn vooral de mensen om me heen en de verhalen die ik dagelijks hoor en meekrijg via allerlei media, die me inspireren. De inspiratie voor Voor Yasmin kreeg ik bijvoorbeeld door het bericht, in maart 2020, dat er in Frankrijk een meisje van 16 jaar was overleden aan corona (terwijl tot dat moment altijd werd gezegd dat vooral ouderen kwetsbaar waren voor het virus). Ik zag om me heen dat veel jongeren het moeilijk vonden de regels rond het coronavirus op te volgen. Zo kwam ik op het idee om hier een boek over te schrijven.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Naast het schrijven werk ik als universitair docent gezondheidspsychologie bij de Open Universiteit. Hier is ook Waarom achtbanen te gek zijn! uit voortgekomen, een kinderboek over mijn eigen vakgebied, psychologie.

Hield je vroeger van lezen?

Ja, ik las heel graag. Allerlei soorten boeken.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

In een prachtig schrijfhuisje aan of op het water, met een mooie boekenkast vol boeken en een kajak om er lekker op het water op uit te gaan tussen het schrijven en de bezoeken aan scholen, boekhandels en bibliotheken door. Ook lijkt het me heel tof om mijn eigen boeken als luisterboek in te spreken en een eigen theatervoorstelling bij (een van) mijn boeken te maken.

DILEMMA

Schrijven volgens een planning of schrijven zonder planning?

Schrijven volgens planning – dat dwingt me om ook echt elke dag te schrijven. Maar wel nadat ik eerst een tijd zonder planning op mijn idee heb kunnen ‘broeden’. ? Dan is het verhaal in mijn hoofd uitgewerkt en wordt het tijd om het op papier te zetten.

FUN FACTS

Geboortedatum: 19 juli, 1973
Lievelingseten: Surinaamse roti
Lievelingsdier: De eekhoorntjes in mijn tuin
Ochtend- of avondmens: Ochtendmens
Teenage crush: Windsurfer Stephan van den Berg
Favoriete serie: Floortje naar het einde van de wereld (en ook: Floortje blijft hier)
Favoriete film: My all time favourite: Story of the weeping camel (docudrama, geeft een prachtig beeld van het leven in Mongolië).
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.