Logo-youngadults-site

Get to know: Mirjam Mous

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Deze week staat Mirjam Mous in de kijker! Lees hieronder het hele interview met deze auteur. Hier kan je ook onze recensie lezen over haar laatste boek Girl 6.

Met welk boek debuteerde je?

Monsters Mollen!  – Geen YA maar een 8+ boek, waarin ik van mijn kinderangsten monsters heb gemaakt. Ligt er een snurkschurk onder je bed of probeert een takkenwijf je huis binnen te dringen? Mijn boek is een handleiding om van dit soort griezels af te komen.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ik ben nog zoekende. Girl 6 is net uit en ik heb alleen nog wat vage ideeën voor het begin van een nieuw boek. Het verhaal ontstaat bij mij pas tijdens het schrijven en ik zit nog in de fase van uitproberen. Het enige wat ik zeker weet: het wordt een spannende YA.

Wat zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Ik lees vooral boeken voor volwassenen en slechts sporadisch een YA-boek. Vernon God Little van DBC Pierre, Smak van Nick Hornby en Het is de liefde die we niet begrijpen van Bart Moeyaert zijn mijn favorieten. Ze hebben alle drie een prachtige en geheel eigen schrijfstijl.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

De lezers. Dat waren vroeger mijn leerlingen, toen ik nog juf was, en tegenwoordig de leerlingen die ik tijdens schrijversbezoeken op scholen ontmoet. Jongens vroegen me om thrillers te gaan schrijven. Door hen ben ik aan Boy 7 begonnen. Uit mezelf was ik nooit op dat idee gekomen.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Nu niet meer. In 2005 ben ik gestopt met lesgeven en fulltime gaan schrijven.

Hield je vroeger van lezen?

Jazeker! Ik kon en kan niet zonder lezen, toen niet en nu niet. Ik vroeg en vraag steevast boeken voor mijn verjaardag. Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Ik hoop dat ik dan nog steeds van mijn royalty’s kan leven. Dan ben ik dik tevreden. Nog meer lezers zou natuurlijk helemaal fijn zijn. Bijvoorbeeld ook in Engeland en Amerika.

DILEMMA

Zou je liever willen leven in de wereld van het boek dat je het laatst hebt gelezen of trouwen met je eerste boekencrush?

Ik ben nog nooit verliefd geworden op een boekpersonage, al weet ik dat het voorkomt. (Ooit kreeg ik een mail van een lezeres die verliefd was op Fin uit Vals Spel.) Bovendien ben ik al getrouwd met de leukste man van de wereld: Wim. Dus kies ik voor het boek dat ik het laatst heb gelezen: Klara en de zon (van Kazuo Ishiguro). Ik heb er graag even in “geleefd” maar moet er niet aan denken om er voor altijd te blijven. Dat is nou net het fijne aan boeken. Je maakt van alles mee maar het is nooit echt gevaarlijk en je kunt zo weer weg.

FUN FACTS

Geboortedatum: 7 november, 1963
Lievelingseten: Friet met zalm en sla.
Lievelingsdier: Varanen, leguanen, hagedissen en alles wat daarop lijkt.
Ochtend- of avondmens: Avondmens. Daarom vind ik het zo heerlijk dat je als schrijver geen wekker hoeft te zetten.
Teenage crush: Dat is wel héél erg lang geleden. Ik weet vooral nog dat ik van elke verliefdheid verslag deed in mijn dagboek. De namen nog eens opzoeken kan ik niet meer. Ik heb alle dagboeken weggegooid omdat ik me later schaamde voor de dramatische manier van opschrijven.
Favoriete serie: Op dit moment is dat Vera. Vanwege de actrice Brenda Blethyn en de prachtige landschappen. We zijn al twee keer in Northumberland op vakantie geweest.
Favoriete film: E.T. – voor mij de ultieme jeugdfantasie.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.