Logo-youngadults-site

Dash & Lily: boek VS. serie

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

* Dit artikel bevat spoilers over het verhaal Dash and Lily, zowel de serie als het boek *

Dash & Lily is een serie die sinds 10 november 2020 op Netflix staat. Het is dé kerstserie van dit jaar! Als je wil weten wat ik van de serie vond, kan je dat hier lezen.

Dash & Lily is een serie die gebaseerd is op het boek Dash and Lily’s book of dares van de auteurs Rachel Cohn en David Levithan, uitgebracht in 2011. Ik was al na tien minuten van de eerste aflevering he-le-maal verkocht aan de serie en ik heb hem dan ook meteen uitgekeken. Daarna heb ik het boek besteld omdat ik graag het verhaal nog eens wou herbeleven. Er zitten heel wat verschillen tussen het boek en de serie en die ga ik hier even oplijsten.

Het plot

Het plot is hetzelfde: Lily laat een rood notitieboekje achter in haar favoriete boekenwinkel in New York City. Ze schrijft enkele opdrachten in het boekje voor de jongen die het notitieboekje vindt. Die jongen is Dash en hij gaat de uitdagingen aan. Ze leren elkaar kennen via het boekje en geven elkaar uitdagingen om aan te gaan, maar de grootste uitdaging is toch wel of dit genoeg is om elkaar te leren kennen in real life?

Het originele bericht in het notitieboekje

In het boek vindt Dash het rode notitieboekje nog steeds in The Strand tussen boeken van Franny en Zoeey, maar de tekst en de uitdagingen in het boekje zijn anders dan die in de serie. Zelfs de allereerste vraag is veranderd!

In de serie vraagt Lily “Ga jij alleen zijn op Kerstmis?” In het boek is de vraag: “Ga je voor de pure opwinding van een onwillig verlangen?” Ook de uitdagingen zelf zijn anders, want in het boek moet Dash Joni Mitchell’s “River” niet zingen om een tip te ontvangen.

De leeftijd

In het boek zijn Dash en Lily jonger dan in de serie. Dash is 16 jaar in het boek en Lily is dezelfde leeftijd. Dat betekent dat ze juniors zijn en niet seniors op de middelbare school, zoals ze in de serie zijn.

De tijdlijn

De eerste aflevering van de serie is vertelt vanuit Dash zijn perspectief en speelt zich af op 17 december. De aflevering waar we Lily’s perspectief zien, speelt zich af op 18 december.

Het verhaal in het boek begint later, op 21 december. Doordat het verhaal later start in het boek, wordt het liefdesverhaal tussen Dash en Lily ook versneld en worden ze verliefd op enkele dagen tijd.

Lily’s zanggroep

Zowel in het boek als in de serie zit Lily in een zanggroep die kerstliedjes zingt op openbare plaatsen. In het boek hangt Lily flyers op voor deze zanggroep. De groep bestaat uit Lily, haar neef Mark die in The Strand werkt en vijf andere.

In de serie hangt Lily geen flyers op, maar start ze zelf haar eigen zanggroep door een post op sociale media. Haar neef zit niet in de zanggroep. Eigenlijk zijn het allemaal andere mensen die meedoen aan de zanggroep, enkel Aryn en Roberta komen ook voor in het boek.

Boomer en Lily

In de serie speelt de beste vriend van Dash – Boomer – een grote rol in het liefdesverhaal van Dash en Lily. Dash geeft Boomer namelijk de opdracht te kijken wie het mysterieuze meisje is als ze het notitieboekje komt afgeven in de pizzeria waar Boomer werkt. Boomer vertelt Dash dat hij haar niet gezien heeft, maar in werkelijkheid weet hij wel wie Lily is en als het moeilijk gaat, komt Lily ook naar Boomer toe. Boomer is dus best een belangrijk personage want hij stuurt het lot een beetje in de goede richting.

Ik vond dit net een heel leuke vriend van Dash en vond het een leuke toevoeging in de serie. In het boek is het helemaal niet zo, want Boomer komt veel minder voor in het verhaal en speelt al helemaal niet zo’n belangrijke rol: hij kent Lily helemaal niet en heeft ook geen contact met haar, zonder dat Dash het weet.

De rode laarzen

De rode laars die Lily verliest en achterlaat na het Hanukkah feest, helpt Dash om haar terug te vinden wanneer ze het notitieboekje vergeet achter te laten bij zijn vrienden. In de serie komen deze laarzen van een kostuumwinkel en huurde Lily’s tante ze jaren geleden. In het boek hebben de laarzen een heel ander achtergrondverhaal. Ze komen helemaal niet van een kostuumwinkel, maar waren van Lily’s tante. Lily vindt ze in een koffer met verkleedkleren.

Nog veel meer verschillen

Ht boek en de serie hebben nog meer verschillen; sommige zijn grote verschillen die meteen opvallen, anderen zijn kleinere verschillen die minder van belang zijn. Ik heb de verschillen opgesomd die voor mij het meeste opvielen. Natuurlijk zou ik er nog een heleboel kunnen aan toevoegen, maar daarvoor moet je zelf maar naar de serie kijken en het boek lezen.

Wat ik van de serie vond, kan je hier lezen. Het boek is dan wel iets anders, het blijft een leuk kerstverhaal dat je blij maakt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.