Logo-youngadults-site

8 boeken met gehandicapte personages

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Eén van de dingen die het YA-genre zo fijn maakt om te lezen, is de verscheidenheid aan personages. Naast personages met andere etniciteit, seksuele geaardheid en gender, komen we de laatste jaren ook personages met een handicap tegen. Tijd om een aantal boeken met zulke personages uit te lichten, want je kunt een hoop van ze leren.

A Quiet Kind of Thunder door Sara Barnard 

Sara Barnard brengt met A Quiet Kind of Thunder een meeslepend liefdesverhaal waarin gefluister soms het equivalent van schreeuwen is. Steffi lijdt aan selectief mutisme – ze is al zo lang stil dat ze zich intussen compleet onzichtbaar voelt. Maar Rhys, de nieuwe jongen op school, ziet haar wél. Hij is doof, en omdat Steffi enige kennis van gebarentaal heeft, krijgt zij de taak om zijn schoolbuddy uit te hangen. Voor Rhys maakt het niet veel uit dat Steffi niet praat: er zijn genoeg manieren om toch met elkaar te kunnen communiceren. Met de hulp van Rhys ontdekt Steffi langzaam maar zeker haar stem. Het enige wat ze nu nog moet doen, is de moed vinden om die te gebruiken.   

Voor jou door Jojo Moyes

Voor jou, boek van Jojo Moyes. Lees de recensie op Mustreads.nl.

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Voor jou is een wonderschoon verhaal over liefde en rouw dat je nog lang zal bijblijven. 

In mijn hoofd door Sharon M. Draper

bol.com | In mijn hoofd, Sharon M. Draper | 9789463491570 | Boeken

In mijn hoofd is het baanbrekende verhaal van Sharon M. Draper. Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Melody kan immers niet praten, niet schrijven, niet lopen. Cerebrale Parese houdt Melody gevangen in haar eigen hoofd, waardoor ze aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem, maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.

Op de rand van het niets door Corinne Duyvis

bol.com | Op de rand van het niets (ebook), Corinne Duyvis | 9789402751994  | Boeken

Dit boek is een ware hit van Nederlandse bodem. In een futuristisch Amsterdam wacht Denise gespannen op het moment dat een vernietigende komeet op aarde inslaat. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte. Dan blijkt dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is. De toelatingseisen voor dit ruimteschip zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

De liefdesbrieven van Abelard en Lily door Laura Creedle

bol.com | De liefdesbrieven van Abelard en Lily, Laura Creedle |  9789025769635 | Boeken

Laura Creedle brengt met De liefdesbrieven van Abelard en Lily een humoristisch en romantisch coming of age-verhaal dat je zal charmeren. Als ADHD’er Lily en autist Abelard per ongeluk een klaslokaal beschadigen, moeten ze nablijven. Lily vindt dat absoluut geen straf; Abelard is slim, knap en loopt dertig seconden achter op de rest van de wereld. Perfect, want zij loopt juist dertig seconden voor. De twee vallen voor elkaar, maar hun relatie vertoont al snel enige moeilijkheden. Is de liefde tussen Abelard en Lily sterk genoeg om de verschillen tussen hun persoonlijkheden te overbruggen?

Because You’ll Never Meet Me door Leah Thomas

Because You'Ll Never Meet Me

Ollie en Moritz zijn beste vrienden, maar kunnen elkaar nooit ontmoeten. Ollie is allergisch voor elektriciteit. Komt hij ermee in contact, dan krijgt hij te maken met slopende aanvallen. Het zwakke hart van Moritz blijft pompen door een elektronische pacemaker. Hun sterk uiteenlopende levenswijze maakt het voor de twee jongens onmogelijk om elkaar in het echt te zien. Toch ontwikkelen de jongens een hechte band door het sturen van brieven, die hun reddingslijn worden in de meest donkere tijden. Because You’ll Never Meet Me is een duister en tegelijkertijd humoristisch verhaal over een onmogelijke vriendschap ten tijde van een hoop vreemde omstandigheden.


The Running Dream door Wendelin van Draanen 

The Running Dream eBook by Wendelin Van Draanen - 9780375896798 | Rakuten  Kobo United States

Voor hardloper Jessica is het einde nabij wanneer ze een van haar benen verliest tijdens een auto-ongeluk. Het nieuws dat ze opnieuw kan leren lopen met behulp van een beenprothese stelt haar niet gerust. Ze leeft om te rennen, niet om te lopen. Met haar nieuwe cyborgachtige prothese voelt Jessica zich vreemd genoeg zowel zichtbaar als onzichtbaar. Gelukkig is daar Rosa. Rosa die lijdt aan Cerebrale Parese, maar die samen met Jessica’s familie en vrienden dapper genoeg is om Jessica wellicht weer aan het hardlopen te krijgen. The Running Dream is een verhaal voor iedereen die ooit het gevoel heeft gehad dat iets te onmogelijk was om waar te maken.

The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue door Mackenzi Lee

The Gentleman's Guide To Vice And Virtue :HarperCollins Australia

Het kan Henry Monty Montague niet schelen dat zijn kwajongensachtige passies verre van geschikt zijn voor zijn status als een gentleman. Maar wanneer Monty aan zijn grote tour door Europa begint, dreigt er een einde te komen aan zijn zoektocht naar plezier en ondeugd. Niet alleen verwacht zijn vader dat hij bij zijn terugkeer het landgoed van de familie overneemt, maar Monty koestert ook een onmogelijke liefde voor zijn beste vriend en reisgenoot, Percy, die lijdt aan epilepsie. Daarom neemt Monty zich plechtig voor om van deze reis zijn laatste epische avontuur te maken en met Percy te flirten van Parijs tot Rome – plannen die anders lopen dan verwacht … The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue is geestig, intrigerend en vooral onweerstaanbaar.

Als er één ding is wat ik heb geleerd van de personages uit de bovenstaande boeken, is het dat je met moed en doorzettingsvermogen ver komt in het leven. Een beperking – lichamelijk, verstandelijk, psychisch of sociaal – moet jou er niet van weerhouden om datgene te doen wat je altijd al hebt willen doen.

Welk van bovenstaande personages heeft jouw interesse gewekt?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Auteur foto

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.