Logo-youngadults-site

De YA leesclub over Wit als Sneeuw van Salla Simukka

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

wit-als-sneeuw-9789044821444Aan het begin van de zomer werd het eerste deel van de Snow White-trilogie – Rood als Bloed – van Salla Simukka al gelezen door de YA Leesclub. De afgelopen twee maanden mochten diezelfde leesclub deelnemers ook het tweede deel in deze spannende serie lezen. Wit als Sneeuw gaat, net als het eerste deel, over Lumikki, een slim meisje met een eigenzinnig karakter. Krijgen we deze keer meer inzicht in Lumikki en in welke benarde situaties belandt ze tijdens haar trip naar Praag? De YA vip-readers geven maar al te graag hun mening over het tweede deel in de Snow White Trilogie.

 

Over het boek
Tijdens een trip naar Praag, ontmoet Lumikki Andersson een meisje dat beweert haar halfzus te zijn. Ze raakt nieuwsgierig, want haar ouders lijken inderdaad een familiegeheim te bewaren. Als Lumikki het meisje volgt, belandt ze in een religieuze sekte. Maar is het geloof puur, of is onschuld nooit zo wit als sneeuw?

Eerste indrukken
Net als bij deel een Rood als Bloed, zijn ook bij het tweede deel veelal alle vip-readers tevreden over het omslag. Het trekt de aandacht en ziet er mysterieus uit. Wel vinden sommige het jammer dat het een dun boek is. Zo zegt Daphne hierover: “Het enige nadeel vond ik dat het boek erg dun is. Dat vond ik erg jammer! De cover ziet er weer heerlijk mysterieus uit. Als je de achterkant hebt gelezen, kun je uit de cover concluderen dat ze voor de schuilplaats staat van de eigenaardige, gevaarlijke religieuze sekte. Het ziet er erg onheilspellend uit, wat mij erg nieuwsgierig heeft gemaakt.” Ook de flaptekst wordt positief beoordeeld. Laura vond het verhaal “interessant klinken. Verder vond ik de cover weer fantastisch. Ook was het prachtig dat de bladzijdes aan de buitenkant zo wit zijn.” En hoewel voor Annabel de omslag niet meteen de aandacht trekt, zegt ze wel: “Als ik dit boek in de winkel zou tegenkomen zou ik het boek meenemen op basis van de flaptekst.” 

Inleven in Lumikki
Bij Rood als Bloed hadden sommige lezers nog moeite om zich in te kunnen leven in de hoofdpersoon. Gelukkig is dit in deel twee toch iets beter geworden. Sannie heeft hierover een duidelijke mening: “veel beter!!! In deel 1 had ik geen idee wie Lumikki was, bleven er vage toespelingen naar haar verleden en vond ik haar onecht…te emotieloos. In dit deel is Lumikki echter. Ze heeft vorm gekregen en ineens staat er een meisje dat ik zowaar aardig vind.” En Jaike kon zich deze keer al “redelijk” identificeren met Lumikki. “Er gebeuren ook veel schokkende dingen voor Lumikki en ik vind dat dat beter uitgewerkt is dan in het eerste boek.”

Vlotte schrijfstijl
Net als in het eerste deel is de schrijfstijl volgens de YA vip-lezers weer lekker vlot en mooi. Een enkeling vond de wisseling van perspectief niet altijd even prettig. Renkse: “Ik vond de schrijfstijl prettig, maar er wordt op momenten te veel van persoon gewisseld.” Maar andere lezers vonden dit wel leuk. Zo zegt Maaike: “Ik vind het mooi aan de schrijfstijl en de boekopzet dat je niet alleen vanuit Lumikki leest. Je krijgt ook kleine stukjes aangeboden uit het blikveld van the villain. Dit gebeurt al in het begin van het boek, maar het is zo geschreven dat je niet weet wie het is. Dit is erg leuk en verhoogt de spanning.”

Het vervolg op Rood als Bloed
We stelden de YA lezers de vraag wat ze van Wit als Sneeuw vinden als vervolg op Rood als Bloed. Krijg je als lezer nu meer antwoorden? Hierop antwoordden veel vip-lezers dat ze achterbleven met nog meer vragen. Wit als Sneeuw was voor vrijwel iedereen een losstaand verhaal, maar wel met meer diepgang. Voor Janita is het onduidelijk wat er met de misdadigers in beide boeken gaat gebeuren. “Het lijkt erop dat we daar geen antwoord op krijgen, misschien in deel 3?” En Laura vond het wel prettig dat je in het tweede deel “antwoord krijgt op de vraag wie de ex van Lumikki is. Hier was ik blij mee omdat ik graag wilde weten wie het was. Tijdens het lezen spatte de liefde van Lumikki voor Vlam wel van de bladzijden af.”

Dezelfde mening
Is de mening van de vip-lezers veranderd na het lezen van de eerste tweede delen in deze spannende trilogie? De YA vip-lezers waren vrijwel eenstemmig. Hun mening is niet veranderd en ze vinden het nog steeds een leuke en spannende serie. Zo zegt Daphne: “ […] En dat is dat ik het een super toffe trilogie vindt! Het blijft spannend, en het is niet het girly-girly wat je nu vaak leest (lees: onmogelijke liefdes, problemen met vriendinnen, enzovoorts).” Jantsje vond het een leuk verhaal en “je leert weer veel nieuwe dingen. Ik raad sowieso iedereen dit boek aan.” Jaike was ook erg enthousiast en raadt hem zeker aan. “De twee boeken zijn verschillend maar hebben een ding gemeen, ze zijn super spannend. Hierdoor lees je ze zo in een middagje uit.” Maaike heeft na deel een haar verwachtingen aangepast en nu “vond ik het een leuk boek, en een goed tweede deel in deze serie.”

Eindoordeel
Ook Wit als Sneeuw heeft een gemiddelde van 4 dikke sterren. Alle YA vip-lezers willen Zwart als Ebbenhout lezen, omdat ze willen weten hoe het afloopt en of hun vragen worden beantwoord. Volgende maand lezen zij dan ook Zwart als Ebbenhout – het laatste deel in de Snow White-trilogie. Ook hierover zullen zij hun mening geven.

Heb jij het boek ook gelezen? Deel hieronder je mening… wij zijn heel benieuwd!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.