Logo-youngadults-site

Violet blaast het vampiergenre nieuw leven in

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Bloedmooie verdoemde jongens die schitteren in het zonlicht? Schuif die boeken maar even aan de kant. Uitverkoren als vampier en naar een school om de kneepjes van het vak (leven) te leren? Alsjeblieft zeg. Liefdesdriehoeken met onsterfelijke gebroeders die het leven van het meisje wiens hart ze willen veroveren helemaal op zijn kop zetten? Nee! Ik had er helemaal genoeg van. Wat begon als een unieke draai aan oude volksverhalen en een meesterlijke klassieker, werd een stapel van boeken die steeds weer gingen over de mooie onsterfelijke mensen die bloed drinken. Het Young Adult genre werd uiteindelijk zelfs geassocieerd met vampierboeken. Een hele tijd lang heb ik me bewust van de verhalen afgekeerd, om me helemaal te storten in een andere kant van de Young Adults. Maar toen ik over het allernieuwste fenomeen Violet hoorde, kon ik mijn lust niet langer onder controle houden.

In Violet – Heldin van de duisternis van Abigail Gibbs is de bijna achttienjarige Violet toevallig getuige van een brute massamoord op vampierjagers. Hun moordenaars? Een groep jongemannen die zich zo snel als de wind kunnen verplaatsen en elke centiliter bloed uit hun slachtoffers zuigen. De toeschouwer van het wrede schouwspel, getekend Violet Lee, kan niet ongestraft ontsnappen. Maar in plaats van haar te vermoorden, krijgt de vampierprins Kaspar Varn het idee om haar te ontvoeren naar het extravagante kasteel waarin de vampiers uit de allerhoogste klasse hun intrek hebben genomen. Kaspar Varn is een arrogante, zelfingenomen zak die elke avond opnieuw meisjes meeneemt naar zijn kamer en het niet kan laten Violet lichamelijk en mentaal te terroriseren. Hij heeft zichzelf als doel gesteld Violet voor hem te laten vallen. Maar waar kiest Violet voor, als ze enkel de keuze heeft zich bij de vampiers te voegen of tot haar dood een gevangene te zijn?

Het talent achter Violet
Toegegeven, één van de feiten omtrent Violet is zeker de schrijfster Gibbs, die leven heeft geblazen in deze wereld. Amper achttien jaar, en ondertussen bekend bij iedereen die zich bezighoudt met Young Adults. Eerst publiceerde ze de hoofdstukken van haar vampierroman op een online verhalennetwerk, maar ze werd zo populair dat ze spontaan een contract kreeg aangeboden! En zodra je de tijd neemt je te laten meeslepen door de koppige Violet en de gemene Kaspar, merk je ogenblikkelijk waarom Gibbs al 17 miljoen hits op haar naam heeft staan. De schrijfstijl is meer dan aangenaam. Zodra je Violet in je handen hebt, verdwijn je al gauw in een klein hoekje terwijl je ogen begerig over de bladzijden vliegen en alles willen absorberen. Het leest lekker weg dankzij de luchtige en gemakkelijke stijl, maar loopt toch over van de prachtige beschrijvingen over het vampierwereldje. De onsterfelijke wezens waar Violet mee kennis maakt, zijn onweerstaanbaar. Het lezen van Violet roept dezelfde verlangens in me op als de vampiers hunkeren naar het verse bloed van mensen; het is een verslaving die je niet kunt ontlopen.

‘Meisje’
Zucht zucht zucht. Na enkele jaren maak ik opnieuw het fenomeen door dat me in de eerste plaats heeft laten vallen voor het vampiergenre. Ik lijd weer eens aan verliefdheid. Slachtoffer? Kaspar Varn (ja, hoe kún je dat nou raden?). Hij is een sukkel. Hij voelt zich beter dan alle andere mensen en wezens die hem omringen. Hij gedraagt zich als een klein hebberig kind. Hij moordt voor plezier. Hij kan het niet laten Violet aan te vallen. En toch is de onweerstaanbare Kaspar Varn één van de sleutelelementen die je dit boek laten verslinden. Af en toe zie je een deel vanuit zijn ogen, en ontdek je hoe deze eeuwenoude vampier Violet ‘Meisje’ ziet, afwisselend als een speelobject of een ziel die hij moet beschermen en veroveren. En wees er maar zeker van, jou verovert hij in ieder geval.

Wereld van vampiers
Violet – Heldin van de duisternis creërt een heel nieuwe plek waar deze onsterfelijke wezens zich kunnen verbergen te midden van de normale wereld. Het brengt je terug naar een klassiekere wereld in een prachtig kasteel dat alle grenzen overschrijdt, vampiers die zich ondanks hun bloeddorst als keurige heren gedragen en sprookjesbals waarin je zelf zou willen ronddansen. Na een tijdje lijk je zelf in een ‘bloedzuiger’ te willen veranderen, gewoon om deel uit te maken van deze wereld. Maar krijgen ze Violet zover? Gibbs heeft me helemaal veroverd en ik kan niet wachten tot het volgende deel. Jammer genoeg was de cliffhanger waarin Violet over haar werkelijke identiteit te weten kwam nogal duidelijk als je de titel leest, en huilt ze naar mijn mening toch wel extreem veel voor een meisje. Maar dit wordt helemaal rechtgezet door de kracht van het boek, en dat maakt Violet – Heldin van de duisternis vier sterren waard!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

11 gedachten over “Violet blaast het vampiergenre nieuw leven in

 1. Echt een aanrader van een boek.
  Het sleurt je helemaal mee in de wereld van Violet;
  Hopelijk komt het 2de deel snel uit!

 2. Goede recensie.
  Ik was nog niet overtuigd maar nu helemaal.
  Ik moet het boek nu ook echt hebben!
  Bedankt.
  x

 3. Als ik het goed had komt hij in augustus uit in het engels en de nederlandse uitgever zei dat hij eimde van dit jaar in nl uitkomt

 4. Het tweede boek autumn rose van abigail gibbs komt ook dit jaar uit!!!!

 5. Nu krijg ik gewoon zin om mij in dat boek te verdiepen en de hele dag lezen…maar jammer genoeg moet ik wachten tot die in de bieb komt -.-”

 6. Lijkt me een heel leuk boek, ik hoop m te winnen. Anders maar weer wachten tot de bieb m heeft.;-)

 7. Het is echt zo een leuk boek!

 8. Idd een goede recensie. Ik was al heel erg nieuwsgierig, maar nu wil ik hem al helemaal graag lezen!

 9. Bedankt voor de recensie. Lijkt me wel een leuk boek om te gaan lezen.

 10. Mooie recensie!!! Ik heb zelf ook gelezen

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.