Logo-youngadults-site

Herfstroos kan de verwachtingen na Violet niet waarmaken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
herfstroos

herfstroosKunnen jullie je nog herinneren hoe ondergetekende ongeveer een jaar geleden heel young-adults.nl onderspamde met haar aangewakkerde liefde voor het vampiergenre? Ja, ik was helemaal in de ban van ‘Violet’ van Abigail Gibbs, een piepjonge schrijfster die door uitgeverijen opgemerkt werd toen haar verhaal op Wattpad successen van miljoenen lezers oogstte. Het boek heeft zelfs een plekje op een van de belangrijkste rijen van mijn boekenkast veroverd na mijn pleziervolle leeservaring. Daarom dat ik ook door het dolle heen was toen het vervolg ‘Herfstroos’ in mijn brievenbus lag. Al was dat enthousiasme jammer genoeg snel bekoeld.

Violet maar dan anders
Herfstroos vertelt het verhaal van Herfstroos (meen je dat nou?). Geen wilde ontvoeringen en liefdesavonturen met de Koninklijke vampierfamilie. Herfstroos speelt zich af in een ander universum, en wel in dat van de Salianen. Ze voeden zich niet met het bloed van mensen, maar beoefenen magie en hebben gekleurde littekens op hun lichaam. In tegenstelling tot de teruggetrokken vampiers, leven de Salianen in vrede met de mensen, is iedereen op de hoogte van hun bestaan en vervult Herfst de rol van beschermer op een middelbare school in Zuid-Engeland. Zoals de ondertitel op de cover al verraadt, is Herfst net als Violet één van de heldinnen van de duisternis. Haar verhaal speelt zich op hetzelfde moment af als dat van Violet, en ik moet toegeven dat Gibbs de parallellie goed heeft uitgewerkt. Door het verhaal heen krijgt Herfst visioenen van de (meestal gruwelijke) gebeurtenissen die Violet overkomen en stukje bij beetje leert ze haar situatie kennen via de nieuwsberichten die de ronde doen over Kaspar en de rest van de vampierfamilie. Nou, dat belooft toch mooi te worden?

Opnieuw en opnieuw en opnieuw
Laat ik je alvast waarschuwen, als je op zoek bent naar een verhaal dat zo goed uitgewerkt is dat je als schrijver het tot op de laatste spijker wil loskoppelen om het zelf te leren of je je hart wil behangen met liefde voor de personages, dan moet je Herfstroos laten liggen. Herfstroos is driehonderd eenendertig pagina’s lang de definitie van wat ik beu begin te worden in de hele reeks Young Adult boeken, vooral diegene die bovennatuurlijk getint zijn. Het is gewoon teveel van hetzelfde. Bovenaan het lijstje van pijnlijke zuchten staat een vrouwelijk hoofdpersonage dat overal het buitenbeentje is en geen respect voor zichzelf heeft. Om eerlijk te zijn beginnen Herfstroos en haar emotionele perikelen na een tijdje gewoon vervelend te worden. Vervolgens de Romeo die de vrouwelijke hormonen van de meest kille meid op hol doet slaan en de bladzijden bedekt met zijn edelmoedigheid. Saai. Ik vond Fallon, de prins die Herfstroos’ wereldje op zijn kop zet, gewoon saai. Hij heeft geen ballen. Een jongen heeft ballen nodig, punt uit. En wat is er toch dat in elk Young Adult verhaal een epische liefde moet zitten? Je kunt niet gewoon een man in het verhaal gooien en verwachten dat de liefde er vanaf gaat springen. Er was totaal geen chemie tussen Herfst en Fallon, niks dat hen de reden gaf om verliefd op elkaar te worden. En de rest van de personages zijn ook zo ergerlijk doorsnee. Dan doet Gibbs echt een poging om haar verhaal zoveel meer dimensie (snap je ‘m?) te geven door het nu van de kant van de Salianen te laten zien, maar ze had het zoveel beter kunnen uitwerken. Van de magie tot de extermino, de boosaardige wezens die de wereld bedreigen, het miste gewoon originaliteit.

Misschien heb ik gewoon eventjes genoeg gehad van de bovennatuurlijke Young Adults. Maar waarom kan ik dan nu al geen genoeg meer krijgen van ‘Omhulde Stad’, het vervolg van Ransom Riggs, en ligt het boek al klaar op mijn nachtkastje om voor het slapen nog even mogen te genieten van de betoverende woorden? De Young Adult wereld heeft meer Ransoms nodig. We hebben nood aan verhalen met ijzersterke plots en personages die zo levensecht en beminnelijk zijn dat je ze als broer of zus zou willen adopteren en spanning waardoor je als achttienjarige nog steeds slapeloze nachten beleeft. Abigail Gibbs is nog een zeer jonge meid, en heeft nog heel wat boeken om te schrijven. Ik hoop van harte dat ze nog groeit en de grip terug krijgt op de magie die ze in Violet te pakken heeft weten te krijgen. Ik geef Herfstroos slechts twee sterren.

Hoe hebben jullie Herfstroos ervaren? Ik ben zeer benieuwd of jullie het met mij eens zijn, of juist helemaal niet…

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Amélie

Amélie

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

2 gedachten over “Herfstroos kan de verwachtingen na Violet niet waarmaken

  1. Ik was ook wat teleurgesteld ik had net zoveel spanning als bij Violet verwacht maar dat viel wat tegen.

  2. Ik ben het voor het grootste deel wel met je eens. Ook ik was helemaal ondersteboven van Violet en vond Herfstroos een stuk minder goed.
    Toch heb ik Herfstroos met plezier binnen 1 dag uitgelezen, gewoon omdat ik dat bij bijna elk boek wel heb. Hij was voor mij wel een stuk minder goed, maar toch nog prima om te lezen.
    Violet, 5 sterren en Herfstroos 3 sterren. Zo is de verhouding voor mij ongeveer.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.