Logo-youngadults-site

Delete. Superspannend debuut!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Mauro, Peter, Rafaël, Ezra en Mandy zitten in 4b op het Dante College. Ze hebben nauwelijks contact met elkaar, behalve dan dat ze in dezelfde klas zitten. Dat verandert wanneer ze een nieuwe lerares Nederlands krijgen. Julia de Vries is hip en jong, en lijkt het goed te kunnen vinden met haar leerlingen. Ze is actief op social media en maakt makkelijk contact. Maar dan gebeurt er iets waardoor ze partij kiest tegen Mauro. Hij zint op wraak, en de duistere en teruggetrokken Peter lijkt hierin een sleutelrol te kunnen spelen. De levens van de vijf jongeren in 4b raken door het incident langzaam maar zeker met elkaar verstrengeld. Wat begint

als een spel, wordt algauw een doodserieuze strijd die in het geheim wordt gevoerd…

Sterk debuut
Delete is het debuut van Juultje van den Nieuwenhofdie in 2012 de Crimezone/Pimento YA-thrillerschrijfwedstrijd won. Delete vertelt het verhaal van een vijftal klasgenoten dat een pact gaat vormen tegen, Julia de Vries, hun lerares Nederlands. Juultje heeft de wereld van een stel puberende scholieren heel goed neergezet. Het is duidelijk dat Juultje, docente (Nederlands en Drama) is. Ze kruipt zowel goed in de huid van de leerlingen als in de huid van de lerares.

Obsessie
Als Julia, lerares Nederlands zich tegen Mauro keert, krijgt Mauro een onverwachte bondgenoot. Julia wordt een obsessie voor hen en samen met nog een paar klasgenoten plannen ze wraakacties. Uiteindelijk gaan ze grenzen over met fatale gevolgen. Dit boek geeft maar weer eens aan hoe gevaarlijk internet is en dat je erg voorzichtig moet zijn met het delen van (persoonlijke) informatie op o.a. Facebook en Twitter.

Meerdere perspectieven
Delete wordt verteld vanuit de perspectieven van Mauro, Ezra, Rafaël, Mandy en Peter. Het groepje leerlingen dat zich uiteindelijk tegen hun lerares keert. Een beetje een tegenvaller was de ‘stem’ van Mauro. Hij is een bad boy, maar zijn ‘stem’ laat dat niet duidelijk horen. Hij is ‘slecht’ in zijn doen en laten. Maar zijn vertellende stem mag wat mij betreft nog slechter! De ‘stem’ van Peter daarentegen is geweldig. Hij bezorgde me kippenvel!

Young Adult
Delete is ook weer zo’n boek dat leeftijdloos is. Het is niet alleen maar spannend voer voor jongeren maar ook lezers die van schrijvers zoals bijvoorbeeld Linda Jansma, Loes den Hollander, Saskia Noort en Judith Visser houden, zullen smullen van dit boek.

Belofte
Wat mij betreft is Juultje van den Nieuwenhof een belofte. Haar debuut is razendsnel, ijzersterk en superspannend. Ik heb slechts twee punten van kritiek:
1)    De stem van Mauro mag echt ‘slechter’.
2)    Het boek is te dun.

Juultje mag zich nu al meten met schrijfsters als Mel Wallis de Vries en Judith Visser. Ik wacht met smart op boek nummer twee van Juultje van den Nieuwenhof! Delete krijgt van mij vier vette sterren!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.