Logo-youngadults-site

Elementen voor een goed verhaal: makkelijke tips om te beginnen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Iedere schrijver wil schrijven op zo’n manier dat lezers het verhaal in gezogen worden. En dat lezers even kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid en dat ze niet meer kunnen stoppen met lezen. Om jullie schrijvers op weg te helpen, geven we je enkele suggesties waarmee je een succesvol verhaal kunt schrijven.

Het begin van een verhaal

De eerste bladzijde van een verhaal is ontzettend belangrijk en zorgt ervoor dat je lezers, ofwel willen doorlezen tot het eind, of het na een paar hoofdstukken al voor gezien houden en je boek wegleggen in een hoekje. Wanneer je dus je lezers in je verhaal wilt vangen, zijn de eerste paar regels heel erg belangrijk, want in die eerste paar regels moet jij je verhaal verkopen. Jij moet ervoor zorgen dat de aandacht van de lezer al vanaf de eerste pagina wordt gegrepen. Dit kun je doen door het begin van het verhaal een soort gevoel of emotie mee te geven dat belangrijk is voor de rest van verhaal. Bedenk dat het begin van je verhaal een trailer van een film is of een kort interview. De eerste paar zinnen, geven een eerste indruk. Ook al is de rest van je verhaal nog zo goed, als die eerste paar zinnen niet blijven hangen, dan heb je grote kans dat de rest van je verhaal niet gelezen wordt.

Tip: begin je verhaal met iets spannends, of een gebeurtenis dat vragen oproept, of een heftige emotie waar de lezer nog niet precies de oorzaak van weet.

Blijf een klein beetje mysterieus

Iedereen heeft een nieuwsgierige kant, en hier gebruik van maken is een goede manier om je lezers je verhaal in te trekken. Het schrijven van een beetje mysterie in je verhaal – wat het genre ook moge zijn – is wat je nodig hebt om de aandacht van de lezer te vangen. Een goed verhaal laat de lezer zich afvragen wat er verder gebeurt. Het maakt het moeilijk voor de lezer om het verhaal weg te leggen. Een voorbeeld hiervan is de eerste regel in Hemingway’s A Moveable Feast. Die begint met “Then there was the bad weather”. Deze eerste zin doet de lezer meteen al afvragen wat er voor het slechte weer kwam  is gebeurd. De lezer wil verder lezen om hierop een antwoord te krijgen.

Ga onmiddellijk over tot actie

Zorg dat het begin van je verhaal een spanningselement heeft, ga over tot een soort van actie. Een lezer verliest anders veel te snel zijn aandacht. Zeker als er niets interessants gebeurt aan het begin van een verhaal. Een verhaal dat meteen ergens midden in de verhaallijn begint, zorgt ervoor dat de lezer zijn aandacht bij het verhaal vasthoudt. Lezers willen niet wachten tot het laatste moment om de sappige details te horen. Dat is in de echte wereld ook niet zo, en ook niet in verhalen. Het moet spannend zijn, er moet iets verteld worden. Daarbij, als je meteen ergens in het midden van een verhaal begint, brengt dat ook wat extra spanning mee. De lezer wil weten wat er aan vooraf is gegaan. Hij heeft vragen waar hij antwoorden op wil, hij is nieuwsgierig en hierdoor blijft de lezer geboeid.

Herkenning

Het beschrijven van personages, scenario’s, en plaatsen is een goede manier om ervoor te zorgen dat lezers geboeid blijven. Als je over zoiets schrijft, kunnen lezers een duidelijk beeld in hun gedachten scheppen van een bepaalde omgeving, of ze kunnen zich verplaatsen in de karakters. Beschrijf bijvoorbeeld die leuke winkelstraat in Parijs. Wellicht zijn enkele van je lezers hier weleens geweest en kunnen ze een goed beeld scheppen van de winkelstraat. Als lezers iets van herkenning vinden in je verhaal of zich kunnen identificeren met de personages is het voor lezers veel interessanter om het verhaal te lezen.

Het maakt niet uit in welk genre je schrijft, zelfs in fantasy-verhaallijnen kunnen universele momenten in voorkomen, waardoor je betekenisvolle dialogen krijgt. Door dicht bij de realiteit te blijven, of het nu gaat om dialogen tussen twee personages of om echt bestaande plaatsen, schep je een band tussen de lezer en het verhaal. Als je deze elementen in je achterhoofd houdt, kun je een verhaal schrijven dat lezers zal intrigeren.

Veel success met schrijven!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

3 gedachten over “Elementen voor een goed verhaal: makkelijke tips om te beginnen

  1. Zo, dat was ook weer enigszins nuttig! Beginnen op een plek waarmee de lezers zich – over het algemeen gezien – goed kunnen meten is iets wat ik misschien nog wel even extra mag markeren voor mezelf. Eigenlijk wist ik dat van het meteen beginnen met actie en zo al wel langer.

    Heb eens een middag een schrijfcursus gevolgd bij kinderboekenschrijfster Beatrijs Nolet, waarbij ze me onder andere de volgende tip meegaf: Een verhaal begint altijd met iets waarin de hoofdpersoon OF een regelmatig leven lijdt dat ineens veranderd en daarmee moet leren dealen OF met iets wat al een tijdje niet goed gaat, maar gaandeweg in het verhaal steeds beter. Sluit mooi aan op wat jij zegt over beginnen met actie. =)

  2. Bedankt! Wij vinden het alle drie ook erg leuk om te doen, en goed te horen dat het schrijvers inspireert 🙂

  3. Jay! Weer een nieuwe! Ik vind het altijd fijn dat jullie dat elke week doen! Echter ga ik hier later weer eens goed voor zitten, want nu heb ik bezoek. Maar ik heb wel eergisteravond – beter gezegd nacht – drie uur achter elkaar zitten schrijven. Wat had ik ineens een ideeën! Misschien toch die ideeën doorschuiven naar de NaNoWriMo in november, in plaats van Camp NaNoWriMo sessie twee die deze maand plaatsvindt. Had daaraan eerst mee willen doen, maar achteraf gezien toch niet. Eerst maar eens zien hoe het zal gaan de aanstaande maanden op m’n nieuwe school, maar in principe gaat het nu zó lekker. =D En deze tips erbij zijn ook weer prima drijfverende krachten!

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.