Logo-youngadults-site

Laat je personage tot leven komen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De afgelopen weken heb je al een aantal tips voorbij zien komen. Tips voor schrijvers van Young Adults. Wat zijn richtlijnen voor het schrijven van een Young Adult? En: Hoe doe je inspiratie op? Ook is een schrijfoefening aan bod gekomen. Deze week is het tijd om uitgebreid in te gaan op je personages. Er wordt wel eens gezegd: een verhaal is een personage, een personage is een verhaal. Wat moet je doen om een ijzersterk personage te creëren? Een aantal richtlijnen zijn:


1. Je moet een personage hebben dat iets wil. Een conflict heeft. Een verlangen.

We hebben het al eerder kort gehad over het bedenken van een plot. Anna is verliefd op Bob, maar Bob ziet haar niet staan. Anna moet dus iets overwinnen. Elk verhaal staat of valt met een goed plot/conflict. Later zullen we het nog uitgebreid hebben over conflicten. Maar zorg er dus voor dat je personage een wil heeft waar hij of zij voor moet vechten.

2. Blijf niet te dicht bij de werkelijkheid maar maak je personage bozer, gekker, vreemder, uitgesprokener en/of meer verlegen zijn dan jij of ik.

Jij of ik worden niet dagelijks uit onze tent gelokt. Er gebeurt niet elke dag iets extreems. Soms gaan er dagen in een ‘sleur’ voorbij. Dat is voor een verhaal natuurlijk saai. Je mag je verhaal dus best op een bestaand persoon baseren, maar zorg voor wat pit. Zorg er dus voor dat het verlegen meisje extreme trekjes van verlegenheid heeft en daardoor af en toe in een bizarre situatie terecht komt. De jongen die niet op zijn mond gevallen is, mag je in je verhaal brutaler maken dan hij in werkelijkheid is. Laat hem in de problemen komen door zijn vrijpostige gedrag. De lezer smult daarvan.

3. Weet hoe je personage er fysiek uit ziet. Maar weet ook wat hij denkt en voelt (psyche).

Zorg ervoor dat je weet hoe je personage er uitziet. Is hij dun of dik? Heeft zij lange haren of korte haren? Welke kleur? Heeft ze volle lippen? Is zijn neus groot? Zorg er ook voor dat je weet hoe je personage heet. Je kunt namen uit je omgeving gebruiken, maar je kunt op ook het internet naar namen zoeken. Zelf zoek ik ook geregeld naar namen in mijn vriendenlijst van Facebook. Maar soms dient een naam zich ook spontaan aan.


Een leuke manier om een beter beeld te krijgen van je personage is een moodboard maken. Zoek op internet (als je op Google ‘portret’ intikt krijg je meer dan 10 miljoen resultaten) en in tijdschriften naar gezichten van mensen die je personage zouden kunnen zijn. Dit kun je ook doen met kleding, sieraden en tassen. Print of knip alles uit en plak het op je moodboard. Zorg ook dat je weet welke boeken je personages lezen en welke muziek ze luisteren.
Je kunt ook een CV maken van je personage. Hoe oud is hij/zij? Waar is hij/zij geboren? Wat is zijn/haar sterrenbeeld? Op welke school zit hij/zij? Heeft hij/zij een weekend baantje?


Sommige schrijvers gaan nog een stapje verder en praten met hun personage. Ze stellen vragen als: ‘Wat is je favoriete vakantieland? Wat voor een beroep zou je later uit willen oefenen? Wat vind je leuker, naar de bioscoop gaan of naar de kroeg?’ Maar ook vragen als: ‘Wat vind jij nou van James Holmes, de 24 jarige schutter die 12 mensen in een bioscoop in Denver dood schoot?’

Plaats je personage eens als hij of zij haast heeft in een lange rij bij de kassa. Wat gebeurt er? Begint hij of zij op zijn nagels te bijten en wordt rusteloos? Of is hij of zij gewoon assertief en vraagt of hij of zij voor mag?


Ook leuke manieren om je personage beter te leren kennen is om ruzie met hem of haar te maken. Bedenk een woordenwisseling. Waardoor wordt hij of zij zo boos? Wat gebeurt er met zijn of haar houding? Hoe klinkt zijn of haar stem als hij of zij boos is.

Ga steeds een stapje verder. Het is een leuke ontdekkingsreis. Op die manier leer je je personage bijna net zo goed kennen als je jezelf kent. Dit zal er voor zorgen dat je verhaal overtuigender wordt.

4. Je personage moet een ontwikkeling doormaken

Aan het einde van je verhaal moet je hoofdpersonage veranderd zijn. Hij of zij heeft een les geleerd en is gegroeid. De andere personages hoeven niet of nauwelijks te veranderen. Bepaal dus van te voren goed hoe je personage is, wat hij wil, hoe hij dat bereikt en hoe hem dat uiteindelijk zal veranderen.

Als je weet wie je hoofdpersonage is, wat zijn of haar verlangen is en welke groei hij of zij moet doormaken dan ben je al een heel eind op weg en is het de hoogste tijd om aan je verhaal te beginnen. En wij blijven je bijstaan met tips en schrijfoefeningen.

Succes weer! Tot volgende week!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Natasja Storm

Natasja Storm

Natasja heeft een tijdje onder de radar geleefd, maar met het vernieuwde Young Adults is zij weer 'back in business'. Ze heeft veel ideeën om het platform weer op de kaart te zetten en is bezig met het uitbreiden van functionaliteiten voor de website en community! Ze zet momenteel de laatste puntjes op de i van een bovennatuurlijke young adult/new adult en werkt aan een literaire roman. Het idee voor een kinderboekenserie werkt zij tussendoor uit. Naast schrijven zijn snowboarden, marketing en ondernemen haar passies.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

6 gedachten over “Laat je personage tot leven komen

 1. Wauw, ±30 schrijfboeken?! Wat awesome! Mijn verzameling breidt zich af en toe eens uit en het is ook niet zo dat ik de boeken als bij leesboeken van A tot Z lees. Toch is het wel fijn om af en toe eens door te bladeren, want ALLE tips en tricks kun je toch nooit toepassen. Maar indeed, ik ben erg enthousiast! Zie alleen nogal laat dat je hebt geantwoord… Vervelend dat je niet kunt reply’en op een bepaald bericht of dat je op z’n minst een melding krijgt. Zou wel fijn zijn. ;P

 2. @Ilsepils1995 Ik ken ‘een bestseller schrijven voor Dummies’. Maar heb inderdaad gehoord van de drie stappen. Ik wilde nu ook niet te diep in gaan op het conflict. Maar meer in de personages. Later zal ik nog ingaan op het conflict want dat is natuurlijk ook erg belangrijk. Het is sowieso belangrijk om een en ander goed uitgewerkt te hebben. Vroeger begon ik gewoon, maar ik moest dan wel veel en vaak herschrijven. Met een plan en een sceneketting kom je toch een stuk makkelijker over de eindstreep.
  Ik vind het wel te gek dat je zo enthousiast bent.
  En dat Dummie boek zal ik wel eens aanschaffen. Ik heb toch nog geen schrijfboeken 😉 (Een stuk of dertig maar ;-))

 3. Goeie tips! Vooral de derde ga ik volgende keer gebruiken. Ik schrijf altijd wel op hoe mijn personage eruit ziet en wat haar goeie en slecht eigenschappen zijn maar misschien moet ik eens wat dieper gaan.

 4. Graag gedaan! Ik had nog de moeite genomen om alles heel fijntjes door te lezen als ik eerlijk mag zijn. Daar wil ik wel even voor gaan zitten, natuurlijk! (Al is het meer liggen in dit geval.) Ik heb echter wel al de site opgeslagen van het schrijfavontuur. Ik zag een link in de post en dacht: “Ja, opslaan en in favorieten zetten, net als de post zelf!” Inmiddels is mijn mapje “Schrijven” alwéér wat voller! Ja, dat is ook dankzij de posts met schrijftips. – Dank je wel!

  Ik ga niet meedoen aan de NaNoWriMo. Tenminste, dat weet ik nu nog niet. Dat is pas in november. Ik bedoelde het NaNo Camp. Dat is inderdaad wat jij zei, maar dan in juni en augustus in plaats van november. Eigenlijk is de NaNo dus onderhand driemaal per jaar. 1 augustus is sessie 2 begonnen. Gisteren dus. Nu heb ik nog steeds niets geschreven daarvoor, maar ik heb deze tips juist opgezocht om me wat op weg te helpen.

  Telkens als ik deze tips lees – zoals ik nu weer achter mekaar heb gedaan – denk ik van: “Ja, daar zou ik dit en dat nog bij zetten!” Niet als in dat je het letterlijk moet veranderen of zo, zeer zeker niet. Ik vind het tof van je dat je het aan durft. Anderen schrijftips geven, ik zou niet eens weten waar ik moest beginnen! Het is zoveel wat je kunt meegeven en al is het dan iets waar ik enorm enthousiast van kan worden, er komt nooit geen eind aan.

  Dat van het conflict is zeker waar, maar als extra tip: De regel van drie stappen. Ik heb in het boek Een Bestseller Schrijven voor Dummies gelezen over dat je bij conflicten een driemalig plan moet hebben. Het personage weet dat hij iets wil, maar is dan nog in ontkenning of weet nog niet precies wat. Na drie keer tegen dat probleem aangelopen te zijn, beseft hij dat hij er niet omheen kan. Dan gebeuren er weer drie dingen waarbij diegene probeert te bereiken waarvan hij inmiddels (al een tijdje) weet wat hij wil. Dat dan ook weer in drie stappen. De nadruk in het boek is er vooral op gelegd dat je opbouwt en niet van de hak op de tak springt. Ik vind het wel tof om te weten, want zo voorkomt het inderdaad dat je niet eindeloos blijft doorgaan en in een doelloos kringetje blijft ronddraaien. =)

 5. Goed om te horen @Ilsepils1995 😀
  De tips komen inderdaad wekelijks. En aan het einde van de maand een schrijfoefening.
  Ga je meedoen aan NaNoWriMo? Is de bedoeling om een boek in een maand te schrijven, toch? Ik doe elk jaar mee aan een kleinschaliger project dat hetzelfde doel heeft (zie de schrijfoefening van afgelopen week). Je krijgt dan dagelijks tips die je helpen de maand door te komen.
  Bedankt voor het compliment 😀

 6. Tot volgende week? Jullie hebben mijn advies opgevolgd! Jullie zijn awesome! =D
  Wisten jullie trouwens dat vandaag NaNoWriMo camp sessie 2 begint? NaNoWriMo? Ooit van gehoord? Deze tips helpen enorm! =D

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.