Logo-youngadults-site

De laatste vijf – Jeroen van Berckum

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Over het boek

In het jaar 2956 heeft een verwoestende nucleaire ramp plaatsgevonden die de wereld voorgoed heeft veranderd. De Laatste Vijf zich af in een wereld waar mens en humanoïde (menselijke robots) naast elkaar leven in gescheiden regio’s. Abel, een jongen uit het arme deel van de regio Devon, slaat op de vlucht na een mislukte inbraak. Zijn ontmoeting met de mysterieuze heer Graffin leidt tot een onverwachte wending in zijn leven, wanneer hij wordt meegenomen naar het platteland voor Elite. Hij heeft nog nooit natuur en dieren in het echt gezien en kan niet wachten om dit met zijn eigen ogen te bekijken. Graffin is een jager, en Abel is een van de vijf gelukkige jongeren die hem mag helpen bij de jacht. Is hem een kans op een tweede leven geschonken?

De Schaduwkronieken

De Laatste Vijf is het huiveringwekkende tweede deel van De Schaduwkronieken. Dit is een YA-serie met verschillende verhalen die allemaal een luguber randje en een spannende twist hebben. Deze verhalen zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, doordat het losstaande boeken zijn die alleen dezelfde thematiek hebben. Deze serie is geschreven voor onverschrokken jongvolwassenen die van mysterieuze en duistere verhalen houden.

Het hoofdpersonage

Abel is het hoofdpersonage in dit boek. Hij woont in de Onderzone, het armste deel van Devon. Nadat hij zijn moeder aan de stralingsziekte heeft verloren staat hij er alleen voor. Door zijn vriend Dave heeft hij zich laten overhalen om in te breken bij Senator Brandson. Hij doet het niet alleen voor het geld, maar ook voor gerechtigheid. Senator Devon is verantwoordelijk voor het zorgstelsel. Hierdoor heeft zijn moeder nooit de hulp gekregen die ze nodig had. De stralingsziekte was prima te overleven, als je maar genoeg geld hebt. Het verlies van zijn moeder verwijdt Abel de Senator persoonlijk.

Iedere kleine misdrijf wordt in de nieuwe wereld niet meer gedoogd en bestraft met de doodstraf. Abel heeft vanaf het eerste moment ontzettend veel spijt van zijn daden. Hij had vanaf het begin af aan al een slecht gevoel over Dave. Hij snapt dan ook niet waarom hij zich heeft laten overhalen om toch in te breken bij het huis van de Senator. Zijn oude leven was niet prettig, maar toen was nog geen tot dood veroordeelde crimineel. Nu moet hij op de vlucht slaan in een poging om zijn leven te redden.

Conclusie

Ik had niet heel veel verwachtingen over dit boek, maar De Laatste Vijf heeft me enorm positief verrast. Het boek heeft korte hoofdstukken en een vlotte schrijfstijl, waardoor het erg lekker leest. Mede door de spanning die ervoor zorgde dat ik door wilde lezen, had ik dit boek in een dagje uit.

Het boek is opgedeeld in drie delen: de misdaad, de jacht, en de laatste vijf. Deze delen vormen een naadloos geheel, en de plotwendingen zijn subtiel en goed doordacht. Hierdoor zit het verhaal erg goed in elkaar. Het laatste hoofdstuk onthult een plottwist die ik, dankzij de subtiele hints van de auteur, helaas zag aankomen. Desondanks heb ik het met plezier gelezen. De weg er naartoe was namelijk zeer vermakelijk. Het einde was voor mij dus ietwat voorspelbaar, maar ik ben heel blij dat het geen cliché is geworden.

Jeroen van Berckum weet een meeslepend verhaal met intrigerende personages, goed doordachte plotwendingen, en een unieke dystopische wereld feilloos neer te zetten. Hij slaagt het erin clichés te vermijden en de lezer toch te verrassen. De Laatste Vijf heeft mij enorm positief verrast en krijgt van mij 4 sterren. Als je fan bent van dystopische fantasy met en post apocalyptische setting zoals The Hunger Games, dan is dit boek echt het lezen waard.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sandra Fonken

Sandra Fonken

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.