Logo-youngadults-site

De Grote Vriendelijke Podcast viert eerste lustrum

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De Grote Vriendelijke Podcast viert deze maand zijn vijfjarig bestaan. De GVP is een podcast voor volwassenen waarin jeugdboeken aan bod komen. Met een jubileumaflevering en enkele feestelijke acties voor luisteraars onder de noemer vieren de makers het eerste lustrum.

Het ontstaan van de podcast

De Grote Vriendelijke Podcast (GVP) begon in september 2018 met afleveringen met Jacques Vriens en Bibi Dumon Tak. Inmiddels hebben kinderboekrecensenten Bas Maliepaard en Jaap Friso 100 afleveringen gemaakt. In de podcast interviewden zij tal van prominente kinderboekenauteurs en illustratoren, onder wie Tonke Dragt, Edward van de Vendel, Jan Terlouw, Charlotte Dematons en Jochem Myjer. Inmiddels is de podcast uitgegroeid tot een vaste waarde in podcastland. Het doel van het programma: volwassenen informeren én enthousiaseren voor kinderboeken. Het programma won in 2020 de Dutch Podcast Award in de categorie Muziek & Cultuur. Daarnaast wordt de podcast ondertussen al gesteund door het Nederlands Letterenfonds, NBD Biblion, De Versterking, Stichting Lezen, De Nederlandse Boekenbon en wel ruim 350 donateurs die zich Vriend van de Show mogen noemen.

Jaap Friso en Bas Maliepaard

Spin-off

Naast de interviews ontwikkelden de makers de spin-offs De Grote Vriendelijke Update, een kortere podcast met kinderboekennieuws en boekentips, en De Grote Vriendelijke 100, een jaarlijkse verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden. Deze zal in oktober voor de derde keer gehouden worden. De reguliere afleveringen van de GVP worden opgenomen in de Haarlemse kinderboekwinkel Kiekeboek. Een paar keer per jaar is er ook een live-opname met publiek. Zo was er in juni bijvoorbeeld een opname met auteur Simon van der Geest.

Jubileumuitzending

De Grote Vriendelijke Podcast viert het lustrum met een jubileumuitzending op 5 september,. Daarin zullen vijf luisteraars terugblikken op afleveringen die voor hen van bijzondere betekenis zijn geweest. Ook komen er vijf feestelijke acties voor luisteraars en donateurs (de Vrienden van de Show). Zo zijn er vijf VIP-kaarten te winnen voor de eerstvolgende liveshow. Vijf luisteraars maken daarnaast kans om aanwezig te zijn bij de opname in de kinderboekwinkel.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.