Logo-youngadults-site

Recensie: Het licht in jou en mij – Jacodine Van de Velde

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Jacodine van de Velde bracht in juni haar nieuwste boek Het licht in jou en mij uit bij uitgeverij Clavis. Deze recensie maakt deel uit van de blogtour.

Het licht in jou en mij vertelt het verhaal van Elin en Anne-Fleur. De twee meisjes zitten in dezelfde klas en doen dit jaar allebei eindexamen. Ze hebben echter niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar absoluut niet uitstaan.

Anne-Fleur is rijk, populair en kan doen wat ze wil. Elin heeft een chronische ziekte, namelijk prikkelbare darmsyndroom (PDS). Verder is het nogal een chaos bij Elin thuis en ergert ze zich rot aan Anne-Fleur en haar ‘clan’. Andersom vindt Anne-Fleur Elin een triest geval. Ze noemt Elin dan ook “Elin de Eenling”.

Maar dan komt er plots een einde aan het zorgeloze leventje van Anne-Fleur. Anne-Fleur krijgt namelijk diabetes en heel haar leven verandert. Het is zo dat de twee meisjes met elkaar in aanraking komen, wat voor de nodige confrontaties zorgt … Zouden de twee meiden dan toch meer met elkaar gemeen hebben?

Mening

Jacodine van de Velde brengt met Het licht in jou en mij een ijzersterke youngadultroman over ware vriendschap en omgaan met een chronische ziekte die je leven op z’n kop zet. Je komt ook veel meer te weten over zowel PDS als diabetes en dus is het boek ook nog leerzaam. Dat vond ik zelf een van de grote troeven van dit boek. Het laat bovendien ook zien wat het met jou als persoon doet, maar ook wat het doet met de mensen in jouw omgeving.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de ogen van Elin en dan weer vanuit Anne-Fleurs perspectief. Dat zorgt ervoor dat je beide meiden goed leert kennen en goed weet wat ze denken en meemaken. De personages zijn goed uitgewerkt en beide personages maken een groei mee, wel op een andere manier. Het is ook mooi om te lezen hoe de twee meiden steeds meer naar elkaar toe groeien en zich aan elkaar kunnen optrekken. De belangrijkste boodschap dat de twee meiden elkaar geven is toch dat ze elk er mogen zijn, op hun manier. En dat ze méér zijn dan de ziekte die ze hebben.

De hoofdstukken zijn niet te lang en dat zorgt ervoor dat er een goed tempo in het verhaal zit. Er gebeurt ook genoeg zodat je altijd wel wil verder lezen. Jacodine heeft ook een vlotte schrijfstijl en verwerkt altijd wel de nodige humor in haar boeken.

Conclusie

Het is een zeer vlot lezend boek dat moeilijke thema’s bespreekbaar maakt. Jacodine Van de Velde brengt ook met dit boek weer een mooie boodschap! Het boek krijgt dan ook voor mij 4,5 sterren en ik raad het zeker aan.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.