Logo-youngadults-site

Get to know: Emma Geurts

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Met welk boek debuteerde je?

Ik debuteerde in 2019 met Sophie en de drakentranen, een jeugdboek voor iedereen van 9 jaar dat gaat over vriendschap en rouwverwerking.  Sophie heeft een groot verdrietig geheim waardoor ze soms gilt van ellende. Als ze daardoor in de problemen komt, sluit ze vriendschap met een draakje. Maar het draakje blijkt ook zo zijn geheimen te hebben. Sophie en de drakentranen werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2020. Hotze is de schrijver van De Kameleonreeks.

Mijn Young Adult-debuut is De laatste vier dagen (2021), een historische roman over de vrijheid van denken en geloven die in 1222 in het zuiden van Frankrijk speelt. Het boek is genomineerd voor de Thea Beckmanprijs 2023.

Afgelopen mei is mijn tweede jeugdboek voor 10+ uitgekomen: Beroemde schilders, over schilders én schilderessen die beroemd zijn of ooit waren (jawel). Het is een mix van fictie en non-fictie.

Eind juni komt mijn tweede Young Adult-boek uit. Ook weer een historische roman. Ditmaal over een meisje dat opgroeit met alledaags seksisme in de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Ben je momenteel bezig aan een nieuw boek? Welk? Wat kan je ons er al over vertellen?

Ik heb net een YA-bundel dystopische toekomstverhalen afgerond. De eerste verhalen spelen in een tijd in de nabije toekomst, naarmate de verhalen verder weg in de tijd spelen worden ze onheilspellender, maar in het laatste verhaal gloort hoop. Nu doe ik research voor mijn volgende boek voor jongeren dat gaat over opvoeding.

Welke zijn jouw 3 favoriete Young Adult boeken van het moment?

Zussen van Daisy Johnsonbover de intense, almaar ongezonder wordende relatie tussen twee zussen.

Het zoete water van Joke Eikelaar over familie, geloof en liefde.

De Heartstopper-serie van Alice Osman. Een LHBTQ+-liefdesverhaal in een stripachtige romanvorm.

Wie is jouw grootste schrijfinspiratie?

Oe! Dat zijn er veel. Mijn top vijf vanaf dat ik ging lezen tot nu:

  • Jules Vernes
  • Doris Lessing
  • Douglas Coupland
  • Sofie Oksanen
  • TC Boyle

Alle vijf schrijven ze met een mix van fantasie en maatschappelijke thema’s.

Wat jeugdboekenschrijvers betreft zijn Philip Pullman van de reeks over Het gouden kompas en Eion Colfer van de Artemisreeks mijn helden.

Doe je nog een andere job, naast schrijven?

Ik heb lang met een voor jeugd gewerkt, eerst in het basisonderwijs en daarna in het hoger beroepsonderwijs. Fijn werk met interessante uitdagingen. Een jaar of tien geleden begon ik met het schrijven van fictieverhalen. Toen die zo lang werden dat ik het overzicht dreigde te verliezen, nam ik mijn ontslag en nu schrijf ik fulltime. Tussen het schrijven door wandel ik, lees, ik ga naar de film en naar de schouwburg en kook ik graag voor vrienden.

Hield je vroeger van lezen?

Toen ik het eindelijk onder de knie had, las ik alles wat los en vast zat. Nu volgt een geheim: Mijn vriendin had een abonnement op het weekblad Okki, ik niet. De Okki werd via school verspreid en op weg naar huis las ik het blad op de fiets met losse handen. Op een dag gilde mijn vriendin omdat ik tegen een stilstaand Volkswagenbusje dreigde te knallen. Razendsnel gaf ik mijn stuur met één hand een zwieper óm het busje heen. Wel trok mijn handrem een diepe kras van wel een meter lang over de zijkant van de lege bus. We fietsten haastig door …

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Dat ik de verhalen die in mijn hoofd om aandacht schreeuwen daadwerkelijk op papier heb gezet.

 DILEMMA:

Schrijven volgens een planning of schrijven zonder planning?

Ik verricht uitgebreid research voor ik begin met schrijven. Als zich een beginzin opdringt, weet ik: ik moet aan de bak! Soms maak ik halverwege een verhaal een schema, dat helpt me dan om verhaalfragmenten in een logischere of spannendere volgorde te zetten.

FUN FACTS

Geboortedatum: 1 juni, 2023
Lievelingseten: Japans en alle groenten. Zelfs paprika vind ik lekker, ook al heeft mijn maag daar een andere mening over.
Lievelingsdier: Het nijlpaard, deze vegetariër oogt als een poezelige goedzak, maar pas op: hij is levensgevaarlijk!
Ochtend- of avondmens: Ochtendmens, ‘s avonds hang ik op de bank of ga ik op pad.
Teenage crush: Op de middelbare school had ik een grote bewondering voor de leraar Duits. Hij was al wat ouder, dus het was geen amoureuze crush, hij gaf gewoon geweldig les. Toen hij ernstig ziek werd, heb ik zelfs in mijn dagboek een gedicht over hem geschreven (niet publicabel…). Gelukkig genas hij voorspoedig, maar op een dag haalde hij een valse streek uit met een meisje uit mijn klas. Toen was de crush snel over.
Favoriete serie: Ted Lasso. Ik hou niet speciaal van sport, maar wel van Ted!
Favoriete film: My beautiful launderette van Stephen Frears uit 1985. Een oude film waar al allerlei thema’s in zaten die er nog steeds toe doen: homoseksualiteit, racisme en de problemen van immigranten die hier een leven op proberen te bouwen.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.