Logo-youngadults-site

Nieuwe young adult boeken in juni 2023

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

De komende maand kunnen we heel wat nieuwe boeken verwachten in de boekhandel! In dit artikel vind je een handig overzicht van de nieuwe young adult boeken in juni 2023.

De kleuren van de zee

Beginnen doen we met werk van eigen bodem. Komende maand verschijnt namelijk het nieuwste boek van Miriam Bruijstens. Zij schreef al zowel jeugd als Young Adult romans en gedichtenbundels zoals Het zout uit je ogen en Het boek van Tess. Haar nieuwste boek speelt zich af tijdens de zomer. We volgen Hannah die op zoek gaat naar haar eigen identiteit.

De kleuren van de zee - nieuwe young adult boeken in juni 2023

Vlak voor haar laatste jaar op de middelbare school verhuist Hannah naar een dorpje aan zee. Ze gaat in een vuurtoren pal aan het strand wonen, iets waar ze al jaren van droomt. Snel weet ze vriendschap te sluiten met een kleurrijke groep mensen die vaak ’s avonds op het strand bij elkaar komen rond een kampvuur. Wat volgt zijn vele zomeravonden aan zee, geheime nachtelijke uitstapjes en dagenlang luieren op het strand. Het is de perfecte zomer en het lijkt erop dat er zelfs liefde om de hoek komt kijken…

De kleuren van de zee is een warme, positieve coming of age over verwarrende gevoelens, jezelf ontdekken en eindeloos fijne zomeravonden. Een feelgoodverhaal dat gelezen moet worden met je voeten in het zand en het geluid van de golven op de achtergrond.

Met jou is het anders

Ook van eigen bodem is het debuut van Hanne Eerdekens bij uitgeverij Pelckmans. Met dit boek wilt ze een steentje bijdragen aan ervoor zorgen dat er meer representatie is in het Vlaamse boekenlandschap.

Met jou is het anders - nieuwe young adult boeken in juni 2023

Nolan Fletcher is achttien en zijn jeugd verloopt anders dan die van de meeste leeftijdsgenoten. Zijn moeder heeft jongdementie en zijn vader heeft twee jobs zodat ze de eindjes aan elkaar kunnen knopen, wat ervoor zorgt dat de opvoeding van zijn zusje Magritte vooral op Nolans schouders rust. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar hij vindt een toevluchtsoord op school, in zijn basketbalteam en in de populariteit.

Als zijn laatstejaarsdare plots viraal gaat en iedereen ervan overtuigd is dat hij tot over zijn oren verliefd is op zijn slimme, rijke, Franse jaargenoot Louis Baudelaire, valt die spotlight toch tegen. Nolans plan is om even van de radar te verdwijnen, maar dan wordt hem vijfduizend pond aangeboden voor een interview – vijfduizend pond om zijn mama te helpen, voor zijn zusje kleurpotloden te kopen, zelf naar de universiteit te kunnen.

Alleen: Nolan valt niet op jongens. En Louis is helemaal niet zo’n fan van hem.

Maar niemand is immuun voor Nolans praatjes en voor Louis het goed en wel beseft, zit hij mee in het plan om het hele land voor te liegen. Maar als Louis toch niet zo’n snob blijkt te zijn als Nolan dacht, wordt de grens tussen leugen en waarheid alsmaar minder duidelijk…

Vlucht 703

Fan van de thrillers van Chinouk Thijssen? Dan heb ik goed nieuws: komende maand verschijnt er een nieuwe Kluitman novelle van haar hand. Met haar vorige novelle Gegijzeld wist ze vorig jaar de prijs van de Jonge Jury in de wacht te slepen.

Vlucht 703 - nieuwe young adult boeken in juni 2023

Iris en Timon gaan als klassenuitje naar een escaperoom in een vliegtuig. Hun groepje krijgt het laatste toestel toegewezen, vlucht 703. Het doel: een bom ontmantelen.

Als er na een tijdje wordt omgeroepen dat ze plaats moeten nemen op de stoelen en hun riemen vast moeten maken, denken ze dat dit er allemaal bij hoort. Maar dan stijgen ze echt op…

De spelregels zijn veranderd. Er is écht een bom aan boord. Zal het hun lukken om de bom te ontmantelen en de vlucht te overleven?

Misdadig goed

Zin in nog meer novelles? LS Amsterdam brengt komende maand drie novelles uit. Die werden geschreven door Marlies Slegers, Juultje Koffeman en Jennefer Mellink.

Wind

In de Best of YA XS serie verschijnt dan weer een nieuw boek van Esther Walraven. Zij schreef eerder in de serie ook al Voor Yasmin.

Als zijn vader wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag staat de wereld van de negentienjarige Sam op zijn kop. Wat doe je als iemand voor wie je zo veel respect hebt beschuldigd wordt van zoiets vreselijks? Om de situatie te ontvluchten gaat Sam een zomer lang kitesurfles geven op Vlieland. De golven, de wind en de gezellige kampvuuravonden met de andere kiteinstructeurs zorgen vast voor afleiding. Of niet? Als Sam gevoelens krijgt voor Cheyenne, die bij hem kiteles volgt, beseft hij al snel dat hij de realiteit zelfs tussen de golven niet achter zich kan laten…

De laatste jager

Van de Italiaanse schrijver Davide Morosinotto verschenen al enkele boeken in een Nederlandse vertaling, zoals De verloren bloem van de sjamaan en De allergrootste. Uitgeverij Pelckmans voegt daar nu een nieuwe vertaling aan toe. Deze speelt zich af in de prehistorie.

We zijn verbonden door een onzichtbare draad, we leven voor elkaar, ook al weet jij dat nog niet. Als jij de laatste dikhuid bent, ben ik de laatste jager. En ons gevecht zal zo’n kabaal geven dat de sterren uit de hemel zullen vallen.

Noord-Amerika, zo’n 10.000 jaar geleden. 

Na een vreselijke bosbrand verliezen Roqi en zijn vrienden alles wat hen dierbaar is. Hun kamp, hun familie, hun stam. Helemaal alleen moeten ze de wildernis in, op zoek naar eten en bescherming tegen hongerige roofdieren, op zoek naar een nieuwe stam. Het wordt een overlevingstocht waarbij Roqi eindelijk ook zijn unieke talent ontdekt, maar waarbij ook meedogenloze keuzes gemaakt moeten worden…

De kleuren van schaduw

Nadat eerder De kleuren van magie als limited edition hardcover werd uitgebracht, vroegen fans dat ook de rest van de trilogie in hardcover zou verschijnen. Boekerij heeft daar naar geluisterd en brengt komende maand ook het tweede deel in limited edition uit.

Het is vier maanden geleden dat de steen in het bezit van Kell kwam. Vier maanden sinds zijn pad kruiste met dat van Lila Bard. Vier maanden sinds prins Rhy gewond raakte en de beruchte tweeling van Wit Londen werd verslagen. Nu, rusteloos sinds hij is gestopt met het smokkelen van magische goederen, wordt Kell ’s nachts geplaagd door duistere dromen, en overdag door herinneringen aan Lila.

Intussen maakt Rood Londen zich op voor de Element Spelen, een extravagante internationale magiewedstrijd die bedoeld is ter vermaak en om aangrenzende landen te vriend te houden. Men heeft het zo druk met de voorbereidingen dat niemand doorheeft dat een piratenschip vol oude bekenden steeds dichterbij komt. En dat een ander Londen, ver weg, langzaam aan kracht begint te winnen. Want een schaduw die ’s nachts verdwijnt, zal de volgende ochtend weer verschijnen. En de balans van magie is kwetsbaar. Als één stad opbloeit, moet een andere ten onder gaan.

De laatste zomer

Bij Blossom Books verschijnt er een nieuwe YA thriller. Die wordt aangeraden voor fans van Wij leugenaars en The haunting of hill house.

Een verscheurde vriendengroep komt na een desastreuze zomer nog één keer bij elkaar. Sommigen om te vergeten, anderen om te herinneren. Het is duidelijk dat een deel van de vrienden probeert een geheim te bewaren: er waren een zomerhuis, een brand en een lijk – maar wie was waar verantwoordelijk voor?
In drie spannende delen met elk een ander perspectief, zal de lezer langzaam verbanden leggen en erachter komen wat er nu echt gebeurde in de zomer dat het zomerhuis volledig afbrandde.

De roep van de raaf

De roep van de raaf is een samenwerking tussen de Keniaanse Mercy Ngeno en Nederlandse Jen Minkman. Het resultaat: een fantasy YA met Afrikaanse invloeden en mythologie.

De roep van de raaf - nieuwe young adult boeken in juni 2023

De zestienjarige Chela weet hoe het hoort: in het dorp Tamboyon mogen alleen mannen magie bedrijven. Ze is dan ook verrast en bang als ze op een nacht een visioen krijgt van een mysterieuze raaf die haar vertelt dat ze haar eigen magie zal moeten gebruiken om haar volk, de Kipsigis, te redden. Chela snapt er niets van: zij bezit toch helemaal geen magische krachten?

Ze besluit naar de dorpsraad te gaan en eerlijk op te biechten wat ze heeft gezien en gehoord. De mannen geloven haar echter niet en willen haar straffen. Als Chela wordt gedwongen om haar verontschuldigingen aan te bieden voor iets waar ze niets aan kan doen, voelt ze een kracht in zich groeien die ze nog nooit eerder heeft gevoeld: de kracht van de maan…

Voor ze het weet, wordt Chela weggestuurd en moet ze door de wildernis zwerven, slechts bijgestaan door haar beste vrienden Kibelei en Chebet. Zal ze ontdekken welke magie er in haar schuilt en op die manier het onbekende gevaar dat haar volk bedreigt het hoofd kunnen bieden?

Het licht in jou en mij

Jacodine van de Velde weet hoe ze heftige thema’s bespreekbaar kan maken. Dat deed ze eerder al met onder andere Wat je zegt zie je zelf en Steen voor steen.

Het licht in jou en mij - nieuwe young adult boeken in juni 2023

Anne-Fleur en Elin doen dit jaar allebei havo-examen, maar hebben verder niets met elkaar gemeen. Sterker nog, ze kunnen elkaar niet uitstaan. Anne-Fleur is rijk, populair en kan alles doen wat ze wil. Elin, die in haar dagelijkse leven wordt belemmerd door een chronische ziekte en bij wie het thuis een chaos is, ergert zich rot aan die verwaande meid en haar ‘clan’. En andersom vindt Anne-Fleur ‘Elin de Eenling’ een triest geval.
Dan slaat het noodlot toe en komt er een eind aan Anne-Fleurs zorgeloze leventje. Ongewild komen de twee steeds weer met elkaar in aanraking, wat voor de nodige confrontaties zorgt. Maar zou het hen ook nog iets anders brengen?

De vlucht van Farid

Bekroond auteur Marc de Bel komt ook met een nieuw boek. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De vlucht van Farid - nieuwe young adult boeken in juni 2023

Farid, een pientere Hazara-jongen van dertien, woont samen met zijn opa, ouders, broer en zussen in een klein dorp in de Zafar-vallei. Het leven is er steenhard. Zeker nu het er al jaren bijna niet meer heeft geregend. Bovendien wordt het er ook hoe langer hoe onveiliger nu de taliban zich steeds meer laten gelden. Zeker voor de Hazara’s. Dus trekken veel dorpelingen naar de hoofdstad Kaboul, in de hoop op een beter en veiliger leven. Anderen proberen het land uit te vluchten, richting Europa. De ouders van Farid staan voor een verschrikkelijke keuze…

Vergeet me niet

Alyson Derrick schreef eerder al She gets the girl, samen met haar vriendin. Vergeet me niet is haar eerste solo-boek. Goed nieuws voor de fans: ze komt begin juli naar Yaltival in Eindhoven.

Stevie en Nora wonen in een oerconservatief dorp én zijn smoorverliefd. Als ze op het punt staan om samen naar Californië te verhuizen voor hun studie, slaat het noodlot toe. Stevie maakt een doodssmak en belandt in het ziekenhuis met geheugenverlies. Ze is twee jaar van haar leven kwijt en ze herkent het meisje dat haar naar het ziekenhuis heeft gebracht – Nora – niet. Terwijl Stevie met horten en stoten haar leven probeert op te pakken, intrigeert Nora haar enorm. Kun je voor de tweede keer verliefd worden op de liefde van je leven, terwijl je was vergeten dat je die had?

Naar welke nieuwe young adult boeken in juni 2023 kijk jij het meeste uit?

I kissed Shara Wheeler

Een nieuw boek van Casey McQuiston dat vertaald wordt! Daar kunnen we alleen maar reikhalzend naar uitkijken. Eerder verscheen Rood, wit en Koningsblauw.

De grootste wens van Chloe Green is om gekozen te worden om aan het einde van het schooljaar de afscheidsrede te houden. Er is één tegenstander: Shara Wheeler, de prom queen en de dochter van de directeur. Een maand voor haar afstuderen zoent Shara Chloe en dan verdwijnt ze opeens. Chloe gaat op onderzoek uit en komt erachter dat ze niet de enige is die door Shara is gezoend. Ze hebben allemaal een cryptisch briefje ontvangen en moeten hun best doen om Shara te vinden.

Mijn toekomst is Roos

Tot slot nog een boek van eigen bodem. Na Door jou ben ik mij en Ik geloof in jou verschijnt er namelijk een nieuw boek van Hinke van Abbema in het begin van de Pride month.

Peter snapt lange tijd niet wat er met hem aan de hand is en waarom hij zo in de war raakt als hij op school bij de jongens wordt ingedeeld. Op een dag ontdekt hij hoe dat komt: hij is transgender. Zijn beste vriend Lucas accepteert het direct en komt met een nieuwe naam: Roos.

Na de zomervakantie begint Roos op de middelbare school als meisje, maar dat wordt niet door iedereen geaccepteerd. Gelukkig staat Lucas naast haar bij elke stap die gezet moet worden in de transitie. Roos en Lucas groeien steeds dichter naar elkaar toe, maar Lucas heeft zelf ook zijn eigen problemen en moet dealen met zijn verleden. Op een kwade dag gaat het helemaal mis. Is de toekomst van Roos samen met Lucas?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.