Logo-youngadults-site

Recensie: Het gouden rijk – S.A. Chakraborty

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Over het boek

Het gouden rijk is het derde deel uit de Daevabad serie, geschreven door S.A. Chakraborty. Het verhaal gaat over Nahri, een jonge vrouw die magische krachten heeft doordat ze half Djinn en half mens is. Het verhaal volgt ook Ali, de voormalige prins van Daevabad die vecht voor rechtvaardigheid in zijn verdeelde koninkrijk. Zijn loyaliteit aan zijn familie en volk wordt in dit deel zwaar op de proef gesteld. Ze moeten strijden tegen krachten die hen willen vernietigen en zich voorbereiden op de uiteindelijke confrontatie. Dat is niet makkelijk aangezien ze alleen een leven vol bedrog en verraad kennen. Ze weten niet wie van hun vrienden ze kunnen vertrouwen. Tijdens hun avontuur ontdekken ze de ware aard van hun krachten en hun plaats in de wereld.

Cultuur speelt een grote rol

Het verhaal is geïnspireerd op de Arabische cultuur en het Islamitische geloof van de Middeleeuwen. Het boek gaat hier niet continue over, maar zo nu en dan worden er verwijzingen naar gemaakt. Als iemand die niet is opgegroeid binnen deze culturen, vond ik dat erg interessant. Daevabad speelt zich bijvoorbeeld af in het Midden-Oosten en het noorden van Afrika. Er worden geen expliciete landen genoemd zoals wij die kennen, maar wel verwijzingen gemaakt naar bijvoorbeeld Farao’s en Goden uit de Egyptische mythologie. Ook het land en cultuur van Afghanistan komt terug in het boek. S.A. Chakraborty’s vader heeft namelijk een Bengaalse afkomst en haar moeder is Amerikaanse met Afghaanse roots. De auteur heeft tijdens interviews wel eens verteld dat haar Afghaanse afkomst een rol heeft gespeeld in het tot stand komen van de trilogie. De geschiedenis en mythologie van dit land hebben sommige personages en elementen uit het verhaal geïnspireerd en dat is te merken wanneer je het aan het lezen bent.

Behoorlijk dikke pil

Met 731 bladzijdes is dit het dikste boek uit de serie, wat goed tot zijn recht komt in de prachtige limited edition die Boekerij er weer van heeft gemaakt. Doordat dit boek zo dik is, gebeurt er ook een hoop. Een beetje te veel misschien. Ik kan niet zeggen dat het boek makkelijk gehalveerd zou kunnen, want het is geen enkel moment saai. Toch vond ik het iets te lang en had ik het beter gevonden als er hoofdstukken waren geschrapt, hoe interessant ze ook waren. Na drie delen te lezen van meer dan 600 bladzijdes per stuk wilde ik gewoon weten hoe het zou aflopen. Alle detours die Nahri, Ali en Dara maken in dit deel zorgen ervoor dat de antwoorden waar ik op wacht worden uitgesteld.


Maar die antwoorden komen er gelukkig wel! Na verschillende plotwendingen en verrassende gebeurtenissen krijgen we een mooi einde voor de hoofdpersonages en worden al mijn vragen beantwoord. In dit deel voelde ik dan ook voor het eerst echt verbinding met de personages. Met Nahri en Ali meer dan met Dara. Het blijft bijzonder om te lezen vanuit het perspectief van de slechterik.

Ik vond Het gouden rijk een mooi slotdeel van deze trilogie en gaf het 3,5 ster.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Sandra Fonken

Sandra Fonken

Sandra (28) woont in Eindhoven en heeft een hele leuke baan in de marketing. Haar dag begint ze het liefst met een rondje hardlopen, zodat ze 's avonds zonder schuldgevoel op de bank kan ploffen met een kopje thee en een goed boek. Haar favoriete genres zijn YA, contemporary romance, fantasy, thrillers en feel good.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.