Logo-youngadults-site

Tom de Cock en Abi Daré winnen Beste Boek voor Jongeren 2022

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Gisterenavond op BoekTok Live werden de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2022 bekendgemaakt. Hier lees je welke boeken er allemaal genomineerd werden. Het was ook meteen de aftrap van de Boekenweek voor Jongeren die deze week plaatsvindt.

Categorie Nederlandstalig

Tom de Cock - Lily - Beste boek voor jongeren 2022

In de categorie Nederlandstalig mocht voor het eerst een Vlaamse schrijver met de prijs naar huis: Tom de Cock. Met het dystopische Lily, verschenen bij uitgeverij Pelckmans, schreef hij het akelige verhaal van een wereld waarin het vijftig graden is. Niemand durft er nog buiten komen zonder bescherming en het ene na het andere virus breekt uit. Lily is een influencer en droomt ervan om met haar kapsels haar ultieme doel te bereiken: elke burger als volger hebben. Wanneer ze op ontdekkingstocht gaat, met haar fans die haar op de voet volgen, ontdekt ze de harde waarheid van de klimaatverandering. Inmiddels verscheen ook al het vervolg (Storm) én zijn er nog twee delen op komst.

Categorie Vertaald

Het meisje met de luidende stem - Abi Daré - Beste boek voor jongeren 2022

Niet V.E. Schwab of Neal Shusterman ging met de prijs aan de haal, maar wel debutant Abi Daré. Zij zette met Het meisje met de luidende stem het verhaal neer van Adunni die opgroeit in een arm Nigeriaans dorp. Ze droomt ervan om onderwijs te volgen, want dat is de enige manier waarop ze een luidende stem kan krijgen en voor zichzelf kan opkomen. Wanneer haar moeder overlijdt, verkoopt haar vader haar als bruid. Toch bergt ze haar droom nog lang niet op en doet ze er alles aan om een betere toekomst te krijgen. Arjaan van Nimwegen en Thijs van Nimwegen vertaalden het boek voor uitgeverij Signatuur.

Over de Boekenweek van Jongeren

Naast de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren 2022 werd tijdens het BoekTok live evenement ook de 3PAK-bundel voorgesteld. De 3PAK-bundel, geschreven door Chinouk Thijssen, Daan Heerma van Voss en Gerswhin Bonevacia, is vanaf vandaag gratis op te halen in bibliotheken en boekhandels. De bundel is daarnaast ook beschikbaar als ebook (via onlinebibliotheek.nl) of luisterboek (via luisterrijk.nl). Voor het eerst kon de tentoonstelling Back Street bezocht worden die volledig draait rond boeken voor jongeren. Heel wat Nederlandse schrijvers gaan ook op Literatour door verschillende scholen. Onder andere Carlie van Tongeren, Mijke Pelgrim, Buddy Tegenbosch en Khalid Boudou gaan op tour.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Liana Eelen

Liana Eelen

Liana Eelen zweeft al 22 jaar rond op deze aardbol en komt uit een klein dorpje in België. Ze studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen: Economisch Beleid en werkt intussen bij de overheid. In haar vrije tijd houdt ze ervan om boeken – voornamelijk young adults – te verslinden. Ze vond haar liefde voor boeken na het lezen van Een weeffout in onze sterren. Haar passie voor boeken deelt ze graag online en offline.

Gerelateerde artikelen

– gesponsord boek –

Volg ons

SCHRIJF JE IN! - Maak elke maand kans op leuke boekenprijzen

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.