Logo-youngadults-site

Recensie: Alma – Sander Meij

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Toen ik hoorde dat Blossom Books dit boek ging uitbrengen was ik meteen aangetrokken tot het boek. Ik lees wel graag boeken die het verhaal van vluchtelingen in kaart brengen, want deze boeken zijn belangrijke boeken. Alma van Sander Meij is het eerste boek van deze schrijver en kwam in juni uit bij Blossom Books.

Het verhaal

Alma vertelt het verhaal van het bijna zestienjarige meisje, Alma. Ze woont samen met haar vader en jongere broer in het zuiden van San Pedro Sula. In deze stad maken gewelddadige drugsbendes steeds meer deel uit van het dagelijkse leven. Tot in de diepste vezels van de samenleving is hun terreur voelbaar.

Alma’s moeder is niet meteen zichtbaar in de familie, omdat ze al in de Verenigde Staten is. Daar werkt ze aan een universiteit. Daardoor besluit Alma ook uiteindelijk om naar haar moeder in de VS te vluchten. Deze reis blijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar is toch veel moeilijker…

Thema’s

Het is een verhaal over de vluchtelingencrisis die zich afspeelde in de Verenigde Staten. Om een of andere reden heb ik daar veel minder van meegekregen dan van de crisis die zich in Europa afspeelde… Toch is dit ook een heel belangrijk boek dat aantoont dat er ook andere crisissen zijn.

De thema’s van het boek zijn dan ook familie, vriendschap, vertrouwen en doorzettingsvermogen. Alma is een zeer sterk meisje dat niet opgeeft. Ze weet wat ze wil en gaat er dan ook helemaal voor. Ze laat zich niet gemakkelijk uit het lood slaan en dat zorgt ervoor dat je als lezer echt meeleeft met haar.

Mening

Alma is een boek dat zeer snel leest door de vlotte schrijfstijl van Sander Meij. De hoofdstukken wisselen af tussen het moment dat ze aankomt in Amerika en het moment dat ze vlucht. Zo krijgen we een mooie kijk op de vluchtroute en wat Alma daar allemaal meegemaakt heeft en tegelijkertijd zien we ook al wat ze allemaal meemaakt in Amerika. Op deze manier komen we meteen te weten hoe naïef Alma soms denkt over wat er zal gebeuren eens ze aankomt in Amerika. Het personage maakt wel een evolutie door, maar blijft altijd haar sterke zelve.

Conclusie

Alma is een sterk boek dat vlot leest en een belangrijk thema aansnijdt: de vluchtroute van Honduras naar de Verenigde Staten. Ik geef het boek vier sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (28) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.