Logo-youngadults-site

Recensie: de club der buitenbeentjes – Stefanie Sybens

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Stefanie Sybens is auteur van de boeken What-Went-Before en The Alliance of Outcast. De club der buitenbeentjes is het eerste boek van Stefanie Sybens dat bij Hamley Books verschijnt.

Het verhaal

In de Club der buitenbeentjes volgen we Maddie. Maddie heeft last van angstaanvallen. Wanneer ze weer een angstaanval heeft en zichzelf met een scheermesje pijnigt, beslist haar moeder dat het genoeg is. Ze stuurt Maddie naar een zomercamp, Camp Mind, waar er aandacht wordt besteed aan jongeren die het emotioneel moeilijk hebben, die met zichzelf in de knoop liggen.

Natuurlijk is Maddie hier niet blij mee en gaat ze tegen haar zin naar het zomerkamp. Twee weken op een afgelegen kampplaats, zonder elektronica … Op Camp Mind leert Maddie al snel haar roommate Lilly kennen. Ook met Alex, die voor de derde keer op kamp is, ontstaat een mooie band. Samen beleven de drie jongeren heel wat avonturen: zo gaan ze samen alcohol drinken en wiet roken. Lilly haar zelfverzekerdheid zorgt er zelfs voor dat de drie jongeren in de problemen komen…

Mening

De proloog van De club der buitenbeentjes is heel erg aangrijpend. Je zit meteen in het verhaal en door de vlotte, fijne schrijfstijl leest het boek ook zeer vloeiend. Sybens geeft een duidelijk en grondig beeld van angststoornissen en de gevolgen hiervan. Het is goed dat het zo duidelijk ter sprake wordt gebracht, zodat er meer erkenning komt, ook voor mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad.

Ik vond het wel jammer dat er geen trigger warnings waren aan het begin van het boek, omdat het wel echt heftig kan zijn voor sommige mensen om te lezen. De trigger warnings zijn: automutilatie, zelfmoordgedachten, zelfmoordpogingen, angststoornis, ziekte en angst. Verder komen ook de thema’s vriendschap, liefde en familie in het boek aan bod.

Wat ook wel jammer is om te lezen is hoe het mogelijk is dat jongeren op zo’n kamp zo gemakkelijk kunnen ‘wegglippen’ om te gaan roken en alcohol te gaan consumeren… Je zou toch wel verwachten dat zo’n kamp goed georganiseerd is en hoe de schrijfster dit weergeeft lijkt het heel gemakkelijk voor de jongeren om de regels niet te volgen.

Maddie is het hoofdpersonage en is ook zeer realistisch neergezet. Ze is ook goed uitgewerkt. Je krijgt een heel goed beeld hoe het is om met angstaanvallen te leven en wat de triggers zijn en hoe haar gedachten op dat moment werken. Het is ook heel duidelijk waar Maddie mee worstelt en hoe dit gekomen is. Ook de ontwikkeling die Maddie doormaakt is mooi beschreven.

Ook de drie andere belangrijke personages, Lilly, Alex en Oliver, werden goed neergezet. Het is heel duidelijk waarom zij op het kamp zijn. Naar mijn gevoel werd Lilly het beste neergezet en kan je als lezer de beste band opbouwen met Lilly, naast Maddie dan.

In dit boek zit een mooie, krachtige boodschap: je moet leren van jezelf te houden, mét je tekortkomingen en je problemen. Praten helpt, maar begrip opbrengen voor elkaar is ook belangrijk. Hulp aanvaarden is gewoon oké.

Conclusie

De club der buitenbeentjes was een fijn boek om te lezen. Sybens maakt belangrijke thema’s bespreekbaar en dit boek zal voor veel jongeren een herkenning geven. Een belangrijk boek dus, maar lees zeker eerst de trigger warnings. Door de fijne, vlotte schrijfstijl vlieg je er zo doorheen en daarom geef ik het boek dus drie sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Livia Peeters

Livia Peeters

Livia Peeters (29) woont in Berchem in België. Ze is leerkracht Nederlands in de eerste graad in een school in Brussel. In haar vrije tijd is ze enorm graag bezig met boeken lezen, vooral YA.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.