Logo-youngadults-site

Recensie: Vlinder – Martine Kamphuis

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest

Martine Kamphuis heeft al een hoop boeken op haar naam staan. Waar ze in 2006 debuteerde met haar eerste thriller Vrij, is ze inmiddels ook al bekend van vele kinder- en jeugdboeken. Vlinder is haar vijfde young adult en het derde boek dat uitgegeven is bij Uitgeverij Ploegsma.

Het verhaal

Het leven van Farida loopt niet zoals ze gehoopt had. Ze voelt zich eenzaam omdat haar beste vriendin Britt het probeerde aan te leggen met haar vriendje Janusz en haar moeder heeft veel last van zwangerschapskwaaltjes en moet vaak naar het ziekenhuis. Op een dag ontmoet ze Tess, een onzeker meisje met veel problemen en die zich net zo eenzaam voelt als Farida. Sinds de dood van haar beste vriendin Vlinder verblijft Tess in een psychiatrische kliniek. De meiden hebben veel steun aan elkaar en hun vriendschap wordt steeds hechter.

Spanning

Hoewel de spanning niet direct aanwezig is gedurende het verhaal, bevat dit boek wel een spannend en onverwacht slot. Martine Kamphuis bewijst dat een boek ook zonder de aanwezige spanningsboog toch voor kippenvel kan zorgen.

Personages

De hoofdpersonages zijn Farida en Tess. Het boek wordt alleen beschreven vanuit het perspectief van Farida en zo is het al snel duidelijk dat ze graag een helpende hand biedt en altijd voor iedereen klaarstaat. Stiekem baalt ze ervan dat ze vaak alleen is maar ze weet zich altijd te vermaken. Voor haar leeftijd is ze al behoorlijk eigengereid en komt ze volwassen over.

Tess heeft veel last van trauma’s uit het verleden en heeft het moeilijk met zichzelf. Ze is blij dat ze Farida heeft leren kennen en heeft veel steun aan haar. Ze mag niet vaak naar buiten dus de vriendinnen spreken vaak af in Phoenix, de kliniek waar Tess in behandeling is. Hier leer je ook andere bijfiguren – zoals de excentrieke en lieve Pierre – kennen die een belangrijke rol spelen.

Schrijfstijl

Het boek heeft een vlotte en duidelijke schrijfstijl waarin regelmatig gebruikgemaakt wordt van Whatsapp berichtjes. Dit zorgt voor een fijne afwisseling tussen de dialogen door.

Conclusie:

Ondanks de ontbrekende spanning in het verhaal, is het wel een boek met een interessante en belangrijke setting. Ik denk dat het goed is dat je als lezer een kijkje neemt in het leven van een patiënt en hoe daarmee omgegaan wordt. Het plot dat onverwachts is, maakt veel goed alleen werd dit voor mijn gevoel iets te snel afgeraffeld. Ik geef het boek drie sterren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn
Deel op Pinterest
Picture of Lisanne Ortsen

Lisanne Ortsen

Lisanne Ortsen (31) woont met haar vriend en kat in het mooie Overbetuwe en schrijft en leest al zo lang ze zich kan herinneren. Ze is van mening dat een mens nooit genoeg boeken kan hebben, waardoor haar huis dan ook steeds meer op een bibliotheek begint te lijken. Verder houdt ze van puzzelen, (bord)spelletjes en kaarten maken.

Gerelateerde artikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de leukste winacties, nieuwtjes en recensies.

Geef een reactie

Come On In

everything's where you left it.

Nog geen account? Registreer je hier!

Join us

Get your account today

Bestel vandaag jouw eerste journalbox!

Young adults is stelt onwijstoffe boekenboxen samen en is nu ook begonnen met de eerste journalbox. Deze box kun je bestellen in onze shop. Je kunt de reading journal ook los verkopen.